Trädäck

Oavsett om du ska planera, bygga eller underhålla ditt trädäck, har vi massor av hantverkskunskap på lager. Här kan du hitta tonvis med byggbeskrivningar, artiklar som hjälper dig att planera projektet och inte minst en massa goda tips och råd när du ska underhålla det. Lycka till!

  Innan du sätter igång
  Alla artiklar om trädäck

  Bygga trädäck

  Du kan enkelt bygga ett vackert trädäck! Ett träaltan är behaglig att gå på med bara fötter och inbjuder till utomhus familjemys. I våra bygginstruktioner för trädäck visar vi dig, steg för steg, hur du själv kan bygga ditt eget trädäck.

  Trädäck – få inspiration innan du ska bygga trädäck

  Ett trädäck är inte bara ett trädäck. Det kan byggas i många olika storlekar, former och material. Så innan du bestämmer hur ditt nya trädäck ska se ut är det en god idé att leta lite inspiration på dessa sidor.

  Vi har genom åren byggt många olika sorters trädäck i olika konstruktioner, prisklasser och material. Du hittar dem allihop på dessa sidor.

  Trädäck – du bestämmer faktiskt priset själv!

  Trädäck kan variera mycket i pris. Priset på ett trädäck beror så klart på storlek och materialval. Men det finns som alltid mycket pengar att spara genom att göra sakerna själv. Och med god vägledning kan du enkelt bygga ett rejält trädäck till ett rimligt pris.

  Vilket trä skal du välja till ditt trädäck?

  Det finns många olika träslag du kan använda till ditt trädäck. Till en början är det skillnad på hårda och mjuka träslag. Till de hårda träslagen räknas bland annat teak och ek, som ger träaltanen en exklusiv prägel. Till de mjuka träslagen räknas bland annat lärk och furu.

  • Speciellt med mjukt trä

   Trädäck ska rengöras med jämna mellanrum, då det kommer att växa alger på ytan. Många väljer att använda högtryckstvätt, men inga av de mjuka träslagen mår bra av att tvättas med så högt tryck. En trädgårdsslang – gärna med tryck på strålen – är mer skonsam.

  • Speciellt med hårdträ

   Hårdträ sliter mycket på verktygen som du använder. Ska du bygga ett större trädäck kan det göra tänderna på både fogsvans och klingor slöa. Och det är en fördel att arbeta med dubbla skruvdragare: en maskin att förborra med och en att skruva med. Det är smidigast.

  Välj brädor till ditt trädäck

  Det finns många olika brädor att välja mellan när du ska bygga ett nytt trädäck. I denna artikel ger vi dig en överblick över de olika träslagen du kan välja mellan: Terrassbrädor – vilket trä är bäst?

  Trädäck konstruktion

  Trädäckets uppbyggnad och konstruktion är viktig. Så även om ingen faktiskt kan se hur det ser ut under ditt trädäck när det väl står klart, är det extremt viktigt att du har en stabil konstruktion under ditt trädäck. Det finns flera metoder för att skapa en stabil konstruktion under trädäcket beroende på vilken grund du bygger den på. Det kan du läsa mer om i denna artikel: Trädäck konstruktion – bygg en stabil grund under ditt trädäck

  Underhåll av trädäck

  Ett trädäck måste underhållas. Är den tryckimpregnerad ska du stryka den grundningsolja och träskyddslasyr. Heltäckande brukar flagna så att du måste måla varje år. ThermoWood levereras grundat, men bör ändå oljas eller målas med träskyddande lasyr. Inte heller ThermoWood bör målas med heltäckande träskyddsfärg. Teakdäck ska du bara låta vara, så blir de gråaktiga med tiden. Du kan även skura dem med såpa, så blir de nästan vita. Eller så kan du olja dem, så behåller de sin röda glöd i många år.

  Bygg trädäck ovanpå stenläggning

  Har du tröttnat på din stenläggning eller är du bara avundsjuk på grannens nya trädäck? Då kan du relativt enkelt bygga ett nytt, vackert trädäck ovanpå de gamla plattorna. I denna artikel visar vi dig 3 olika metoder för att bygga en träaltan på stenläggningen: Bygg en trädäck på stenläggning – 3 bra tips

  Sida 1 / 3