Tre vedbodar du kan bygga själv

För att du ska kunna elda optimalt måste din ved vara helt torr. Den ska helst ligga i ett år, så du borde kanske bygga dig en vedbod?

Du kan enkelt bygga din egen vedbod genom att följa våra byggbeskrivningar.

1. Taket på vedskjulet följer veden

Vedbod Gör Det Själv

Konstruktionen av det flexibla vedskjulet är enkel med stolpar och plywood klädd med takpapp.

Låt taket över veden följa med upp och ned, efter hand som du fyller på och använder veden. På så sätt har du alltid torr ved till fyrfatet och braskaminen.

BYGGBESKRIVNING: Flexibelt vedskjul

Vedskjulet är uppdelat i sektioner som det är lätt att stapla veden i och som gör det lätt att hålla reda på vilka vedträn som har legat och torkat så länge att det är redo att eldas. Varje sektion har sitt eget tak, som kan höjas och sänkas, så att det alltid effektivt skyddar veden mot regn och snö.

2. Lätt och luftig vedbod

Vedbod Gör Det Själv

Fukten i veden försvinner snabbt när den ligger på tork i den här lätta och luftiga vedboden, som rymmer upp till 4,5 kubikmeter ved.

Vedboden har tre likadana, slutna sidor. Vedboden byggs i moduler som fästs vid fyra stolpar. De två dörrarna byggs på nästan samma sätt som sidomodulerna. Taket består av två trekantiga plywoodskivor, som sitter ihop med fyra gångjärn mitt på taket.

BYGGBESKRIVNING: Lätt och luftig vedbod.

Om du fyller det helt kan det rymma 4,5 kubikmeter ved. Men om du bara fyller det med två staplar vid sidorna – med en mittgång – kan du lägga ny ved på tork innan du har använt upp all den torra veden.

3. Vedbod med plats för ALLT

Vedbod Gör Det Själv

Det finns plats till stora mängder ved i boden.

Saknar du en förvaringsplats för ved, cyklar, trädgårdsredskap – eller helt enkelt plats för allt möjligt, så är den här boden superflexibel i sin uppbyggnad. Inred den som du vill, så att den passar dina behov.

BYGGBESKRIVNING: Bygg en bod med plats för ALLT.

Vid en första anblick ser det kanske mycket komplicerat ut, men om du fokuserar på precisionen och ser till att kolla de räta vinklarna med jämna mellanrum, är det enkelt för den erfarne och lärorikt för den mindre rutinerade.

MASSOR AV IDÉER: Bygg din egen vedbod.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett läckert halvtak över vedtraven

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vedbod