Så här kittar du fönster

Är dina gamla fönster slitna och har kittet i ramen börjat smulas sönder? Ge inte upp. Med denna geniala metod kan du förlänga livslängden på dina fönster med många år.

Kitta fönster: Så här kittar du fönster

LIVSLÄNGD: Gamla fönster är ofta av rejält kvalitetsträ, och med regelbundet underhåll med färg och nytt kitt kan man förlänga livslängden med många år.

Kitt är en genial lösning för underhåll av äldre fönster.

Det består av krita och linolja, som tillsammans bildar ett elastiskt material, som är lätt att forma, och som tål små rörelser i träet.

Oftast är det kittet i fönstrets bottenkarm som behöver bytas först. Och när det åldras och smular sönder är det lätt att ersätta med nytt.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Så avlägsnar du gammalt fönsterkitt

1

Allra först testas kittet med en kniv. Om det är lätt att bryta loss så ska det bytas ut. Kittet nederst på fönstret är det som oftast behöver bytas ut, eftersom det påverkas mest av regnvatten.

2

Allt löst kitt avlägsnas. För detta ändamål lämpar sig ett lite slitet stämjärn. Vänd den plana sidan in mot träet, så att du inte riskerar att hugga in i fönsterbågen.

3

När det mesta fönsterkittet är borta kan falsen skrapas ren med en skrapa. I hörnena kan skrapan inte komma åt, så här fortsätter vi med stämjärnet. Var försiktig, så att träet inte förstörs.

4

Avslutningsvis förseglas den rensade falsen, så att träet inte suger ur oljan ur fönsterkittet. Vi rekommenderar att man först mättar träet med linolja och sedan förseglar det med kvistlack.

Verktyg

Rensning av gammal färg och gammalt fönsterkitt löser du med en skrapa eller ett stämjärn. Utöver det ska man använda en kittkniv att lägga på det nya kittet med. En kittkniv kostar under 100 kronor.

Linoljekitt sätter garanterat fettfläckar på glaset. Och när de ska avlägsnas, görs det enklast med en påse med kritpulver. Pulvret är starkt sugande och får bort oljan helt. Krita och påse finns på välsorterade byggmarknader.

Så lägger man nytt kitt

1

Kittet masseras ordentligt innan det läggs på. Ta en klump och knåda den med bägge händerna, och sedan med kittkniv och handflata tills den blir smidig.

2

Lägg små “vågor” längs kanten, så att de ligger i lager. Man börjar närmast sig själv och arbetar sig utåt längs hela fönsterbågen eller karmen.

3

När kittet dras av börjar man ”bortifrån”. Låt kniven vila mot glas och fals, och dra av kittet i en vinkel så att 1-2 mm av träet i falsens botten syns.

4

Överflödigt kitt lossas försiktigt och kan nu knådas och återanvändas till nästa fals.

5

Kitt gör feta märken på fönstret. De avlägsnas enklast genom att slå en påse med krita mot glaset. Alternativt strösslas kritan på de feta ytorna.

6

Kritan borstas av glaset med en pensel, som förs i snabba rörelser från sida till sida. Sedan ska kittet härda i minst 3-4 veckor innan det kan målas.

7

När kittet har härdat målas fönster och kitt med färg som innehåller fungicider. Måla lite in på glaset, men inte så långt att färgen syns inifrån.

Fönsterkittet ska skyddas mot uttorkning både inifrån och utifrån

För att förhindra att det torra träet i falsen suger ur oljan ur kittet, mättas träet med linolja med fungicider och förseglas med kvistlack innan kittet läggs.

Utanpå skyddas kittet med ett lager färg.

Det får gärna vara linoljefärg, men de flesta träfärger för utomhusbruk kan användas.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fönster