Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Konstruktionen är inte bara smart och praktisk. Den är dessutom dekorativ.

Konstruktionen är inte bara smart och praktisk. Den är dessutom dekorativ.

Låt taket över veden följa med uppåt och neråt i takt med att du fyller på eller hämtar ved. Då har du alltid torr ved till braskaminen och öppna spisen.

Det är lätt att tända upp med torr ved och elden dör inte ut. Det är dessutom lättare att styra förbränningen när veden är torr och då får du effektiv värme utan att miljön belastas. Risken för soteld minskar också rejält.

Det är tanken bakom den smarta och enkla konstruktionen som alltid håller veden torr, oavsett hur mycket eller lite ved som finns i staplarna. Den är dessutom ett dekorativt inslag så den kan t.o.m. placeras längs infarten. Det höj- och sänkbara taket har delats i flera sektioner och då blir det lättare att hålla koll på vilken ved som legat längst och därför kan tas in och användas och vilken som är fuktig och kräver mer torktid.

Taket kan förresten göras hur långt som helst och nästan hur högt som helst. Taket är av plywood som klätts med takpapp. Vi har valt shingel, som ser lite exklusivare ut. Taket bärs av stolpar som placeras två och två på båda sidorna av varje tak och även de kläs med shingel.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett läckert halvtak över vedtraven

Taket följer vedstaplarna

Regn och snö kommer inte åt vedenI takt med att du plockar ut ved och tar med in till kaminen sänker du taket. Då minskar du risken för att regn och snö ska lägga sig på den torra veden och göra den övre delen för fuktig för att användas denna vinter. Eftersom sektionerna är rätt korta staplar du lätt veden samtidigt som det blir lättare att ha koll på hur länge veden har legat. Det blir också lättare att höja och sänka taket. Klackarna under taket glider mellan de dubbla stolparna och kan låsas i fyra fasta lägen.

Ladda ned hela artikeln och få vår steg-för-steg byggvägledning.

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.