Läsarnas bästa idéer: Förvaring av ved

Gör Det Självs läsare är fulla av goda idéer och kreativa lösningar till vardagens små och stora utmaningar. Vi har samlat fem riktigt bra förslag på förvaring av ved – både ute och inne.

1. Vedförvaring i moduler

"Jag har byggt fem små öppna bodar till förvaring av ved. De placerades vid sidan av varandra som ett staket. Men eftersom de är fristående moduler kan de flyttas. Varje modul har golv som lyfter veden från marken och tak som skyddar mot regn och snö. D.F."

Förvara ved utomhus

Modulerna står vågrätt och stadigt på betongplattor.

2. Enkelt skjul för veden

"Jag har ingen vedbod så jag snickrade ett enkelt skjul. I botten ligger en europall och den försågs med brädor som sidor. Det är avstånd mellan brädorna för att veden ska luftas. Brädorna går hela vägen upp till plasttaket på sidorna och baktill. Framtill sitter endast fem brädor. K.S."

Förvara ved utomhus

Taket har gjorts av korrugerade plastskivor.

3. Stålvajrar ger diskret stöd till veden

"Min bror bad mig tänka ut en enkel och elegant lösning för att förvara ved vid hans carport. Det blev en bottenram av läkter med vajrar i båda ändar och med cirka en meters avstånd framför resten av vedstapeln. Vajrarna stabiliserar veden och säkerställer att den inte faller ned när man tar ett par vedträn. Vajrarna är upphängda i krokar med vinschar. T.M."

LÄS OCKSÅ: Vilken balksko ska jag välja?

Förvara ved utomhus

Vajrarna är nästan osynliga, men håller veden på plats.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

4. Vedstapel med två fack

"Jag har gjort en enkel men smart vedstapel som vi har inomhus. För att hålla stapeln på plats har jag satt upp två sidor och för att hålla isär stora vedklampar från små, som är bra till upptändning, har jag satt in en mellanvägg. Sidorna och mellanväggen består av fyra rör och de har monterats både upptill och nertill vid golvet i tvärstag som har skruvats fast på väggen. H.F."

Bygga vedställ inomhus

Sidorna och mellanväggen i vedstapeln består av rör.

Bygga vedställ inomhus

Tvärstagen, som rören har satts fast i, har monterats på väggen med hjälp av konsoler.

5. Bänk med plats för ved

"Veden tar alltid en hel del plats vid kaminen och för att bli av med den på ett diskret sätt har jag byggt upp en liten bänk vid sidan av kaminen. Där sätter jag mig när jag har kommit hem från en lång skön vinterpromenad.

Till bänken har jag använt några lättbetongblock som jag har ställt på högkant. Jag har dessutom sågat till ett par tunna skivor som fungerar som botten mellan de lodräta benen. Blocken har limmats och skruvats ihop med pinnbultar. Upptill har jag fräst fördjupningar i de tre benen för sitsen, som har gjorts av trätrall av hårdträ. Till sist har jag spacklat och målat bänken. M.L."

Snygg vedförvaring inne

En snygg och enkel bänk som dessutom rymmer en hel del ved.

Snygg vedförvaring inne

Det har frästs ett spår på ovansidan som bänkens sits kan vila på.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vedbod