Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här kittar du fönster

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Kitt är en genial lösning för underhåll av äldre fönster. Det består av krita och linolja, som tillsammans bildar ett elastiskt material, som är lätt att forma, och som tål små rörelser i träet. Oftast är det kittet i fönstrets bottenkarm som behöver bytas först. Och när det åldras och smular sönder är det lätt att ersätta med nytt.

Kitta fönster: Så här kittar du fönster

LIVSLÄNGD: Gamla fönster är ofta av rejält kvalitetsträ, och med regelbundet underhåll med färg och nytt kitt kan man förlänga livslängden med många år.

Tips på verktyg

Rensning av gammal färg och gammalt fönsterkitt löser du med en skrapa eller ett stämjärn. Utöver det ska man använda en kittkniv att lägga på det nya kittet med. En kittkniv kostar under 100 kronor.

Linoljekitt sätter garanterat fettfläckar på glaset. Och när de ska avlägsnas, görs det enklast med en påse med kritpulver. Pulvret är starkt sugande och får bort oljan helt. Krita och påse finns på välsorterade byggmarknader.

TIPS: Slipp uttorkning

Ställ alltid kittburken upp och ned – både före och efter bruk. Det förhindrar uttorkning. Har fönsterkittet torkat litegrann kan det mjukas upp med en skvätt linolja.

Fönsterkittet ska skyddas mot uttorkning både inifrån och utifrån

För att förhindra att det torra träet i falsen suger ur oljan ur kittet, mättas träet med linolja med fungicider och förseglas med kvistlack innan kittet läggs. Utanpå skyddas kittet med ett lager färg. Det får gärna vara linoljefärg, men de flesta träfärger för utomhusbruk kan användas.

Fönsterkitt: Så här kittar du fönster
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka