Kurs: BYGG TRÄDÄCK

Ska du bygga ett trädäck är det här du ska börja. Vi har samlat allt material som du behöver för att uppnå ett proffsigt resultat.

Innan du sätter igång

Allt det här får du i hantverkarkursen BYGG TRÄDÄCK:

  • Rådgivning från vårt team av hantverkare och experter.
  • Hantverkarkunskap som ger ett professionellt resultat.
  • Realistiska pris-exempel på alla delar i ditt projekt.
  • 20 byggbeskrivningar som du kan använda som instruktioner.
  • Steg-försteg-beskrivningar och utförliga ritningar.
  • Massor av videor, 3D-modeller och materiallistor.
  • Kort sagt: Du lär dig att bygga ett trädäck.

Överblick över hantverkarkursen

Funderar du på att bygga ett trädäck så har du hamnat helt rätt. I den här omfattande hantverkarkursen går vi nämligen igenom allt som du behöver för att kunna uppnå ett proffsigt resultat.

Som du kan se i hantverkarkursens meny tar vi med alla de inledande beslut som du behöver göra. Det är exempelvis viktigt att bestämma hur trädäcket ska se ut, och så behöver du också känna till en massa grundläggande principer för konstruktionen så att du kan vara säker på att trädäcket står stadigt i många år. Och så är det även här i hantverkarkursen som du får den knivskarpa ekonomiska överblicken, så att kostnaderna inte sticker iväg.

När du har läst de många spännande kapitlen och lärt dig allt som vårt stora team av experter och hantverkare har att erbjuda, är du redo att sätta igång med själva arbetet. Därför får du också 20 byggbeskrivningar med på köpet. Det är din garanti för ett bra resultat.


Inledande beslut

När du går ut på ditt trädäck är du inte längre inne i huset, men du är inte heller ute i trädgården. Trädäcket förbinder de två. Det gör huset lite större och det förlänger utomhussäsongen både vår och höst. På trädäcket finns ett golv porecis som inne i huset, så du kan gå i strumplästen utan att bli våt om fötterna, och du kan ställa möbler på det utan att de vinglar.

När det är fint väder kan du sitta och njuta i solen och titta på trädgården. Däremot blir det både kallt, vått och blåsigt på trädäcket när vädret slår om.

Oavsett om du väljer att bygga ditt trädäck stort eller litet, runt eller fyrkantigt, högt eller lågt, av trä eller komposit, med eller utan räcke så kommer du att leva med dina val i många år. För trädäcket håller länge och du kommer att tillbringa väldigt många timmar på det. Därför finns det en rad frågor som du ska ställa till dig själv innan du så mycket som funderar på att köra till bygghandeln.


Hårt eller mjukt trä?

Det viktigaste valet är vilket träslag som trädäcket ska kläs med. Vad du väljer här kommer nämligen att påverka livslängd, utseende och hur du ska ta dig an uppgiften. Dessutom är det skillnad på hur stort underhåll trädäcket kommer att kräva framöver. Det finns grovt räknat tre olika vägar att gå.

Tryckimpregnerade trallbrädor av furu är billigast. De är enkla att arbeta med och om du ser till att rengöra dem och stryka dem med träolja vartannat år kan de hålla i många år. De finns antingen med den klassiska grönaktiga impregneringen eller i en brunaktig variant som du kan se här. Det får dem att se ut som betydligt dyrare brädor av märkt trä. Om du inte tycker om färgen kan du ändra den genom att använda en träolja med pigment i.

Trallbrädor av hårt trä som Ipé, Bangkirai eller Cumaro har blivit populära på senare år. Det är en dyrare lösning, men det är också en snygg lösning och det hårda träet är lättare att underhålla. Däremot är det lite svårare att arbeta med, eftersom det är hårdare och samtidigt sprödare. Du behöver förborra för alla skruvar och sågklinga och borr slits snabbare när du arbetar med hårt trä.

Trallbrädor av komposit. Brädorna har ådringar och ser ut som trä, men de är gjorda av en blandning av trä och ett plastiskt bindemedel som ger en väldigt slitstark yta. Det betyder att de inte är så känsliga för väder och vind och kräver därför ett minimum av underhåll. Komposit är en nästan lika dyr lösning som hårt trä. Väljer du svart komposit ska du tänka på att trädäcket blir väldigt varmt att gå på när solen ligger på.


Var i trädgården ska trädäcket vara?

Det självklara svaret på den frågan är att trädäcket ska vara där altandörren är, så att du kan gå rakt ut på det. Men det är inte alltid som altandörren är vänd åt det väderstreck där det är mest sol och lä i trädgården. Därför måste du bestämma dig för vad som är viktigast, morgonsol, kvällssol eller lä för vinden?

Om det inte passar med altandörren och trädäcket ligger bättre runtom hörnet kan du fundera på att bygga en passage så att du ändå går rakt ut på härligt varmt trä. Passagen är egentligen bara ett väldigt smalt trädäck som går längs med huset från altandörren bort till trädäcket. Det kan också finnas andra saker att ta hänsyn till, som t ex tillgång till trädgården från trädäcket eller utsikten mot natur och skog.


Hur ska trädäcket se ut?

De flesta trädäck är fyrkantiga och består av brädor av samma träslag med samma bredd som ligger åt samma håll. Det är enkelt och det ser bra ut. Men det finns många möjligheter att göra något extra av detaljerna så att trädäcket blir ännu snyggare.

Du kan fundera på om det ska vara helt fyrkantigt eller om det eventuellt ska finnas en avbalkning i ena hörnet eller en rundning ut mot trädgården. Du kan också dela in trädäcket i olika fält genom att lägga en bräda åt andra hållet varannan meter. Det är också många som väljer att göra en bård hela vägen runt genom att lägga lite mörkare brädor ute vid kanten och såga dem i vinkel i hörnen. Tänk på att konstruktionen under trallbrädorna behöver ändras lite om du lägger brädorna i ett annat mönster.

Till slut ska du ta ställning till om du vill se alla skruvhuvuden eller om du vill ha dolda skruvar. Det finns olika sätt att dölja skruvarna på. Det mest eleganta, men också mest besvärliga, är att plugga igen alla skruvhål med en träplugg i en kontrastfärg.


Ska trädäcket skärmas av?

Det kan finnas flera bra anledningar att göra något slags avslutning eller räcke på hela eller delar av trädäcket. Det kan vara för att undvika att hunden springer iväg eller att barnen ramlar ner om det är ett förhöjt trädäck. Det kan också vara för att kunna sitta i lä från kvällsbrisen när ni äter middag utomhus i slutet på sommaren.

Oavsett syftet finns det många olika lösningar att välja mellan. Du kan bygga räcken i alla möjliga olika former, men tänk på att det är mycket enklare att göra det om du planerar in det redan från början. Om du först en idé till ett räcke först när trädäcket är färdigt kommer du förmodligen att behöva skruva bort en del brädor igen för att kunna komma åt och fästa stolpar och liknande i den bärande konstruktionen.

Det är härligt att kunna sitta i lä på trädäcket men det tar lite av utsikten och det förstör också något av känslan av att sitta ute när man blir instängd. Den dyra lösningen är ett vindskydd av glas. Det finns olika system i varierande prisklass, men de har det gemensamt att de måste sitta fast ordentligt för vinden kan slita hårt i dem. En annan möjlighet är att göra eller köpa ett vindskydd av tyg som bara dras för när det blåser.


Ska trädäcket vara överbyggt?

Om du helst vill kunna använda trädäcket större delen av året kan det vara en bra idé att bygga över hela eller delar av det. Det kan antingen vara för att kunna sitta i skuggan och äta när solen går ner eller det kan vara för att kunna sitta torrt när det regnar.

Om det är skugga du är ute efter kan du i princip nöja dig med ett stort parasoll, men du kan också bygga en luftig trästomme över trädäcket och låta några slingerväxter växa upp och bilda något slags tak. Du kan också sätta ett par stadiga stolpar och skruva i några krokar så att de kan hålla upp ett solsegel när det behövs.

Om du vill förlänga utomhussäsongen är det läge att bygga tak över en del av trädäcket och lägga ett genomsynligt tak av billiga trapetsskivor eller köpa lite dyrare kanalplast där det inte bildas kondens på undersidan.


Behöver du en trappa?

Om trädäcket är förhöjt säger det sig självt att du behöver bygga en trappa, så att man kan gå ner till trädgården. Men en trappa kan vara en bra idé även om trädäcket inte är så högt.

Om trädäcket ligger bara 40 cm upp kan det vara bra att göra ett trappsteg eller två. Stegen kan vara ett par meter breda eller så kan de gå hela vägen från hörn till hörn. Du kan antingen använda dem för att ställa krukor på eller att sitta på.

Det är detaljer som t ex ett par breda trappsteg ner mot trädgården som gör att trädäcket används till annat än att bara sitta och äta på.


Kryddväxter eller blommor?

Det passar att kombinera trädäcket med en högbädd för kryddväxter eller blommor. Det är både praktiskt och trivsamt. Det kan antingen vara en enkel högbädd på en halv gånger en meter eller kan du välja att göra hela ena sidan till en högbädd. Det ger en naturlig avgränsning och ett lämpligt ställe för ett mysigt hörn att sitta i.

Högbädden är ännu en möjlighet att lägga läckra detaljer till ditt trädäcksprojekt. Du kan välja att ha de stående panelbrädorna i en annan färg eller så kan du göra en kant över i ett annat träslag. Möjligheterna är oändliga.

Du kan mycket väl bygga en högbädd när du är färdig med trädäcket men precis som med räcket är det betydligt enklare att göra om du planerar in det från början.


Ska du ha en loungesoffa?

Trädgårdsmöbler är normalt något man köper t ex på byggmarknaden och ställer på trädäcket. Och det är kanske den bästa lösningen när det handlar om matbord och stolar, men om du drömmer om en loungehörna där du kan ligga och dåsa i solen är det en bra idé att själv bygga loungemöblerna.

Det finns två uppenbara fördelar med att göra dem själv. Den ena är att loungemöbler som tål att stå ute i det svenska klimatet är ganska dyra, den andra är att du själv bestämmer ur de ska se ut och hur stora de sa vara.

Du kan mycket väl vänta med att bygga loungemöblerna tills trädäcket är färdigt, men vi rekommenderar att du planerar in dem från början och bygger dem samtidigt med det andra.

Förutom loungemöbler kan du i anslutning till trädäcket fundera på att bygga en fast bänk för grillen eller kanske till och med ett helt utekök med vatten och skåp med plats för köksutrustning.


Var ska dynorna vara?

När du använder trädäcket flitigt får du snabbt en del saker som måste släpas fram och tillbaka, beroende på om det är solsken eller regn. Dynor till stolar och loungesoffa blir våta och klibbiga när daggen faller och ett parasoll ska inte stå ute om det blåser rejält.

Du kan köpa en dynbox av plast och ställa vid sidan om, men det är lite synd när du nu har gjort dig omaket att bygga en snygg terrass av trä.

Det är läge för att planera in förvaring från början. Om det är ett förhöjt trädäck kan du göra en lucka eller en dörr på sidan så att dynor och parasoll kan läggas in under trädäcket. Om det inte går kan du sätta gångjärn på sitsen på en loungesoffa, så att den går att öppna och dynorna kan ligga där under. Om du bygger en lång högbädd kan du också planera in förvaring i en del av den.

Den enklaste lösningen är att köpa en billig dynbox och dölja den i en träkista som du gör av trallbrädor.


2. Välj trall till trädäcket

Det finns många träslag att välja mellan när du ska hitta trallbrädor till trädäcket. Det första valet du måste göra är om brädorna över huvud taget ska vara av trä eller om de ska vara av komposit. Och ska det vara trallbrädor av trä finns det två huvudalternativ, hårt eller mjukt trä.

  • Hårda träslag som exempelvis teak, ipé och merbau är betydligt dyrare än mjukt trä. De är också lite svårare att arbeta med, eftersom träet är både hårdare och sprödare. Du måste förborra för alla skruv och sågklingor och borr slits snabbare. Förutom att hårda träslag är snygga att se på, är den stora fördelen med dem att de kräver mindre underhåll och håller längre.

  • Mjukt trä som lärk, gran och fur är billigast. De är också lättare att arbeta med, och om du ser till att rengöra de mjuka trallbrädorna stryka dem med träolja vartannat år kan de hålla i många år.

  • Kompositbrädor är en industriprodukt som innehåller ca 60% trä, 30% plast, 10% bindemedel och så lite färg. Brädorna har ådringar och ser ut som vanligt trä, men de är ganska dyra. Den riktigt stora fördelen med komposit är att det inte kan murkna. En kompositterrass är dock inte helt underhållsfri. Den ska med jämna mellanrum rengöras från alger, smuts och mögelsvamp med en kvast, vatten och ett rengöringsmedel för komposit. Du kan inte bara gå loss med högtryckstvätten. Dessutom ska du vara medveten om att kompositbrädor med tiden kan blekna och skifta färg.

Trall - hårdträ

Trall av hårdträ ger träterrassen en exklusiv prägel. Och flera av de hårdare träslagen håller länge. Här går vi igenom några av de vanligaste hårda träslagen.

Speciellt med hårdträ
Hårdträ sliter mycket på verktygen som du använder. Ska du bygga en större träterrass, kan det göra tänderna på både fogsvans och klingor slöa. Och det är en fördel att arbeta med dubbla skruvdragare: en maskin att förborra med och en att skruva med. Det är smidigast.

TRALL AV TEAK
Teak är det mjukaste av de träslagen som vi nämner här, men det är starkt och naturligt impregnerat, så att hållbarheten är i topp. Träet spricker lätt, så det är nödvändigt att förborra innan du skruvar.

TRALL AV EK
Kärnvirke håller länge – 12-18 år, även om det är obehandlat. Splintved blir dåligt redan efter 4-6 år, så billiga ekbrädor kan bli ett dyrt köp i slutändan. Träet är hårt och innehåller garvsyra.

TRALL AV ROBINIA
Robinia är ett europeiskt alternativ till teak. Det är hårdare och starkare, och har samma långa hållbarhet. Lätt att bearbeta med elverktyg, men det är ändå nödvändigt att förborra innan du skruvar.

TRALL AV TERMOASK
Ask får en gyllene färg så att den liknar tropisk trä när den värmebehandlas. Dessutom blir träet hårdare och tar upp mindre fukt. Men det är inte impregnerat mot röta och svamp.

TRALL AV IPE
Ipe är det tyngsta, hårdaste och mest hållbara av de träslag vi visar här. Träet har stora färgskillnader (mörkt trä med ljusa slingor). Det är mycket svårt att bearbeta och förborrning är nödvändig.

TRALL AV MERBAU
Merbau används även i broar och bålverk – det säger väl allt om dess höga styrka och hållbarhet. Träet innehåller gummi, så det tar nästan inte upp något vatten. Träet är hårt att bearbeta.

Dimensioner

Hårt trallvirke kommer ofta i tunnare dimensioner än mjuka. Medan den mjuka typen ofta har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, kommer t.ex. lövträ i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Fler varianter av exotiska träslag
Med jämna mellanrum dyker nya träslag upp i handeln. Vissa finns bara på marknaden en kort tid, andra blir lagervara efter ett tag.

Cumaru, Bilinga, Jatoba och Bankirai är träslag som funnits länge på marknaden. De har fördelarna att träet är hårt och har en riktigt lång hållbarhet.

Azobe har använts i årtionden – bland annat till banvallar. Den finns ibland att få tag på som trall. Det är ett av de hårdaste träslagen som finns – och det trivs faktiskt bäst i fuktiga miljöer.


Trall - mjukt trä

Särskilt med mjukt trä
Träterrasser ska rengöras med jämna mellanrum, då det kommer att växa alger på ytan. Många väljer att använda högtryckstvätt, men inga av de mjuka träslagen mår bra av att tvättas med så högt tryck. En trädgårdsslang – gärna med tryck på strålen – är mer skonsam.

SIBIRISK LÄRK
Lärk är mjukt, och det kan slå sig när det tar upp eller avger fukt. Därför är det inte särskilt lämpligt till plan montering utomhus. Fin sibirisk lärk däremot har vuxit långsamt, och kan hålla i 8-12 år.

EUROPEISK LÄRK
Europeisk lärk växer snabbare. Därför är den mjukare och angrips snabbare av svamp. Bör behandlas med en olja på linoljebas (lärkträolja) med jämna mellanrum. Mindre lämpad för vågrät montering.

GRAN (SUPERWOOD)
Gran är ett väldigt mjukt träslag. Det är lätt att bearbeta, men slitage på en terrass syns snabbt. Superwood är helt igenom impregnerat mot röta och svamp. Det förlänger hållbarheten.

DOUGLASGRAN
Douglasgran liknar europeisk lärk inuti. Den har även liknande egenskaper, men douglasgran vrider sig inte alls lika mycket. Kärnträ kan hålla upp till tio år. Ska efterbehandlas mot svamp.

FURU (TRYCKIMPREGNERAD)
Tryckimpregnerad furu är det i särklass mest sålda träet till träterrasser. Med all rätt, då hållbarheten är hög, trots att träet är relativt mjukt. Kan hålla i 15-25 år även om det inte behandlas.

FURU (THERMOWOOD)
ThermoWood är värmebehandlat. Det ger träet en gyllene kulör, träet blir hårdare, och det tar upp mindre fukt, men det måste efterbehandlas. Hållbarhetenär ännu okänd.

FURU (KEBONY)
Kebony är furu som är genomimpregnerat utan tungmetaller, med organiska lösningsmedel. Den norska producenten garanterar en hållbarhet som är minst lika god som vanlig tryckimpregnerad furu.

CEDER
Ceder väger nästan ingenting. Träet är väldigt mjukt, men segt och används ofta till terrasser. Träets många naturliga giftämnen gör att det har ett bra skydd mot röta och svamp. Hållbarhet: 15-20 år.

Dimensioner

Trall finns i många dimensioner.

De vanligaste är:

  • 28 x 120 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 150 mm

Andra hyvlade dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)

Varianter av komposittrall

MASSIVA BRÄDOR
Massiva brädor av komposit skruvas i regel fast utan hjälp av beslag. Skruvarna bör helst försänkas lite. Ytan kan vara med eller utan spår. Kolla att brädorna har testas att tåla minusgrader!

IHÅLIGA OCH RÄFFLADE
Ihåliga komposittrall finns med smala eller breda spår på ovansidan. En del har breda spår på den ena sidan och smala på den andra. Alla dessa brädor ska skruvas fast med beslag.

IHÅLIGA OCH SER UT SOM TRÄ
Numera kan man också köpa komposittrall men en yta som liknar kvistfritt trä. Tips: Om du borrar ett par hål på undersidan av ihåliga brädor kan fukten som tränger in ledas ut.

Tillbehör till komposittrall

MONTERINGSBESLAG
Du bör alltid köpa både spännen och monteringsbeslag där du köper komposittrallen. Utförandet kan nämligen skilja sig lite åt.

KORTÄNDAR
Det är smart att man kan köpa lösa kortändar till de ihåliga brädorna. De håller smuts och fukt borta och ger en snyggare avslutning.

REGLAR OCH STOLPAR
Konstruktionen under din terrass kan också vara av underhållsfri komposit. I dag kan du nämligen köpa reglar av olika slag samt stolpar.

TÄCKBRÄDOR
Täckbrädor ger din terrass en snyggare finish. Utförandet kan skilja en hel del från tillverkare till tillverkare så köp dem där du köper komposittrallen.

Dimensioner

De flesta kompositbrädorna är 25 eller 28 mm tjocka, men de finns i ett antal bredder. De allra vanligaste är:

  • 127 mm (ihåliga)
  • 137 mm (ihåliga)
  • 135 mm (massiva)
  • 150 mm (massiva)

Komposittrall säljs i bland annat dessa längder:

  • 2,2 meter
  • 2,4 meter
  • 3,0 meter
  • 3,2 meter
  • 4,0 meter
  • 6,0 meter

3. Grundläggande konstruktion

När du ska bygga trädäck finns det några helt grundläggande principer att ta hänsyn till om du vill vara säker på att få ett lyckat slutresultat. Bland annat ska vara extra noggrann vid mätning, den bärande konstruktionen och hur du fäster trallbrädorna. Det finns naturligtvis också en massa konstruktionsprinciper som du ska känna till när det handlar om fundament och sådant, men det kan du läsa mer om längre ner i hantverkarkursen.


Mätning och vinklar

Ska trädäckets hörn vara vinkelräta, måste du kunna "3-4-5-regeln". Den går i all enkelhet ut på att du med tre bara tre längdmått (3, 4 och 5 meter) snabbt och lätt kan göra en 90-graders rätvinklig triangel - så att du kan vara säker på att ditt trädäck får knivskarpa, rätvinkliga hörn.

Genom att se till att det korta måttet är 3 meter, det mellersta 4 meter och det längsta är 5 meter långt, blir hörnet mellan det korta 3-meters måttet och det mellersta 4-meters måttet exakt 90 grader. Det behöver dessutom inte bara 3, 4 och 5 meter. Det är förhållandet mellan de tre sidorna som är avgörande. Det kan t ex vara lättare att hitta vinkeln med hälften så långa mått (1,5, 2 och 2,5 meter).


Bestäm höjden på trädäcket

För att vara säker på att ditt trädäck är i våg eller eventuellt har ett litet fall ut mot trädgården, så att vattnet kan rinna av, behöver du bestämma en höjd att utgå ifrån. Det görs enklast med hjälp av en cirkellaser. Använder en billig cirkellaser, där det kan vara svårt att se laserstrålen vid solsken, får du vänta tills solen gått ner.

Börja med att slå i några stolpar i marken vid trädäckets kanter och inne vid väggen. Sätt cirkellasern i mitten av det tänkta trädäcket. Cirkellasern är självnivellerande och när den lugnat ner sig efter ett par sekunder kan du se laserstrålen hela vägen runt.
Nu markerar du och skär hack i stolparna så att du kan spänna ett snöre mellan dem. Det spelar inte så stor roll vilken höjd du bestämmer, bara det är densamma hela vägen runt.


Nivellering

Oavsett hur du bygger fundamentet till ditt trädäck, så ska trallbrädorna i slutändan helst ligga plant. Det förutsätter att alla reglar (de virke som trallbrädorna fästs vid) ligger på samma nivå. Om de ligger lite hipp som happ i förhållande till varandra kan du inte skruva fast trallbrädorna så att det blir snyggt.

Om du bygger på ett slätt underlag bör reglarnas ovansida vara i samma nivå. Men det kan finnas små ojämnheter i underlaget (och reglarna) och då kan kilar vara till hjälp. Använd två plastkilar för att justera respektive punkt under reglarna individuellt så att reglarnas ovansidor kommer i samma nivå. Slår du in kilarna lite mot varandra, höjs regeln. Drar du kilarna ifrån varandra, sänks regeln.


Avstånd mellan reglar

Om reglarna ligger direkt på kilar eller plattor med kort avstånd mellan varje avlastningspunkt, kan du använda 45 x 95 mm tryckimpregnerade reglar till stommen. På ett högre trädäck, där det är längre mellan avlastningspunkterna, bör du välja en större dimension, t ex 45 x 120 mm, eftersom de är mycket starkare. Mycket högre trädäck kan behöva ytterligare ett lager med tvärgående stöttor.

Ett klassiskt avstånd mellan reglarna är 60 cm från centrum till centrum. För vissa sorters trallbrädor kan det finnas krav på kortare avstånd. Det måste du kolla med tillverkaren. Tunmregeln är ju tjockare trallbrädor desto längre kan avståndet vara mellan reglarna. Men sätt hellre en regel för mycket än en för lite, för ett trädäck som gungar under dina fötter är irriterande att gå på.


Trallbrädor

Oavsett vilken sorts trallbrädor av trä som du väljer att bygga trädäcket av måste du veta hur du vänder dem rätt, hur stort avståndet ska vara mellan dem och hur du vrider dem på plats om du är lite sneda (vilket du förmodligen kommer att vara med om, eftersom trä är ett levande material).

Vänd brädorna rätt
Trallbrädorna ska vändas rätt så att de inte vrider sig. När du tittar på änden på brädan ska årsringarna vridas uppåt. Brädan ska "le". Då ligger den rätt.

Avstånd mellan brädorna
Trallbrädor ligger ute året runt och blir växelvis fuktiga och uttorkade, och därför rör sig träet mycket. Därför måste det vara avstånd mellan brädorna. Vanligast är 3-5 mm. Aldrig mindre! Använd en distans för att få lika stort avstånd när du skruvar fast brädorna.

Räta upp sneda brädor
Ofta kan några brädor ha slagit sig och vara lite sneda, så du kan behöva tvinga en bräda på plats för att få rätt avstånd till grannbrädan. Här kan du antingen använda en kofot (och en kloss för att skydda träet mot märken) och vrida brädan på plats, eller skaffa ett verktyg som är gjort för ändamålet.

Skarvar över reglar
Redan när du planerar ska du komma ihåg att kolla i vilka längder du kan få de trallbrädor som du valt. Det är nämligen smart om brädornas längd stämmer så att du kan lägga två brädor efter varandra direkt ovanpå en regel (med ett avstånd på 3-5 mm) utan att du behöver såga av 40 cm av varje bräda. Det är onödigt arbete och blir spill som för ett stort trädäck kan kosta ansenliga summor.


Montering

Tryckimpregnerade brädor och brädor av hårdträ måste alltdi skruvas fast med syrafasta skruvar märkta A4. De är lite dyrare men alla andra skruvar kommer med tiden att bli uppätna av syra från hårdträ eller impregneringsvätskan från de tryckimpregnerade brädorna. Kolla priset i lågprisbygghandeln, de har ofta billiga A4-skruvar.

Se upp med skruvarna
När du skruvar fast brädorna måste du se upp så du inte skruvar i skruvarna för djupt. Gör du det kommer regnvatten nämligen att kunna tränga in i träet i skruvhuvudets fördjupning. Se till att bara skruva i skruvarna så att skruvhuvdet hamnar i höjd med brädans yta. För skruvarna ytterst i brädornas ändar måste du du alltid förborra, så är du säker på att träet inte spricker. Därför är det en bra idé att arbeta med två skruvdragare. En för att borra och en för att skruva.

Dolda skruvar
Du kan också välja ett av många system med dolda skruvar. Fördelen är att du inte har synliga skruvar som går ner i brädorna. Det är en snygg lösning - men den är så klart dyrare än vanliga A4-skruvar.

Dölj med pluggar
Har du valt snygga, dyra trallbrädor kan du välja att göra trädäcket lite extra snyggt: Skruva fast brädorna med skruvar men täck skruvhuvudena med träplugg som du borrar ut av samma slags brädor. Det kräver ett speciellt tappborr och rejält med tålamod. Men snyggt blir det!


Avslutning

I sista delen av trädäcksprojektet gäller det att såga till brädorna exakt och dölja den underliggande konstruktionen, om den är synlig (gäller t ex för förhöjda trädäck).

Kapa brädorna på en gång
Det är i de allra flesta fall enklast att lämna brädorna lite för långa när du arbetar, så att brädorna sticker ut lite över kanten. Då kan du nämligen kapa alla på en gång, antingen med en sänksåg med syrskena eller en cirkelsåg och en rak bräda. På så sätt tar du också höjd för eventuella små ojämnheter och skevheter.

Dölj konstruktionen
Du får ett snyggt trädäck om du döljer ändarna med en "kjol" av trallbrädor. Du sätter alltså en bräda på högkant hela vägen runt längs trädäckets kant, så att man inte kan titta in under konstruktionen. Om du har planerat rätt från början finns ett plast för precis en hel bräda (eller två) längs trädäckets framsida. På sidorna måste du anpessa bredden om du har gjort lutning för avrinning.

4. Fundament och förankring

Ditt trädäck ska helst stå kvar i både regn, snö och storm. Därför måste det förankras rejält. Bygger du det vid ett hus är det som gjort för att börja med att förankra det i husets sockel. Det gör du enklast genom att skruva fast en bärlina (en rejäl regel) i sockeln. På den kan du sätta balkskor som trädäckets reglar kan sättas i eller bara sätta reglarna ovanpå.
Den övriga förankringen görs punktvis, så att reglarna som ligger under trallbrädorna stöttas med lämpliga mellanrum (i regel 60 cm). Här beror förankringen helt på underlaget.

  • Finns det redan en stenterrass kan du palla upp reglarna direkt på stenarna.
  • I mark kan du gräva ner betongplintar med justerbara stolpskor.
  • Du kan också gräva hål och själv gjuta stadiga fundament som du gjuter fast stolpjärn i.
  • Slutligen kan du förankra med markskruv. Det är superlätt, men inte helt billigt.

Bygg stabilt

Om du har tänkt lägga träterrassen ovanpå den gamla stenterrassen, så behöver du inte gräva ut. Stenterrassen kan användas som fast underlag men den ska förstås vara plan.

Du kan också lägga den nya terrassen eller altanen på nergrävda stolpar. Då räcker det om du gräver hål i stället för att gräva bort all jord. Reglarna kan du sedan fästa på stolparna.

Reglarna kan också fästas i stolpskor som gjuts fast i betongplintar. Det finns många olika stolpskor att välja bland. Enklast att använda är de justerbara, som du kan ställa in på exakt höjd.

Palla upp träaltanen med kilar av plast

Räfflorna på både undersida och ovansida hakar fast i varandra och låser kilen på önskad nivå.

Räfflorna på både undersida och ovansida hakar fast i varandra och låser kilen på önskad nivå.

Lägger du din nya träterrass på stenplattor blir det nödvändigt att också palla upp den. Det allra enklaste är då att använda sig av plastkilar av olika slag. Eftersom de har räfflade ovan- och undersidor så låses de fint.

Om du pallar upp någon del av altanen med träklossar är det viktigt att du lägger tjärpapp under de nedersta klossarna för att stoppa fuktvandring från underlaget. När kilar och klossar justerats ska de fixeras med en skruv för att inte glida åt sidan.

Trädäck konstruktion: Så här används kilar 1

Så här används kilarna: när du har pallat upp och lagt reglar och brädor kan du såga av synliga delar av kilarna. Men det gäller bara de delar som sticker ut.

Trädäck konstruktion: Så här används kilar 2

Här får en kil och en mellanbit upp regeln på önskad höjd. Denna kombination kan lyfta regeln med mellan 32 och 250 mm.

Trädäck konstruktion: Så här används kilar 3

Det finns dessutom olika plastsocklar. De är dyrare än kilarna men ganska lätta att arbeta med eftersom de är justerbara.

Flera förankringmöjligheter

Förutom de olika förankringsmöjligheter som du kan läsa om här ovan så finns det naturligtvis många andra möjligheter att förankra ditt trädäck. Du kan exmpelvis gjuta stolpar, använda plintar eller marskruv. Klicka på de olika 3D-modellerna här nedan. Då kan du själv zooma in och vända och vrida och se de olika förankringsmöjligheterna.

3D-modell

Gjuta stolpar

Gräv ner stolparna till frostfritt djup och gjut fast dem i en betongklump på 10-20 cm.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Betongplint

Betongplinten grävs också ner och ger ett enkelt och starkt fundament till ditt trädäck.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Markskruv

Markskruven skruvar ner i marken och är till för att hålla uppe bärlinan eller regeln.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bärlina på väggen

Bygger du trädäcket direkt upp mot husväggen kan det löna sig att fästa bärlinan i väggen.

Öppna 3D-modell

Lär dig av hantverkaren

Text och bild är naturligtvis oumbärliga när man ska sätta sig i teorin kring ett nytt byggprojekt. Men en handfull bra videor som visar hantverkaren in action ger en bättre förståelse när det handlar om själva handgreppen. Därför har vi så klart också samlat ihop en rad relevanta videor som du kan ha glädje av att närstudera när du nu ska sätta igång och bygga ditt eget trädäck.


Palla upp trallreglar

Med justerbara kilar blir det helt rakt

Video

Första trallbrädan

Klossar skapar avstånd till fasaden

Video

Montering av trallbrädor

Lägg dem i små "grupper", så blir det lätt att komma åt

Video

Skarvning av trallbrädor

Gör skarvarna på en regel. Då blir de starka.

Video

Slutsågning av trallbrädor

Med sänksåg och styrskena blir kanten helt rak

Video

Pluggade skruvar på trädäcket

Med ett tappborrset får du perfekt resultat

Video

Montering av markskruv

Använd vattenpasset ofta - då hamnar skruven helt lodrätt

Video

Bärlina mellan markskruvar

Med kilar kan du få bärlinan att ligga exakt vågrätt

Video

Stolpsko gjuten i rör

Då får du enkelt stolpskorna i våg och i linje med varandra

Video

Oljning av trätrallen

Kräver bara en pensel och en bomullstrasa

Video

Rengör terrassen

Med trärent och lite gnidande blir det rent på djupet

Video

6. Ekonomi

50 kvadratmeter på tre budgetar

När du bygger trädäck påverkar valet av träslag till trallbrädorna mest projektets totalpris. Prisskillnaden mellan det billiga tryckimpregnerade virket och tropiskt hårdträ är tydlig. Väljer du lyxlösningen så svarar trallbrädorna för hela 75% av de totala kostnaderna.

Oavsett hur häftigt du vill göra ditt trädäck så måste du bygga ungefär samma stomme. Däremot finns det flera alternativ till hur du förankrar fundamentet. Gräver du ner stolparna, punktgjuter du själv eller väljer du att spara lite tid med markskruv? Men den största prisskillnaden ser vi i valet av trallbrädor. I vår billiga lösning utgör brädorna till trädäcket bara lite mer än en tredjedel av totalpriset, medan det i lyxlösningen utgör mer än 70% – även om vi dessutom har valt det dyraste fundamentet och specialskruv. Priserna är alla ungefärliga p g a olika prisbild. T ex, vid köp av vissa längder blir det stort spill som du ändå måste betala för. Försök därför alltid optimera ditt projekt efter det aktuella produktutbudet.

Tryckimpregnerat trä - nedgrävda stolpar

Stommen
45 x 145 mm tryckimpregnerade reglar:
■ Yttre bärlina: 2 st à 800 cm = 800 kr
■ Inre bärlina: 6 st à 600 cm = 1.600 kr
■ Reglar: 16 st à 530 cm = 4.200 kr

Fundament
95 x 95 mm tryckimpregnerat virke:
■ Stolpar: 6 st à 240 cm = 1.000 kr

51 x 93-mm-balkskor:
■ Beslag: 16 st till montering av reglar på bärlina = 600 kr

Diverse = 3.000 kr
■ Ankarskruv
■ Plattor
■ Syllpapp
■ Träolja

Däcket
28 x 120 mm trallbrädor av tryckimpregnerad furu:
■ Trädäck: 107 st à 360 cm = 7.700 kr

Dessutom
■ 12 franska skruv, 8 x 80 mm = 100 kr
■ 6 bultar, 12 x 120 mm = 100 kr
■ 12 tandbrickor, 12 mm = 100 kr
■ 1.900 st trallskruv, rostfria, 4,5 x 55 mm = 2.000 kr

Totalt: 21.200 kr

Pris: 424 kr/m²

Thermowood på färdiggjutna plintar

Stommen
45 x 145 mm tryckimpregnerade reglar:
■ Yttre bärlina: 2 st à 800 cm =800 kr
■ Inre bärlina: 6 st à 600 cm = 1.600 kr
■ Reglar: 16 st à 530 cm = 4.200 kr

Fundament
■ 50 cm betongplintar: 8 st = 1.000 kr

95 x 95 mm tryckimpregnerat virke:
■ Stolpar: 8 st à 240 cm = 1.400 kr

51 x 93-mm-balkskor:
■ Beslag: 16 st till montering av reglar på bärlina = 600 kr

Diverse = 3.000 kr
■ Ankarskruv
■ Plattor
■ Syllpapp
■ Träolja

Däcket
26 x 117 mm trallbrädor av Thermowood:
■ Trädäck: 107 st à 360 cm = 23.000 kr

Dessutom
■ 12 franska skruv, 8 x 80 mm = 100 kr
■ 6 bultar, 12 x 120 mm = 100 kr
■ 12 tandbrickor, 12 mm = 100 kr
■ 1.900 stk. trallskruv, Climate, 4,8 x 60 mm = 3.000 kr

Totalt: 38.900 kr

Pris: 778 kr/m²

Hårdträ på jordskruv

Stommen
45 x 145 mm tryckimpregnerade reglar:
■ Yttre bärlina: 2 st à 800 cm = 800 kr
■ Inre bärlina: 6 st à 600 cm = 1.600 kr
■ Reglar: 16 st à 530 cm = 4.200 kr

Fundament
■ Markskruv U-100: 8 st = 4.000 kr

95 x 95 mm tryckimpregnerat virke:
■ Stolpar: 8 st à 120 cm = 700 kr

51 x 93-mm-balkskor:
■ Beslag: 16 st till montering av reglar på bärlina = 600 kr

Diverse = 3.000 kr
■ Ankarskruv
■ Plattor
■ Syllpapp
■ Träolja

Däcket
21 x 145 mm trallbrädor av ipé
■ Trädäck: 93 st à 360 cm = 67.000 kr

Dessutom
■ 12 franska skruv, 8 x 80 mm = 100 kr
■ 6 bultar, 12 x 120 mm = 100 kr
■ 12 tandbrickor, 12 mm = 100 kr
■ 1.750 st Camo C4-trallskruv, 4 x 60 mm = 4.000 kr
■ Camo trallmonteringsverktyg = 1.000 kr

Totalt: 87.200 kr

Pris: 1.744 kr/m²

7. Verktyg

När du ska bygga trädäck behöver du en hel rad olika verktyg. Ett par av de riktigt användbara är cirkellasern, som gör det extremt lätt att få konstruktionen i våg, samt sänksågen/cirkelsågen som är oumbärlig för de långa och rakat snitten. Här kan du se hur de mest användbara trädäcksverktygen fungerar.


Skruvdragare

När du ska borra, skruva, slipa och polera

Så här använder du skruvdragaren. I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Kap-/gersåg

Den moderna geringslådan

Så här använder du kap-/gersågen. I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Sänksåg

Precisionssåg på skenor

Så här använder du sänksågen. I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

Cirkellaser

Höjdmått på långt avstånd

Så här använder du cirkellasern. I den här videon lär du dig ställa in och använda cirkellasern. Den kan både ge en obruten lasermarkering 360 grader runt om och göra en knivskarp lasermarkering i en riktning. När du har koll på hur den ska användas, blir det lätt att markera exakta höjdmått på längre avstånd, t ex när du ska jämna till golv eller bygga terrass.

Video

Multiverktyg

Praktisk problemlösare

Så här använder du multiverktyget. I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

Video

8. Byggbeskrivningar

I byggbeskrivningarna kan du se hur bygget utförs steg för steg. Du får också utförliga ritningar, 3D-modeller som du själv kan vända och vrida på, massor av relevanta videor, tonvis med tips och tricks och en komplett materiallista så att du vet vilka material som du ska köpa. Beyggbeskrivningarna är din garanti för ett bra resultat!

Byggbeskrivningar trädäck

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck