Gör egna spröjs

Med lösa spröjs kan du enkelt få ett fönster att matcha exempelvis en spröjsad terrassdörr. Fönstret ligger på ett arbetsbord och här mäts ramens höjd och bredd.

Först sågas listen till en aning för lång innan den läggs på glaset. Glaslisten som håller rutan på plats är vinklad. För att få spröjsen att passa måste man vinkla till kapsågen en aning. Här ställs den i tio graders vinkel. När listen läggs upp ser man att sågningen passar väl. Nu är det bara att mäta och såga till listen i samma vinkel i andra änden.

Ramens mitt tas ut och markeras och mittspröjsen läggs på plats innan vi markerar för de två andra listerna som ska kapas till så att de passar med mittspröjsen. Listerna kapas till. Först med ett lodrätt snitt rakt över och sedan med ett par vinklade snitt, som spetsar till listen i den ände som ska fogas ihop med mittspröjsen.

Vi markerar var de två listerna ska fällas in i mittspröjsen. Med hjälp av en listsax klipps den markerade biten bort. För att få en snygg finish finskär vi snittet med en hobbykniv. Man kan behöva skära några gånger innan det passar precis.

Innan spröjsen görs fast ska rutan putsas. Själva monteringen gör man med dubbelhäftande tejp som fästs bak på listerna. Ta bort skyddstejpen och börja med att klistra fast mittspröjsen. På samma sätt fäster vi dubbelhäftande tejp på de två korta spröjsen innan de monteras. Och inom en timme har fönstret förvandlats till ett spröjsat fönster, som passar i stil med terrassdörren.

LÄS OCKSÅ: Fönsterluckor du kan bygga själv

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster