Intro
Instruktion
01
Balksko
5
Steg
När du ska börja bygga ett trädäck, är en bra idé att allra först markera dess storlek med ett par pinnar i marken. Då är du säker på att det får rätt dimensioner. Du ska också bestämma dig för vilken nivå trädäcket ska vara på. Här är det smart att utgå från dörren som leder ut till trädäcket.
De underliggande golvreglarna som ska bära upp trädäcket monteras i balk-skor, som på ena sidan fästs i väggen. I den andra sidan ska de fästas mot en syll. Avståndet mellan golvreglarna är här 54 cm, eftersom det då blir minst spill efter de dyra brädorna av ipé.
En trallbräda hålls upp mot dörren som leder ut till trädäcket. Det är logiskt att det är den här dörren som bestämmer höjden på trädäcket. Här ska nivån motsvara golvnivån på andra sidan dörren.
Rita upp trädäckets höjd på väggen när du har bestämt dig. Använd ett vattenpass och rita upp trädäckets hela längd på husväggen. Markera därefter var balkskorna till golvreglarna ska placeras.
Gör schablon av en balksko och markera var balkskorna ska placeras. Lägg en bit av en trallbräda ovanpå, som hamnar i nivå med din markering av trädäckets höjd, så att det blir så noggrant som möjligt.
Borra hål i väggen för montering av balkskorna. De ska fästas med 7,5 mm betongskruv, så vi förborrar med 6,5 mm stenborr med en borrhammare. Fördelen med dessa skruvar är att det inte behövs några plugg.
02
Syll
6
Steg
Under den främre delen av trädäcket består fundamentet av en kraftig syll, som golvreglarna kan fästas i. Syllen ska ligga på två stolpskor som gjuts fast i betong och dessutom stöttas upp av plattor. Hålen för stolpskorna ska grävas och plattorna för att palla upp ska läggas ut.
Syllen pallas upp på små plastklossar, som skruvas fast, så att de ligger kvar. När syllen sedan justeras in på sin plats, läggs tre reglar jämnt fördelade ovanpå, med ett vattenpass överst, så att du kan se när det är vågrätt.
Gräv hål till stolpskorna som ska bära upp den tvärgående syllen. Gräv till frostfritt djup, 60-150 cm. Lägg också ut plattor som syllen kan bäras upp av.
Lägg den tvärsgående syllen på plattorna och placera tre reglar ovanpå - en på var sida och en i mitten. Palla nu upp syllen så att den ligger helt vågrätt. Du hittar enkelt den rätta höjden om du ställer ett vattenpass på regeln, medan du justerar och pallar upp.
Plastkilarna skruvas fast i syllen så att du är säker på att de ligger kvar. Skruven drivs in snett från syllens nedersta del.
Fäst de tre reglarna provisoriskt i syllen, med vinkelbeslag och 4 x 30 mm-ankarskruv, när den ligger helt jämnt. När stolpskorna har fästs i syllen, skruvas reglarna bort och sågas till på längden.
Skruva fast stolpskorna på syllen rakt över de två grävda hålen. Här används franska skruv, som skruvas i med en hylsnyckel.
03
Golvreglar
7
Steg
Golvreglarna läggs på plats i balkskorna vid väggen och läggs rakt över den tvär syllen i den andra änden, där de fästs med vinkelbeslag.
Rakt under reglarna läggs plattor, som används för att stötta reglerna, så att trädäcket blir så stabilt som möjligt. Stöttningen görs med småbitar av regelvirke som placeras stående på plattorna som små stolpar som reglarna kan skruvas i. Stolparna sågas diagonalt och både regeln och stolpen kläs på undersidan med syllpapp för att skydda stommen mot väta.
Övriga reglar placeras i balkskorna och på den tvärgående syllen, som det har lagts syllpapp på. De yttersta reglarna och den i mitten skruvas fast i den tvärgående syllen och övriga läggs på plats med ett avstånd på 54 cm.
Sätt en tvärgående regel i ytterkant på alla reglarna. När den är på plats är det lättare att dra de andra reglarna ända ut till den. Fäst resterande golvreglar i syllen med vinkelbeslag och ankarskruv.
Skruva nu fast reglarna i balkskorna vid väggen, när de ligger rätt i den andra änden. Här används 4 x 30-mm-ankarskruv.
Reglarna stöttas med plattor. En läggs under mitten av varje golvregel. De ska användas som stöd till avsågade bitar av golvregel som ställs upp som små stolpar som golvreglarna kan fästas i.
Sätt fast syllpapp i änden av de små “stolparna”, som är avsågade bitar av reglar. Syllpappen häftas fast med klammer, så kan träet inte suga upp vatten från plattan.
Såga av de stående bitarna på diagonalen, när alla reglar skruvats fast i en “stolpe” som står helt rakt. Det går snabbt och lätt att med en tigersåg göra de diagonala snittytorna, så att vattnet kan rinna av.
04
Trallbrädor
9
Steg
När den underliggande trästommen är färdig, kan du komma igång med själva trädäcket.
