Lyxterrass med 3 smarta detaljer

Ska terrassen utökas eller vill du bara ha den snyggaste terrassen i kvarteret? Gör en snygg, ”skruvfri” yta i Thermowoodbehandlad ask. Terrassen står på justerbara Big Foots och gör du det ordentligt håller det riktigt länge.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 veckor
Pris
10 000 kr/10 m².
Terrass utan synliga skruvar

Vi bygger en läcker terrass i Thermowoodbehandlad ask, med helt “skruvfri” yta.

Intro

1. Sockelhöjden justeras i en handvändning

Med terrassockeln från Eurotec, som också går under namnet Big Foot, kan du justera höjden under arbetets gång. Den kan justeras från ca 6,5 till 13,5 cm om fundamentet är stabilt och någorlunda vågrätt. Socklarna fästs på underkonstruktionen och genom att vrida dem till höger respektive vänster kan du enkelt utjämna höjdskillnaderna.

2. Skruvarna döljs med beslag

Terrassbeslag är ett infästningssystem för terrassbrädor och syftet med dem är att de ska dölja skruvhuvudena på det färdiga terrassgolvet. De skruvas fast på baksidan av terrassbrädorna och därefter i bjälken. På så sätt undviker man synliga skruvhuvuden och tillhörande skruvhål.

3. Längre livslängd med thermowood

Hur kan Thermowood vara så hållbart, trots att harts och andra extraktionsämnen har tagits bort? Svaret finns i materialets sammansättning. För att trivas vill svampar ha en temperatur på minst 5 grader och en fuktighet på minst 20 procent samt socker. Men eftersom Thermowood inte kan ta upp mer än 15 procent fukt försämras livsvillkoren för svampar kraftigt, vilket i slutänden bidrar till en extra lång livslängd.

Instruktion

01
Noggrann mätning lönar sig 10 Steg

Även om terrassocklarna kan justeras i höjden, kan det löna sig att vara noggrann med mätningen. De kan nämligen inte justeras i sidled, och eftersom inte alla husfasader är spikraka kan en dålig mätning snabbt resultera i en sned terrass.

1

Mät ut terrassens bredd i den ena änden och sätt ett märke på din mätsticka. Gör på samma sätt i den andra änden. Slå ned en pinne i varje ände av terrassen och dra ett snöre mellan de två pinnarna.

2

Kontrollera om sockeln och fasadbeklädnaden är vågräta. Om de inte är det måste du dra ett snöre så att du har en rak linje att arbeta utifrån. Litar du blint på att huset är vågrätt kan det sluta med en sned terrass.

3

Rengör terrassen och rulla ut fiberduken på hela ytan. Då slipper du bekämpa ogräs i framtiden. Överlappa med minst 10 cm och lägg på något tungt så att duken inte blåser bort under arbetets gång.

4

Bestäm dig för terrassens slutliga höjd och var uppmärksam på eventuella dörrar som ska gå att öppna utåt över ditt nya terrassgolv.

5

När du har hittat höjden kan du fästa den första terrassockeln i underlaget. Förborra med ett 8 mm-murborr, montera en nylonplugg och skruva fast foten med en skruv (för utomhusbruk) som passar.

6

Fäst en terrassockel i den andra änden av terrassen och kontrollera att bjälkarnas ovansida ligger i linje med fasadbeklädnaden, murskift eller andra synliga riktmärken.

7

Fördela bjälkarna med ett avstånd på maximalt 45 cm. Det korta avståndet säkerställer att terrassbrädorna får ett tillräckligt stöd.

8

När du har hittat höjden skruvas varje bjälke fast på den yttersta raden av socklar. Justera höjden och skruva fast socklarna i underlaget av plattor.

9

När alla bjälkar har lagts, placeras de resterande terrassocklarna under bjälkarna med ett avstånd på ca 50-60 cm.

10

Flytta snöret en rad åt gången och justera socklarna i höjden, så att det blir ett tum-stocksled mellan snöre och bjälke. Snöret får inte vila på bjälkarna. När alla socklar och bjälkar har fästs och justerats, är det dags att montera terrassbrädorna.

02
Trallbrädorna skärs till och monteras 10 Steg

Innan du påbörjar monteringen ska du bestämma dig för vilket förband du vill ha - dvs vilket mönster det ska vara i skarvarna. Alla brädor SKA skarvas precis över en bjälke. Brädorna levereras normalt i fallande längder. Det betyder att det kommer att bli minst spill om du lägger brädorna i godtyckliga längder. Fördela dem så att skarvarna inte hamnar över samma bjälke.

1

Skär till de första brädorna enligt måtten. Här är en kapsåg oumbärlig. Den är snabb och skär exakt varje gång.

2

Fasa av ändarna med en handhyvel. Fasa av den med tre-fyra hyvlingar så att fasen passar någorlunda med de övriga avfasningarna på långsidan.

3

Lägg ut den första raden med brädor längs fasaden så att de ligger i linje med snöret. Håll in tumstocken mot fasaden och rita upp på brädan.

4

Om det inte är mycket som ska anpassas kan du använda en elhyvel. Alternativt kan du såga till den första raden brädor med en sticksåg och slutligen hyvla dem en gång med din handhyvel.

5

Montera terrassbeslagen på baksidan av varje bräda och skjut därefter in beslagen under den bredvidliggande brädan.

6

När terrassbrädan skjuts på plats sätts den ena änden av beslagen i spänn under den bredvidliggande brädan. Använd en avståndskloss på 4-6 mm. Mellanrummet säkerställer att vattnet kan rinna bort när träet blir vått.

7

När de första raderna har lagts så att de är raka är det bara att bygga vidare. Mät efter varje meter du lägger genom att dra ett snöre längs terrassen. Då kan du hela tiden kontrollera att raderna ligger rakt.

8

Slutför arbetet med fronter och sidor när hela golvet har klätts med brädor av ask. Eftersom det inte kan lägga sig något vatten i skruvhålen, kan du i lugn och ro fästa dem på framsidan med rostfria skruvar.

9

Nu kan du montera startbeslagets ena del på baksidan av den sista brädan och skjuta den på plats.

10

Innan terrassen tas i bruk ska brädorna oljas en sista gång. Den här gången räcker det med att olja framsidan, men se till att du är extra noggrann med ändträet så att det blir ”ordentligt fyllt”.

Material

 • Moelven ThermoAsk
 • Terrassbeslag, ca 90 till 10 m²
 • Terrassocklar, ca 40 till 10 m²
 • Fiberduk
 • Bjälkar, nylonpluggar och skruvar
 • Träolja

Specialverktyg

 • Kapsåg
 • Elhyvel

Tidsförbrukning

1-2 veckor.

Pris

Ca 10 000 kr för 10 m².

Svårighetsgrad

Man ska vara noggrann med mätningen, men själva monteringen av brädorna är enkel och okomplicerad.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädäck