Byt glas i takfönstret

Om det immar igen mellan glasen i takfönstret är det dags att byta ut glaspaketet. Det tar dig endast ett par timmar, och det nya fönstret är till på köpet av lågenergityp.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
1.800 kronor

Bågen har noga rengjorts så att alla rester av gummiband är borta innan det nya glaspaketet läggs på plats. Delarna passar perfekt ihop.

Intro

Har du också hört eller trott, att det är svårt att byta glas i ett takfönster? Det trodde vi också, men efter att ha provat kan vi konstatera att det är ganska lätt. Visserligen innebär arbetet att man måste ha stegar eller ställningar för att byta fönstret, men när det är löst går det lätt. Ett par gånger under jobbet ska man vara extra noggrann, men det är väl alltid en hemmahantverkare…?

Mindre värmeförlust

Det nya fönstret, eller rättare sagt glaspaketet, är av lågenergityp med bättre isoleringsvärde än det gamla. Men du sparar inte så mycket att bytet betalas inom ett par år. Det går nog ytterligare några år. Om det immar igen mellan glasen ska du byta så snart som möjligt för då är paketet otätt och till slut kan du inte se ut.

Rätt modellnummer

Innan du lyfter luren och beställer nytt glaspaket, måste du ta reda på vilken typ av takfönster du har och vilken modell det är. Vårt hette Velux GGL-1, och det numret hittade vi längst upp på bågen. Bytet tar ett par timmar (när du har tagit fram stege) och du ska köpa material för upp till 1800 kr beroende på typ av båge, glas etc.

Om du byter ut fönstret får du lägre värmekostnad och bättre utsikt.

Instruktion

01
Ta ut gammalt glas 4 Steg

Innan du tar loss takfönstret bör du noga kolla att det nya glaspaketet är helt. Kolla också att det har samma mått som glaspaketet i fönstret. Använd handskar när du arbetar med glas.

På det nya glaspaketet sitter en klisterlapp. Låt den sitta kvar medan du arbetar. Lappens uppgift är att tala om vilken sida som ska vända utåt i fönstret.

Det gamla glaspaketet sitter fast ordentligt och har antagligen limmats fast i gummitätningbandet, och det innebär att du måste skära loss glaset. Se upp så att du inte bockar eller skadar glasningslisten.

1

Bågen vänds runt helt, och den lilla säkerhetsspärren skruvas in. På nyare takfönster från Velux räcker det om du trycker in spärren. Därefter kan hela bågen tas loss från karmen.

2

Lägg glaspaketet på ett par bockar eller ett arbetsbord. Skruva loss aluprofilerna så att du kan lossa skruvarna som håller glasnings-listerna av metall på utsidan.

3

Skär loss glasningslisterna med vass hobbykniv för de sitter fast ordentligt i gummitätningsbandet. Lyft försiktigt i listen medan du skär loss bandet. Om du bockar listen är den fördärvad och kan inte användas.

4

Rester av gummibandet och annan smuts tas bort från falsen.
VIKTIGT! Ta bort de små klossarna men var rädd om dem för de ska återanvändas. De ser till att glaset hamnar korrekt och att bågen inte blir skev.

02
Sätt i nytt glas 10 Steg

Den nya glaspaketet beställer du på byggvaruhus eller hos en glasmästare. Butylband (gummitätningsband) medföljer, men du ska själv köpa tätningslist.

Du kan få hem glaset till bostaden redan ett par dagar efter beställningen, men du kan också hämta det hos glasmästaren eller på byggvaruhuset.

Innan du sätter igång ska du läsa medföljande monteringsanvisning. Lägg framför allt märke till var butylbandet ska placeras. Limmet på det hugger direkt så du har bara ett försök.

När du fäster butylband och tätningslist måste du vara noga med att skarvarna blir täta. Annars regnar det in.

1

Sätt fast ny tätningslist. Den ska vara 3 mm tjock. Börja upptill, fortsätt med den nedre kanten och fäst till sist på sidorna. Se till att samtliga hörn och skarvar är absolut täta.

2

Kontrollera att det nya glaset ligger exakt mitt i bågen. Lägg nu de små plastklossarna på plats mellan glaset och bågen, så att glaset fixeras.

3

Skrapa bort gamla gummiband från glasningslisterna. Tvätta till sist rent med t-sprit. Det är viktigt att underlaget blir fullständigt rent för annars fäster kanske inte de nya gummilisterna.

4

Fäst nu det dubbelhäftande butylbandet på glasningslisterna. Följ anvisningarna i den manual som följer med rutan. Klistret på bandet hugger direkt så du måste vara noggrann.

5

Tvätta rent längs kanterna på rutan med sprit. Om det inte är fullständigt rent så fäster inte butylbandet lika bra på glaset.

6

Lägg glasningslisterna på plats. Se till att bågen ligger stadigt och var noggrann när listerna sätts på. TIPS: Det är en fördel att vara två när listerna läggs på för de böjs lätt.

7

Glasningslisterna skruvas fast. Om du använder skruvdragare, ska du välja ettans växel och köra långsamt så att skruvarna inte dras åt för hårt.

8

Skruva fast aluprof lerna på glasningslisterna. Avsluta med att putsa fönstret på båda sidor, nu när du har det på bekväm arbetshöjd.

9

Lyft bågen på plats. Om ditt fönster är från Velux och relativt nytt låser säkerhetsspärren automatiskt när fönstret stängs första gången VIKTIGT! På äldre fönster måste du skruva ut säkerhetsspärren manuellt.

10

Efter ett par timmars arbete är det dags att sätta tillbaka fönstret, nu med nytt glaspaket. Utsikten blir fin för nu hindras den inte av imma, och du kan se fram emot lägre värmeräkning.

Material

  • 1 glaspaket till GGL-1-fönster (nytt butylband medföljer)
  • C:a 3,5 m 3 mm tätningslist

Tidsförbrukning

Det tar ett par timmar att byta glaspaket och gummi.

Pris

Ett nytt glaspaket och nya gummitätningslister kostar mellan 1200 och 1800 kr.

Svårighetsgrad

Arbetet är relativt enkelt men ett par gånger gäller det att vara extra noggrann.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Mer i samma kategori Takfönster