Snygg lounge med överraskande detaljer

Solen håller på att gå ned, och medan grannen drar sig in i sitt hus kan ni bara dra på smilbanden, bli sittan de och njuta av solnedgången. Här får du den kompletta guiden för att bygga din egen övertäckta, lyxiga lounge med staket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
30.000 kronor
Snygg lounge med överraskande detaljer

Bygg en övertäckt terrass med läckra loungemöbler. Du får detaljerade 3D-ritningar, grundliga steg för steg-vägledningar och foton över alla svåra detaljer.

Intro

En terrass är en fantastisk tillbyggnad till varje bostad. Men det är inget mot vad ett övertäckt mysställe är. Här kan ni nämligen bli sittande till långt ut på natten, utan blåst, fukt och kyla, och ni kan dessutom bara låta dynorna ligga framme på möblerna.

I den här gör-det-självbeskrivning börjar vi med att bygga stommen till en 16 kvadratmeter stor övertäckning. Därefter lägger vi på tak och bygger ett staket för att till sist göra en rad sittbänkar.

I det här fallet bygger vi ovanpå en befintlig träterrass. Du kan dock naturligtvis även bygga den ovanpå skivor, om du har den beläggningen hemma. Du kan dessutom anpassa den fritt storleksmässigt.

Läs mer om: Altantak

Detta får du i Gör Det Själv-beskrivningen

I denna byggbeskrivning får du:

  • en detaljerad arbetsskiss
  • fyra extra-sidor med ritningar
  • en utförlig steg för steg-beskrivning
  • tips och knep
  • inspiration och kunskap
  • riktigt hantverk

Ha så kul!

Instruktion

01
Sätt upp stolpar och gjut 7 Steg

En av de verkligt smarta detaljerna i det här projektet är att de tre stolparna, som senare ska hålla takkonstruktionen, monteras i ytterkanten på den befintliga träterrassen. Det ger en fin och diskret lösning. Vi börjar därför med att försiktigt peta upp de två yttersta terrassbrädorna innan det grävs ut och stolparna gjuts fast. Var noggrann med att mäta ut för stolparna så att du är säker på att de passar med takreglarna som återigen ska monteras på ett avstånd som passar precis din taklösning.

1

De två yttersta terrassbrädorna petas försiktigt upp så att vi kan gräva ut för stolparna. Se upp så att brädorna inte bryts av, eftersom du ska använda dem igen senare.

2

Gräv ett djup på cirka 90 cm med en jordborr när du har mätt ut var stolparna ska placeras. Är terrassens balkar i vägen för stolparna kan du överväga att såga av dem. Kom ihåg att först stötta upp dem.

3

Gör en betongblandning av 1 del cement till 6 delar gjutmix och tillsätt lite vatten. Betongen ska ha samma konsistens som fuktig jord. Blanda noggrant, ev. med din skruvdragare och en påmonterad visp.

4

Placera den första stolpen (A) i hålet och fyll med 10 cm betong runt botten. Stampa betongen med en läkt. Lägg därefter på ett grusskikt på 40 cm, häll i ytterligare 10 cm betong, stampa återigen och fyll sedan till sist upp med grus till marknivå. Se till att stolpen är lodrät på bägge sidor.

5

Montera de övriga stolparna (A) enligt samma metod - och glöm inte att avstånden mellan dem ska passa med takkonstruktionen.

6

Gå igenom alla stolparna med ett vattenpass och kontrollera ännu en gång att de är lodräta på båda sidorna. Är de sneda måste du rikta upp dem och därefter stampa.

7

När du är nöjd med stolparna stabiliserar du dem med brädor för formsättning eller några andra långa pinnar eller lister. Nu låter du betongen härda ett dygn och tar en välförtjänt paus.

02
Tvärbalk, bärlina och takregel 11 Steg

Betongen har härdat och stolparna står bergfast och lodrätt. Nu har det blivit dags för den andra delen av projektet, nämligen att montera tvärbalken (B) och bärlinan (E) på husmuren och sätta takreglarna (C + D) på plats. I det första steget handlar det om tvärbalken, de två yttersta takreglarna och den mellersta takregeln. Till sist kan du montera de två sista takreglarna. Är muren på ditt hus utsmyckad med detaljer i murverket, kan du lösa utmaningen så som visas. Är muren bara plan, slipper du dock krångligt och avancerat snickeri.

1

Sätt upp tvärbalken (B) på stolparna i ungefär den höjd som passar med lutningen som taket ska ha. Vi sätter fast balken med skruvtvingar så att höjden senare kan finjusteras.

