Halvtak

Halvtak med flera fördelar

Det halvtak vi har byggt är beklätt med takpapp och avslutat med aluminiumlister. Det ger inte bara ett vackert halvtak, utan även ett ganska robust halvtak, som du kan ha glädje av i många år.

Under halvtaket finns det gott om plats för ved. Men inte bara en stor trave som riskerar att välta. Och inte bara en stor blandad trave med fjolårsveden och den nyinköpta, knappt torra veden huller om buller. Nej, här är det ordning och reda.

Avskiljare håller ordning på veden

Under halvtaket har vi avdelare gjorde av stolpar och armeringsnät. Det skiljer vedtravarna åt, eller skiljer veden från utemöblerna, om det är dem du har stående i en av sektionerna. Skiljeväggarna släpper samtidigt in vinden, så att veden förblir torr.

Robusta material säkrar halvtaket

Du kan så klart lätt bygga ett halvtak av en handfull stolpar och de brädor du säkert har liggande. Men i denna artikel har vi valt lyxmodellen med fast tak och med fokus på utseendet. Det gör vi både för att säkerställa att vårt halvtak blir långlivat, men också för att det har en ganska synlig placering i trädgården.

Totalt innebär våra materialval att halvtaket, som är cirka fyra meter långt, kommer att kosta runt 5.000 kronor.

Få en komplett bygginstruktion: Halvtak – bygg det själv!

Trots sitt exklusiva utseende är det faktiskt inte ett svårt projekt. Om du har lite gör det själv-erfarenhet ska du bara följa den detaljerade steg för steg-guiden, så har du det snyggaste halvtaket på gatan på en långhelg.

LÄS ÄVEN: Här på Gör Det Själv har vi byggt många olika sorters vedskjul – her kan du se allihop och hitta den modell som passar din trädgård bäst: Se alla vedskjul

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.