Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Segelduk: Pergola med segelduk

Snickra denna lyxiga pergola med segelduk över uteplatsen.

Pergola med segelduk

Det är skönt att kunna njuta av uteplatsen framför huset även om det duggar lite lätt. Det är skönt att kunna sitta i skugga när solen steker och när daggen faller. Men det är inte alltid som ett tak är bästa lösningen.

Taket är ju överflödigt ljumma dagar och på vintern, när snön har lagt sig på det, blir det mörkt i rummen. Därför visar vi här hur du kan skapa ett tak av segelduk som du kan dra fram och tillbaka efter önskemål.

Taket bärs av en pergolaliknande konstruktion som du snickrar av standardvirke (det finns ju ingen anledning att välja dyrt trä om du ändå ska måla det).

LÄS OCKSÅ: Allt om pergolor

Men det är lyxigt att använda gammaldags träfogar, även om de kräver en viss erfarenhet. Därför ska du öva lite innan du sätter igång. Plocka fram lite spillvirke och sätt igång. Det ger dig känsla för träet och hur du ska använda hammare och stämjärn. Delarna ska passa så perfekt att de måste knackas ihop.

Vi har valt att arbeta med limträ. Det är mycket starkt och hållbart. Och det slår sig inte. Den fina markisväven är också en rätt dyr sak, men den går inte sönder om det blåser.

Du kan förstås slippa undan billigare om du väljer standardvirke, ev. tryckimpregnerat. Du kan också ersätta markisväven med enklare segelduk eller rent av genomfärgad plast. På så sätt kan du pressa priset några tusen kronor. Och vill du att det ska gå snabbare, väljer du byggbeslag i stället för träfogar.

LÄS OCKSÅ: Glastak över verandan

LÄS OCKSÅ: Altantak.