2

Montera bärlinan (E) på husets mur. Höjden från terrassdäcket och till undersidan av bärlinan är här 220 cm och bredden är 391,5 cm, vilket motsvarar avståndet mellan stolparnas yttersta sidor. Vi får nöja oss med en bärlina på 100 mm, men 200 mm är att föredra.

3

Borra i murstenen och inte i fogarna - se därför till att mäta ordentligt innan du sätter igång. Bärlinan skruvas därefter fast med en 7,5 mm-karmskruv utan huvud för varje halvmeter.

4

Överför måtten från simsen till ändarna som stöttar in mot muren på de två yttersta takreglarna (C) och såga till dem. Det är viktigt att ändarna på takreglarna sitter helt tätt in mot husmuren.

5

Montera de två yttersta takreglarna (C) genom att skruva i dem direkt i ändarna på bärlinan (E) med två 5,0 x 100 mm-skruvar.

6

Kontrollera att de två yttersta takreglarna (C) är vågräta i förhållande till varandra hela vägen ut till stolparna (A). Använd vattenpass och justera höjden där takreglarna tillfälligt har klämts fast.

7

Skruva i takreglarna (C) i sidorna på stolparna (A) med 4 st. 5,0 x 100 mm-skruvar. Kom ihåg att takreglarna ska luta från husmuren och ut till stolparna (det är den andra riktningen som takreglarna ska vara vågräta i förhållande till varandra).

8

Montera nu det antal balkskor som du ska använda för att hålla upp de innersta takreglarna. Vi monterar här 3 st. balkskor med måttet 45 x 88 mm på bärlinan (E) med 5 mm-beslagsskruvar.

9

Takreglarnas (D) ändar skärs i vinkel och ett hack görs på undersidan. Hacket ger balkskorna en bättre bärförmåga. Kom även ihåg att skära i vinkel i den andra änden som ger stöd in mot tvärbalken (B).

10

Lyft takreglarna (D) på plats i balkskorna och fixera dem tillfälligt genom att sätta en skruv genom tvärbalken (B) i den andra änden. Därefter skruvar du fast takreglarna på skorna med 5 mm-beslagsskruvar.

11

Alla invändiga takreglar (D) skruvas fast i tvärbalken (B) så att det blir två 5,0 x 100 mm-skruvar i varje. Den mellersta stolpen (A) är kortare än de två yttersta och har en vinkel som passar takregelns lutning.

03
På med taket 3 Steg

Det finns tonvis med olika taklösningar som du kan välja - från de mycket billiga trapetsskivorna eller en enkel segelduk till en isolerad Plastmo-lösning i lyxklass. Oavsett vilken lösning du väljer ska du följa tillverkarens monteringsanvisningar och krav. Då kan du nämligen vara säker på att resultatet blir perfekt och inte minst försäkra dig om att garantin gäller.

1

Plastmo-taket monteras med ett hav av olika ändprofiler, förhöjningsprofiler, lister och skarvar.

2

För att få plats med taket ska det bland annat sågas ur i takfotsinklädnaderna (F) för takrännor och sims.

3

Under takrännan där skarvprofilerna ligger skärs ett hack i takfotsplåten. Under takfotsplåten läggs en fog som medföljer.

04
Staket och bänk 9 Steg

Stommen och taket är färdigbyggt och nu kommer vi till det roliga: staketet ska sättas upp och bänkarna planeras. Det är fritt fram att släppa loss kreativiteten och du kan bygga staketet så högt eller lågt som du vill och även nöja dig med att bygga bänkar i den ena eller andra sidan av loungeutrymmet. Om du känner för det kan du även montera fönster eller bygga in anordningen helt.

I det här exemplet bygger vi för enkelhetens skull staketet och sidoanordningen samtidigt.

1

MONTERA HÖRNPROFIL
Börja med att montera hörnprofilerna (J) (lister på 25 x 50 mm i beklädnadens höjd) på stolparna (A) så att de bildar en fin avslutning där staketets beklädnad börjar och slutar. Det är även nu som terrassbrädorna, som vi började med att peta upp, ska skäras till och åter monteras

2

TILLVERKA BÄNKENS BOTTENSKIVOR
Mät ut för bänkarna och skär till bottenskivorna (K) så att de passar runt stolparna (A). Bänkarna byggs med ett djup på 80 cm. Skivorna används både till bottnen, sidorna och sittplatserna.

3

MONTERA BEKLÄDNADEN
Klinkerbeklädnaden (G) skärs till och skruvas fast på stolparna (A) med två 4,2 x 56 mm-skruvar i varje stolpe (sex skruvar i varje bräda (G). Börja nedifrån och kontrollera för var tredje bräda att hela anordningen är vågrät. Bygg staketet så högt att det kan användas som ryggstöd på insidan.

4

MONTERA SKIVOR TILL BÄNKEN
När den första hälften av staketet är klar börjar man bygga bänkarna. Placera dina 45 x 45 mm-läkter (L) ovanpå plywoodskivorna (K) och skruva fast dem längs skivornas kanter med 5,0 x 100 mm-skruvar. Stötta skivorna helt intill staketet. Montera de lodräta skivorna (K) i den höjd som du vill bygga bänken. Bygg klart resten av staketet och fortsätt med skivorna till bänken.

5

Klä bänken
När skivorna (K) har monterats kläs de med terrassbrädor (H). Börja överst eftersom det ger den finaste avslutningen om det ska skäras till ned mot golvet.

6

Klä bänken
Har du tänkt måla ditt mysställe i en bestämd färg är det ett bra tips att måla en remsa runt skivorna (K) där brädorna (H) kommer att mötas. På så sätt försäkrar du dig om att det ljusa träet inte kikar fram om det med tiden glappar en aning.

7

Klä bänken
Skruva på resten av brädorna (H). Bygger du på egen hand är det bra att spänna upp brädorna med skruvtvingar så att de inte glider.

8

BYGG SITTPLATSER/LOCK
Du är nästan i mål och nu handlar det om sittplatserna till bänkarna. Här kan du se att vår lucka är sex brädor djup och ihopsatt på undersidan med en skiva (K) samt tre tvärgående läkter. Observera också att halvvägs in på varje långbänk monteras en förstärkning med två brädor (H), så att luckorna har något att vila på.

9

MONTERA GÅNGJÄRN
Sprutmåla alla gångjärn i samma färg som du målar resten av anordningen i. De fyra luckorna monteras med tre gångjärn var, medan det sista och mellersta (största) monteras med fyra. Nu behöver du bara måla resten av din nya, urläckra lounge innan du kan bjuda in familjen på grillfest.

Material

Tryckimpreg. stolpar, 97 x 97 mm:

  • 3 st. à 420 cm (A) (med marginal, mellersta stolpen skärs i vinkel)

Trä till takreglar, 47 x 200 mm:

  • 1 st. à 391,5 cm (tvärbalk) (B)
  • 2 st. à 430,7 cm (ändarna) (C)
  • 3 st. à 406,7 cm (inne i ramen) (D)

Takreglar i trä, 47 x 100 mm:

  • 1 st. à 391,5 cm (bärlina på mur) (E)

Tryckimpreg. furu, 25 x 125 mm:

  • 2 st. à 470 cm (vindskiva) (F) (visas inte här, med marginal beroende på din taklösning)

Tryckimpreg. beklädnad 25 x 125 mm:

  • 56 st. à 480 cm (G) (med marginal)

32 x 125 mm terrassbrädor, lärkträ:

  • 32 st. à 480 cm (H) (med marginal)

Tryckimpreg. läkter, 25 x 50 mm:

  • 3 st. à 175 cm (J) (med marginal)

Oklassad plywood, 122 x 244 cm:

  • 7 st. (sitter på insidan av bänkarna) (K)

Tak:

  • Plastmo TwinLite, 16 mm, 99 cm

Dessutom:

  • Läkter, 45 x 45 mm (L) (till bänken)
  • Vinkelbeslag, 90 x 90 x 2,5 mm
  • Balkskor, 45 x 88 x 1,5 mm
  • Gångjärn till bänk
  • Skruvar och karmskruvar
  • Cement + gjutmix

Tidsförbrukning

3-5 dagar

Pris

Ca 30 000 kr. Observera att Plastmo TwinLite-taket har valts och utgör lite mer än hälften av den totala kostnaden. Väljer du till exempel en billigare taklösning, blir också projektet betydligt billigare.

Svårighetsgrad

Det är ett stort projekt som kräver översikt. Det är dock inte svårt, varken att gjuta fast stolpar eller att bygga själva konstruktionen.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Komplett lounge

Hela loungen med tak, vägg och möbler är ihopbyggd.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stommen byggs

Den grundläggande stommen består av 3 stolpar, ett par bärlinor och längsgående reglar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Detalj vid taket

Takreglarna är sågade så att de följer husets form (här s k gesims).

Öppna 3D-modell

3D-modell

Planket ger lä och ryggstöd

Mellan stolparna sitter brädor på båda sidor. Både utåt och inåt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bänk med förvaring

Under bänken finns gott om plats för förvaring.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Takreglar skruvas på stolpar

De två yttersta takreglarna skruvas på utsidan av stolparna.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Stolpar på rad

Med ett rättesnöre får du dem i en exakt rad

TIPS: Led bort vattnet från ändträet

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altantak