Om du väljer trallbrädor av hårt trä, tex ipé, ska du vara medveten om att brädorna inte är lika medgörliga som t ex tryckimpregnerat trä. För att det inte ska bli snett från början, väljer vi därför att först fästa var fjärde bräda med exakt samma avstånd emellan. Därefter skruvas de tre mellanliggande brädorna. Det kan behövas en kofot för att få brädorna helt på plats.
Sätt stående täckbrädor på trädäckets front och de båda sidorna. Täckbrädorna placeras 1 cm under reglarna överkant. Sätt eventuellt fast en plastkil som markerar rätt avstånd medan du skruvar.
Mät upp för trallbrädorna. Här mäts upp för var fjärde brädas placering. Kom ihåg att det ska vara samma avstånd mellan brädorna. Här är det 8 mm.
Var fjärde trallbräda fästs efter markeringarna. De skruvas fast med 6 x 60- mm-skruvar i förborrade hål. En bräda ska också skruvas fast vid trädäckets ytterkant. Den ska sticka ut lite över kanten.
Mät upp för den mittersta brädan mellan två av de redan iskruvade brädorna. Den ska ligga precis i mitten, så att avståndet är lika stort till de båda närliggande brädorna. Skruva sedan fast den.
Lägg en bräda på plats mellan de två fastskruvade brädorna. Det behövs en kofot för att trycka den rätt. Brädan läggs med lika stort avstånd på båda sidor, ögonmått duger, och hålls på plats med kilar.
Brädorna fixeras med plastkilar, när de ligger med rätt avstånd. Skruva fast dem med 6 x 60 mm-skruvar som sätts i jämna rader.
Skruva i den yttersta brädan. Den kommer att sticka ut precis 1 cm över den stående täckbrädan - som planerat.
Markera var brädorna ska kapas i ändarna, där de sticker ut olika långt. Det är gjort fullt medvetet, eftersom det är enklast att kapa på slutet med ett enda snitt.
Material
- Trallbrädor (ipé),21 x 140 x 2.750 mm
- Stolpar (tryckimp.), 95 x 95 mm
- Reglar (tryckimp.), 45 x 95 mm
- Plattor som stöd (begagnade)
- Balkskor
- Stolpstöd, 60 x 98 x 300 mm
- Betongskruvar, 7,5 x 92 mm
- Vinkelbeslag, 2 x 35 x 50 x 50 mm
- Ankarskruv, 4 x 30 mm
- Trallskruv, 6 x 60 mm (rostfri/syrafast)
- Plastkilar
- Gjutbetong, 25 kg
- Syllpapp
- Ogräsduk
Specialverktyg
- Sänksåg med styrskena
Tidsförbrukning
Ca. 3-4 dagar för 11 kvm
Pris
Ca. 15.000 kr för 11 kvm.
Svårighetsgrad
Det krävs lite mer att bygga i hårt trä, då brädorna är svårare att justera, och så måste man förborra.
Ritning
Trädäckets fundament
Avgörande är att ditt trädäck har ett rejält fundament, så att trallbrädorna inte gungar när du går på dem eller sjunker ned där trädgårdsmöblerna står. Uppbyggnaden kan göras på olika sätt. Här har vi använt en kombination av flera av de vanligaste metoderna:
BALKSKO fästs i väggen till trädäckets golvreglar.
STOLPSKO gjuten i betong håller uppe en syll som används för att fästa golvreglarna i den andra änden.
PLATTOR ger ett stabilt och fast underlag som används under syllen, som komplement till stolpskorna, och under varje golvregel.
SYLLEN är en kraftig regel som används för att fästa golvreglarna längst ut på trädäcket.

3D-modell
Video
Tips & Tricks
Tips för hårt trä
FÖRBORRA MED METALLBORR
När du bygger ett trädäck i hårt trä, är det nödvändigt att förborra eftersom träet flisar sig. Om du överhuvudtaget lyckas driva i en skruv! Ipé är så hårt att du med fördel kan använda ett så kallat HSS-borr, som egentligen är till för metall. Detta eftersom ett vanligt träborr slits ut alldeles för snabbt.
SKRUVAR SOM INTE BEHÖVER FÖRSÄNKAS
Till det här trädäcket har vi använt NKT High End Rostfri KV.A4 (syrafri) 6 x 60 mm-skruvar. Det är en bred och robust skruv med fördelen att man inte behöver försänka själva skruvhuvudet. När man har förborrat med ett 5,5 mm-borr går det mycket lilla skruvhuvudet nämligen enkelt ned i träet och blir nästan osynligt.
SÅGKLINGA MED MÅNGA TÄNDER
När du ska såga i mycket hårt trä, är det alltid bra att använda en sågklinga med många tänder. Snittytan blir snyggare, träet flisar sig mindre och maskinen belastas mindre. I det här projektet har allt träet sågats upp med en batteridriven kap- och gersåg, med en klinga med 48 tänder.