Intro
Instruktion
01
Såga till delarna
4
Steg
Börja med att såga till alla delar så att du får en monteringsklar byggsats. Det underlättar arbetet en hel del. Under sågningen kan du göra ett par provmonteringar med några av delarna så att du kan justera dem om de inte passar perfekt till varandra.
Stolparna (A) ska sågas till på ett lite speciellt sätt. Det gör du lättast innan du kapar dem i längd. Till arbetet behöver du en cirkelsåg med parallellanslag (se steg 1). Har du en bordscirkelsåg så är det ännu bättre.
Spara de lister som sågats loss från stolparna och klyv dem på längden med cirkelsågen. De ska användas som stödlister under bottnen.
Börja med att såga till de speciella hörnstolparna (A). Såga 50 mm in från två av långsidorna och 30 mm in från de andra två. Remsorna som du sågar loss ska senare klyvas och användas till stödlister (D) under bottnen.
Kapa stolparna på längden. Till ett projekt som detta, där flera delar ska vara lika långa, är det en fördel att ha en kap- och geringssåg med sågstopp. Det går förstås bra även med handsåg, men var noga med att såga exakt och vinkelrätt.
Förborra för skruvarna i brädorna (B) och (C) med 3,5 mm borr när du har sågat till stolparna (A) och brädorna (B) och (C). Borra 30 mm från kortändarna. Mät och markera på en av de korta brädorna och använd sedan denna som mall.
02
Sätt ihop delarna
4
Steg
När alla delar har sågats till så har du en monteringsklar byggsats. Det är klokt att beställa zinkplåten färdigbockad och i rätt format hos en plåtslagare. Botten och lock kan du såga själv eller beställa färdigsågade på en brädgård.
Börja med att sätta ihop gavlarna av stolpar (A) och korta brädor (C). Använd endast en skruv i varje så blir det lätt att finjustera gaveln till vinkelrätt. Du kan behöva en stor snickarvinkel men dubbelkolla vinklarna genom att mäta diagonalerna. De ska vara lika långa.
Använd helst rostfria skruvar av klass A4 så rostar de inte.
Sätt ihop de två gavlarna när färgen har torkat. Lägg stolparna (A) på ett plant underlag och fäst den översta brädan (C) med en skruv i varje stolpe. Mät 11 cm från stolpens underkant och fäst den nedersta brädan. Fäst endast en skruv i varje bräda.
Lägg resten av brädorna på plats och rätta till dem så att avstånden mellan dem blir lika stora. Terrassbrädorna är visserligen hyvlade, men måtten kan variera en del. Därför går det utmärkt att använda ögonmått vid justeringen.
Kolla att gavlarna är vinkelräta. Det gör du med en vinkel. Om du behöver justera knackar du försiktigt på gaveln med hammare, men lägg en träbit emellan så att det inte blir märken.
03
Bottnen läggs i
3
Steg
Gör i ordning en stödlist (D). Den ska sågas till och kapas och förborras med 3,5 mm borr för tre skruvar i varje list. En skruv på mitten och en cirka 10 cm in från vardera änden. Det räcker för att listen ska kunna monteras stadigt.
Skruva fast stödlisterna (D) invändigt på de nedersta brädorna på långsidorna. Fäst stödlisterna så att de sitter i nivå med långsidornas undre kanter.
04
Montera locket på dynlådan
4
Steg
Det som har störst betydelse för dynlådans hållbarhet är locket och det kläs med zinkplåt. Zink håller i varje fall cirka 100 år och gör locket tätt. Beställ plåten hos en plåtslagare och be att få kanterna bockade och lödda. Det är svårt att klara själv. Är du riktigt smart tar du med dig locket av plywood till plåtslagaren.
Zinkplåten ska limmas fast på locket och till sist skruvas gångjärnen fast på undersidan av locket och på insidan av dynboxen. Locket ska sticka ut en bit hela vägen runt dynboxen för att regn- och smältvatten inte ska rinna ner i dynboxen.
Lägg strängar av monteringslim på locket (F). Men kolla först att zinkplåten passar. Innan du limmar kan det vara klokt att skydda kanterna på plywooden med olja eller lack, så att de inte suger fukt.
Fäst det färdiga locket med två kraftiga gångjärn, t.ex. 50 x 20 mm. Fäst gångjärnen på locket först, 3 mm från långsidan och 15 cm från kortändarna.
Skruva fast gångjärnen på dynlådan. Be en medhjälpare hålla locket stilla medan du märker, förborrar och skruvar. Om hörnstolparna är lite i vägen stämmer du bort den övre delen på stolparna.
Material
22 x 95 mm impregnerad trall:
• 10 brädor (B) à 100 cm
• 10 brädor (C) à 35 cm
12 mm vattenfast plywood:
• 1 lock (F),110 x 45 cm
• 1 botten (E), 90 x 38,5 cm
Dessutom:
• 4 stolpar (A), 100 x 100 mm, à 60 cm
• 0,6 mm zinkplåt, 112,5 x 47,5 cm (ska vikas ner 12 mm hela vägen runt)
• Monteringslim
• 2 gångjärn à 50 x 20 mm
• 2 lister à 85 cm till botten (D) (tas från bortsågat trä från stolpar)
• 4 x 40 mm rostfria skruvar (A4)
• Grundningsolja och utelasyr
Tidsförbrukning
Räkna med att det tar några dagar (+ torktid) och snickra två dynboxar medan du håller på. Det tar inte mycket längre tid.
Pris
Cirka 300 kr för virket och 700 kr för den bockade och lödda zinkplåten.
Svårighetsgrad
Det är ett rätt enkelt jobb som dessutom är skojigt.