Bygg själv dynlåda i toppklass

Har du tröttnat på att lägga pengar på dynlådor som inte håller? Bygg själv en dynlåda. Du får en som passar dig – och det är både lätt och billigt!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.000 kronor

Intro

Det är praktiskt att ha en dynlåda eller dynbox på trädäcket eller terrassen, så att du alltid har dynorna till dina trädgårdsmöbler nära till hands när du ska använda dem.

Många har dock gjort den förargliga erfarenheten att dynboxar av t ex plast från byggmarknaden inte håller särskilt länge innan de går sönder.

Du kan som tur är billigt och enkelt själv bygga dynlåda.

En hemmagjord dynlåda av trä blir så tät och tålig att du kan låta den stå ute året runt. Den är gjord för det svenska vädret.

Bygger du den rätt får du en dynlåda med sittplats som kan användas för förvaring av allt från dynor till leksaker.

Bygg själv dynlåda

Det är inte en svår uppgift att bygga dynbox själv. Det är inte heller dyrt.

När du följer vår byggbeskrivning blir din dynlåda så stadig att den kan användas både som bord och sittplats.

I byggbeskrivningen får du:

  • Noggrann steg-för-steg-beskrivning
  • Komplett materiallista
  • Ritning
  • 3D-modeller
  • Video

Instruktion

01
Såga till delarna 4 Steg

Börja med att såga till alla delar så att du får en monteringsklar byggsats. Det underlättar arbetet en hel del. Under sågningen kan du göra ett par provmonteringar med några av delarna så att du kan justera dem om de inte passar perfekt till varandra.

Stolparna (A) ska sågas till på ett lite speciellt sätt. Det gör du lättast innan du kapar dem i längd. Till arbetet behöver du en cirkelsåg med parallellanslag (se steg 1). Har du en bordscirkelsåg så är det ännu bättre.

Spara de lister som sågats loss från stolparna och klyv dem på längden med cirkelsågen. De ska användas som stödlister under bottnen.

Hörnstolpar till dynbox vattentät 1

Börja med att såga till de speciella hörnstolparna (A). Såga 50 mm in från två av långsidorna och 30 mm in från de andra två. Remsorna som du sågar loss ska senare klyvas och användas till stödlister (D) under bottnen.

Kapa stolparna på längden till dynlåda 2

Kapa stolparna på längden. Till ett projekt som detta, där flera delar ska vara lika långa, är det en fördel att ha en kap- och geringssåg med sågstopp. Det går förstås bra även med handsåg, men var noga med att såga exakt och vinkelrätt.

Förborra i brädorna till dynlåda bänk 3

Förborra för skruvarna i brädorna (B) och (C) med 3,5 mm borr när du har sågat till stolparna (A) och brädorna (B) och (C). Borra 30 mm från kortändarna. Mät och markera på en av de korta brädorna och använd sedan denna som mall.

Måla dynlåda med grundningsolja 4

Dags att måla. När allt trä har sågats till är det praktiskt att stryka det med grundningsolja och utelasyr. Du kan vänta tills dynlådan har satts ihop, men det blir besvärligare och färgen täcker i så fall inte överallt.

02
Sätt ihop delarna 4 Steg

När alla delar har sågats till så har du en monteringsklar byggsats. Det är klokt att beställa zinkplåten färdigbockad och i rätt format hos en plåtslagare. Botten och lock kan du såga själv eller beställa färdigsågade på en brädgård.

Börja med att sätta ihop gavlarna av stolpar (A) och korta brädor (C). Använd endast en skruv i varje så blir det lätt att finjustera gaveln till vinkelrätt. Du kan behöva en stor snickarvinkel men dubbelkolla vinklarna genom att mäta diagonalerna. De ska vara lika långa.

Använd helst rostfria skruvar av klass A4 så rostar de inte.

Sätt ihop gavlarna till stor dynbox 1

Sätt ihop de två gavlarna när färgen har torkat. Lägg stolparna (A) på ett plant underlag och fäst den översta brädan (C) med en skruv i varje stolpe. Mät 11 cm från stolpens underkant och fäst den nedersta brädan. Fäst endast en skruv i varje bräda.

Lägg resten av brädorna till vattentät dynlåda på plats 2

Lägg resten av brädorna på plats och rätta till dem så att avstånden mellan dem blir lika stora. Terrassbrädorna är visserligen hyvlade, men måtten kan variera en del. Därför går det utmärkt att använda ögonmått vid justeringen.

Kolla att gavlarna är vinkelräta til dynlåda bänk 3

Kolla att gavlarna är vinkelräta. Det gör du med en vinkel. Om du behöver justera knackar du försiktigt på gaveln med hammare, men lägg en träbit emellan så att det inte blir märken.

Sätt ihop långsidorna på samme sätt som gavlarna till bygga dynlåda 4

Sätt ihop långsidorna på samma sätt som gavlarna: börja med den översta brädan (B), fortsätt med den understa och fäst de övriga mellan dessa. Kontrollmät och dra i de sista skruvarna när du är nöjd.

03
Bottnen läggs i 3 Steg

Stödlist till stor dynbox 1

Gör i ordning en stödlist (D). Den ska sågas till och kapas och förborras med 3,5 mm borr för tre skruvar i varje list. En skruv på mitten och en cirka 10 cm in från vardera änden. Det räcker för att listen ska kunna monteras stadigt.

Stödlisterna skruvas fast invändigt på dynlåda liten 2

Skruva fast stödlisterna (D) invändigt på de nedersta brädorna på långsidorna. Fäst stödlisterna så att de sitter i nivå med långsidornas undre kanter.

Botten till bygga dynbox 3

Såga ut i bottnen (E) för hörnstolparna. Här var det lagom med ett urtag på 55 x 55 mm, men du bör kontrollmäta i din låda så att bottnen passar mellan stolparna.

04
Montera locket på dynlådan 4 Steg

Det som har störst betydelse för dynlådans hållbarhet är locket och det kläs med zinkplåt. Zink håller i varje fall cirka 100 år och gör locket tätt. Beställ plåten hos en plåtslagare och be att få kanterna bockade och lödda. Det är svårt att klara själv. Är du riktigt smart tar du med dig locket av plywood till plåtslagaren.

Zinkplåten ska limmas fast på locket och till sist skruvas gångjärnen fast på undersidan av locket och på insidan av dynboxen. Locket ska sticka ut en bit hela vägen runt dynboxen för att regn- och smältvatten inte ska rinna ner i dynboxen.

Lägg monteringslim på locket av dynlåda bänk 1

Lägg strängar av monteringslim på locket (F). Men kolla först att zinkplåten passar. Innan du limmar kan det vara klokt att skydda kanterna på plywooden med olja eller lack, så att de inte suger fukt.

Fäst locket till dynlåda med gångjärn 2

Fäst det färdiga locket med två kraftiga gångjärn, t.ex. 50 x 20 mm. Fäst gångjärnen på locket först, 3 mm från långsidan och 15 cm från kortändarna.

Gångjärnen skruvas fast på dynlåda tre 3

Skruva fast gångjärnen på dynlådan. Be en medhjälpare hålla locket stilla medan du märker, förborrar och skruvar. Om hörnstolparna är lite i vägen stämmer du bort den övre delen på stolparna.

Bygga vattentät dynlåda 4

Nu är dynlådan klar. Du bestämmer själv om du vill använda den till dynor och kuddar eller till leksaker, rullskridskor eller badmintonrack och andra sommarredskap. Men varför inte snickra två lådor, när du ändå håller på?

Material

22 x 95 mm impregnerad trall:
• 10 brädor (B) à 100 cm
• 10 brädor (C) à 35 cm

12 mm vattenfast plywood:
• 1 lock (F),110 x 45 cm
• 1 botten (E), 90 x 38,5 cm

Dessutom:
• 4 stolpar (A), 100 x 100 mm, à 60 cm
• 0,6 mm zinkplåt, 112,5 x 47,5 cm (ska vikas ner 12 mm hela vägen runt)
• Monteringslim
• 2 gångjärn à 50 x 20 mm
• 2 lister à 85 cm till botten (D) (tas från bortsågat trä från stolpar)
• 4 x 40 mm rostfria skruvar (A4)
• Grundningsolja och utelasyr

Tidsförbrukning

Räkna med att det tar några dagar (+ torktid) och snickra två dynboxar medan du håller på. Det tar inte mycket längre tid.

Pris

Cirka 300 kr för virket och 700 kr för den bockade och lödda zinkplåten.

Svårighetsgrad

Det är ett rätt enkelt jobb som dessutom är skojigt.

Ritning

Multimedia

3D-modell

3D-modell: Bygga dynlåda själv
3D-modell

Enkel dynlåda

Tätt inpå kan du se den enkla konstruktionen.

Öppna 3D-modell

3D-modell: Stolparna till dynlåda trä sågas
3D-modell

Stolparna sågas

Lägg märke till hur stolparna är sågade, så att de ser nästan assymetriska ut.

Öppna 3D-modell

3D-modell: Luckan till dynlåda sätts på med gångjärn
3D-modell

Luckan sätts på dynlådan

Luckan hålls fast av två gångjärn.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong och plast.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

TIPS: Rita upp exakt med tumstocken

Video

TIPS: Undvik att sågen fastnar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan