Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Ett trädäck av hårt trä med ett fundament som är väl skyddat mot fukt, har mycket lång livstid.

Ett trädäck av hårt trä med ett fundament som är väl skyddat mot fukt, har mycket lång livstid.

Det krävs lite mer att bygga i hårt trä, då brädorna är svårare att justera, och så måste man förborra. Här får du 3 tips för att bygga med hårt trä:

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

1. Förborra med metallborr
När du bygger ett trädäck i hårt trä, är det nödvändigt att förborra eftersom träet flisar sig. Om du överhuvudtaget lyckas driva i en skruv! Ipé är så hårt att du med fördel kan använda ett så kallat HSS-borr, som egentligen är till för metall. Detta eftersom ett vanligt träborr slits ut alldeles för snabbt.

2. Skruvar som inte behöver försänkas
Till det här trädäcket har vi använt NKT High End Rostfri KV.A4 (syrafri) 6 x 60 mm-skruvar. Det är en bred och robust skruv med fördelen att man inte behöver försänka själva skruvhuvudet. När man har förborrat med ett 5,5 mm-borr går det mycket lilla skruvhuvudet nämligen enkelt ned i träet och blir nästan osynligt.

3. Sågklinga med många tänder
När du ska såga i mycket hårt trä, är det alltid bra att använda en sågklinga med många tänder. Snittytan blir snyggare, träet flisar sig mindre och maskinen belastas mindre. I det här projektet har allt träet sågats upp med en batteridriven kap- och gersåg, med en klinga med 48 tänder.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt metallborr!

Se hur du bygger trädäcket av hårt trä

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger det snygga trädäcket. Vi visar bl a hur du bygger fundamentet med en kombination av:

  • balkskor, till trädäckets golvreglar, som fästs i väggen
  • stolpskor gjutna i betong som stöd
  • plattor som utgör ett stabilt och fast underlag
  • syllen, som är en kraftig regel, används för att fästa reglarna på trädäckets yttre del.

Vi visar naturligtvis också hur du lägger själva trallbrädorna på det underliggande fundamentet.

Lycka till!