Intro
Instruktion
01
De dubbla stolparna sätts ihop och reses
5
Steg
De olika sektionerna skapas av dubbla stolpar som grävs ner i marken. Det är viktigt att de står i rak linje, absolut lodrätt och med rätt avstånd från nästa par stolpar. Annars kan taket inte höjas upp och sänkas ner som det ska.
Varje dubbelstolpe består av två stolpar som sätts ihop runt klossar för att avståndet mellan dem ska vara 5 cm. Då bildas en spalt för klacken på gaveln så att taket kan åka upp och ner.
Två avståndsklossar B sätts fast på den ena stolpen A så att det blir 50 mm mellan stolparna. En längst ut på den ände som ska ner i marken och en 80 cm från änden. Fäst dem med 5 x 80 mm skruvar.
Den andra stolpen A skruvas fast på klossarna B med 120 mm skruvar. Därefter görs resten av dubbelstolparna.
Markera stolparnas placering och gräv hål för dem. Vi sätter dem med 124 cm inbördes avstånd (c/c 131,5 cm) eftersom halva takskivor är 122 cm. Hålen grävs 90 cm djupa och 35 x 25 cm på bottnen.
Stolparna sätts ner i hålen. Den övre av de två avståndsklossarna ska vara under marknivå. Justera de yttersta stolpparen och fixera dem med snedsträvor.
02
Stolparna sätts ihop upptill och sågas till
5
Steg
Nu står de sex dubbelstolparna på plats, men de har ännu inte satts ihop upptill. Anledningen är att det är mycket lättare att kapa alla stolpar på samma höjd när de står fast i marken än att sätta ner dem på ett visst djup.
Nu ska de alltså kapas, men först fogar vi ihop dem med en avståndskloss upptill så att avståndet mellan stolparna är 50 mm hela vägen.
Vi bestämmer vilken höjd stolparna ska ha och därefter ska höjden markeras på stolparna. Det kan göras med laservattenpass eller slangvattenpass.
Klossarna C placeras så att den undre kanten på dem hamnar 10 cm under den höjd som stolparna ska ha. Höjden har ju redan markerats. Nu kan placeringen överföras till de andra stolparna.
Stolparna A och klossarna C sätts ihop med en vagnsbult på 12 x 230 mm. Hålet för bulten borras med en 12 mm träborr 25 mm ovanför klossens underkant.
03
Taket byggs upp på takplywood
5
Steg
Takpappsklädd takplywood ska nu fungera som tak ovanför de fem sektionerna i vår vedstapel. Taket byggs med 30 graders lutning. Varje tak består av två gavlar, en takstol och två takhalvor.
Har har vi valt att klä både takhalv-orna och gavlarna med shingel som har självklistrande baksida. Det går förstås lika bra att använda vanlig takpapp.
Arbetet börjar med att en gavel E ritas på en bit plywood. Både gavlarna och takstolen mittemellan dem är 21 cm höga och 75 cm breda. Det ger automatiskt en taklutning på 30 grader.
Gaveln E sågas ut så noga som möjligt och används sedan som mall för resten av gavlarna och takstolarna.
TIPS: Det gäller att utnyttja plywoodskivan maximalt, så flytta runt mallen.
Varje takhalva F är en 46 cm bred remsa av takplywood, 122 cm lång (en halv skiva). Gavlar, takstolar och takhalvor sågas lättast ut med sänksåg och sågskena.
Vinkla sågen 30 grader när du sågar ut takhalvorna. Då får taket automatiskt lodräta långsidor och det blir lättare att foga ihop skivorna vid nocken.
04
Det ser snyggt ut med shingel på taket
7
Steg
Om du vill spara både tid och pengar kan du använda vanlig, slät takpapp. Underlagspapp är inte nödvändig till en konstruktion som denna.
Vi har emellertid valt att lägga shingel på taket - helt enkelt för att det är snyggt. Det medför en smula extra arbete eftersom det endast får rum två rader med shingel medan toppraden vid nocken och bottenraden längs takfoten måste skäras. Men det går rätt lätt.
Flikarna på tre rader shingel skärs bort till varje tak, precis där flikarna börjar. Den hela, fliklösa remsan L används längs takfoten medan flikarna M sparas till den översta raden vid nocken.
Takpapp P till gavlarna E skärs till av takpappen (topsafe). Pappen fästs så att den sticker ner 1 cm under gaveln där den viks upp och smälts fast. Nu fästs också de 18 cm breda remsorna N mot nocken.
Dra loss skyddsfolien från baksidan på remsan L. Lägg den på plats längs takfoten så att det blir en flik eller skarv ungefär mittpå takhalvan F. Fäst remsan med ett par klamrar.
Skär bort överflödig papp L längs gaveln F, men så att den går ut över pappen på gaveln. Det gäller att skära rent efter varje lager eftersom det är svårt att skära igenom mer än ett lager.
Nu läggs två rader shingel på varje takhalva och varje rad förskjuts en halv flik. Raderna fästs med häftklammer i överlappningen där nästa lager kommer att dölja klammern.
De lösa flikarna M fästs som den översta raden. De hålls på plats med klammer längst upp. Du behöver inte värma alla delar eftersom shingel svetsar sig fast så snart solen värmer den.
05
Taken läggs upp mellan stolparna
5
Steg
Taken ska sitta vågrätt, men de ska inte skruvas fast eftersom varje tak ska kunna flyttas neråt i takt med att du tar in ved. Därför förses varje gavel med en klack G. Klackarna passar perfekt mellan dubbelstolparna där de ska vila på 10 mm vagnsbultar. Vi borrar därför hål genom dubbelstolparna på fyra ställen så att taket kan placeras på fyra höjder.
Såga till 15 cm långa klackar G av hyvlat, tryckt trä. Förborra med 5 mm borr mitt på gaveln. Markera klossens mittlinje och fäst den med 4 x 40 mm skruvar så att den sitter kant i kant med gaveln.
Markera för bulthålen på stolparna A. Det enklaste är att mäta uppifrån eftersom alla stolparna har samma höjd. Vi borrar fyra hål i varje stolpe med 20 cm mellanrum, 2 cm från kanten närmast taket.
På de yttersta dubbelstolparna borras endast ett hål på varje höjd. På de övriga ska det borras två hål på samma höjd. Bultarna är 10 mm i diameter så vi borrar med 12 mm borr.
Lyft in taket mellan stolparna. Spänn en tving runt ena dubbelstolpen som taket kan vila på medan du lirkar det på plats.
Material
75 x 75 mm tryckimpregnerat trä
• 12 stolpar (A) à 240 cm
50 x 75 mm tryckimpregnerat trä
• 6 avståndsklossar (C) à 15 cm
• 12 avståndsklossar (B) à 10 cm
45 x 45 mm hyvlat, tryckimpregnerat trä
• 10 klackar (G) à 15 cm
12 mm takplywood
• 15 takstolar och gavlar (E) à 75 x 21 cm
• 10 takhalvor (F) à 122 x 46 cm
Shingel (Icopal typ K)
• 5 m2 takbeläggning (K)
• 10 bitar (L) till takfot
• 30 flikar (M)
Takpapp (Icopal topsafe)
• 10 gavelbeklädnader (P) à 75 x 22 cm
• 5 nockremsor (N) à 18 x 122 cm
Dessutom:
• 6 vagnsbultar (D), 12 x 230 mm, med muttrar och brickor
• 10 vagnsbultar (H), 10 x 200 mm
• Rostfria skruvar: 5 x 120, 5 x 80 och 4 x 40 mm
• Varmgalv. dyckertar, 40 x 1,8 mm
• Lim och klammer
Tidsförbrukning
Avsätt ett par helger till projektet. Du sparar lite tid om du väljer vanlig takpapp.
Pris
400-500 kr för den första sektionen och 300 kr/st för följande sektioner.
Svårighetsgrad
Du måste vara noggrann när du placerar stolparna så att taket kan höjas och sänkas. Annars går allt lätt.