Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dynlåda för all slags väder

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Glöm allt om våta dynor. Här har du en dynlåda som är tät och håller i många år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.000 kronor
Bygga dynlåda: Dynlåda för all slags väder

Beroende på storlek kan lådan användas både som bänk och sittplats och till förvaring.

Intro

Dynlådor är praktiska, men de håller inte så länge. Det är i alla fall den erfarenhet många har gjort som har köpt färdiga dynlådor på byggvaruhus och liknande ställen.

De är sällan tillräckligt täta eller hållbara för att kunna stå ute året runt på terrassen fyllda med dynor, leksaker eller vad du nu tycker är praktiskt att förvara i dem.

Därför har vi beslutat oss för att snickra den perfekta dyn- och förvaringslådan till terrassen. Den är hållbar, gjord för det svenska vädret, snickras lätt och är billig. Varsågod!

Instruktion

Såga till delarna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Börja med att såga till alla delar så att du får en monteringsklar byggsats. Det underlättar arbetet en hel del. Under sågningen kan du göra ett par provmonteringar med några av delarna så att du kan justera dem om de inte passar perfekt till varandra.

Stolparna A ska sågas till på ett lite speciellt sätt. Det gör du lättast innan du kapar dem i längd. Till arbetet behöver du en cirkelsåg med parallellanslag (se steg 1). Har du en bordscirkelsåg så är det ännu bättre.

Spara de lister som sågats loss från stolparna och klyv dem på längden med cirkelsågen. De ska användas som stödlister under bottnen.

Bygga dynlåda: Börja med att såga till de speciella hörnstolparna A. 1

Börja med att såga till de speciella hörnstolparna A. Såga 50 mm in från två av långsidorna och 30 mm in från de andra två. Remsorna som du sågar loss ska senare klyvas och användas till stödlister D under bottnen.

Bygga dynlåda: Kapa stolparna på längden. 2

Kapa stolparna på längden. Till ett projekt som detta, där flera delar ska vara lika långa, är det en fördel att ha en kap- och geringssåg med sågstopp. Det går förstås bra även med handsåg, men var noga med att såga exakt och vinkelrätt.

Bygga dynlåda: Förborra för skruvarna i brädorna B och C med 3,5 mm borr när du har sågat till stolparna A och brädorna B och C. 3

Förborra för skruvarna i brädorna B och C med 3,5 mm borr när du har sågat till stolparna A och brädorna B och C. Borra 30 mm från kortändarna. Mät och markera på en av de korta brädorna och använd sedan denna som mall.

Bygga dynlåda: Dags att måla. 4

Dags att måla. När allt trä har sågats till är det praktiskt att stryka det med grundningsolja och utelasyr. Du kan vänta tills dynlådan har satts ihop, men det blir besvärligare och färgen täcker i så fall inte överallt.

Sätt ihop delarna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När alla delar har sågats till så har du en monteringsklar byggsats. Det är klokt att beställa zinkplåten färdigbockad och i rätt format hos en plåtslagare. Botten och lock kan du såga själv eller beställa färdigsågade på en brädgård.

Börja med att sätta ihop gavlarna av stolpar A och korta brädor C. Använd endast en skruv i varje så blir det lätt att finjustera gaveln till vinkelrätt. Du kan behöva en stor snickarvinkel men dubbelkolla vinklarna genom att mäta diagonalerna. De ska vara lika långa.

Använd helst rostfria skruvar av klass A4 så rostar de inte.

Bygga dynlåda: Sätt ihop de två gavlarna när färgen har torkat. 1

Sätt ihop de två gavlarna när färgen har torkat. Lägg stolparna A på ett plant underlag och fäst den översta brädan C med en skruv i varje stolpe. Mät 11 cm från stolpens underkant och fäst den nedersta brädan. Fäst endast en skruv i varje bräda.

Bygga dynlåda: Lägg resten av brädorna på plats och rätta till dem så att avstånden mellan dem blir lika stora. 2

Lägg resten av brädorna på plats och rätta till dem så att avstånden mellan dem blir lika stora. Terrassbrädorna är visserligen hyvlade, men måtten kan variera en del. Därför går det utmärkt att använda ögonmått vid justeringen.

Bygga dynlåda: Kolla att gavlarna är vinkelräta. 3

Kolla att gavlarna är vinkelräta. Det gör du med en vinkel. Om du behöver justera knackar du försiktigt på gaveln med hammare, men lägg en träbit emellan så att det inte blir märken.

Bygga dynlåda: Sätt ihop långsidorna på samma sätt som gavlarna 4

Sätt ihop långsidorna på samma sätt som gavlarna: börja med den översta brädan B, fortsätt med den understa och fäst de övriga mellan dessa. Kontrollmät och dra i de sista skruvarna när du är nöjd.

Bottnen läggs i

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Bygga dynlåda: Gör i ordning en stödlist D. 1

Gör i ordning en stödlist D. Den ska sågas till och kapas och förborras med 3,5 mm borr för tre skruvar i varje list. En skruv på mitten och en cirka 10 cm in från vardera änden. Det räcker för att listen ska kunna monteras stadigt.

Bygga dynlåda: Skruva fast stödlisterna D invändigt på de nedersta brädorna på långsidorna. 2

Skruva fast stödlisterna D invändigt på de nedersta brädorna på långsidorna. Fäst stödlisterna så att de sitter i nivå med långsidornas undre kanter.

Bygga dynlåda: Såga ut i bottnen E för hörnstolparna. 3

Såga ut i bottnen E för hörnstolparna. Här var det lagom med ett urtag på 55 x 55 mm, men du bör kontrollmäta i din låda så att bottnen passar mellan stolparna.

Montera locket

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det som har störst betydelse för lådans hållbarhet är locket och det kläs med zinkplåt. Zink håller i varje fall cirka 100 år och gör locket tätt. Beställ plåten hos en plåtslagare och be att få kanterna bockade och lödda. Det är svårt att klara själv. Är du riktigt smart tar du med dig locket av plywood till plåtslagaren.

Zinkplåten ska limmas fast på locket och till sist skruvas gångjärnen fast på undersidan av locket och på insidan av lådan. Locket ska sticka ut en bit hela vägen runt lådan för att regn- och smältvatten inte ska rinna ner i lådan.

Bygga dynlåda: Lägg strängar av monteringslim på locket F. 1

Lägg strängar av monteringslim på locket F. Men kolla först att zinkplåten passar. Innan du limmar kan det vara klokt att skydda kanterna på plywooden med olja eller lack, så att de inte suger fukt.

Bygga dynlåda: Fäst det färdiga locket med två kraftiga gångjärn, t.ex. 50 x 20 mm. 2

Fäst det färdiga locket med två kraftiga gångjärn, t.ex. 50 x 20 mm. Fäst gångjärnen på locket först, 3 mm från långsidan och 15 cm från kortändarna.

Bygga dynlåda: Skruva fast gångjärnen på lådan. 3

Skruva fast gångjärnen på lådan. Be en medhjälpare hålla locket stilla medan du märker, förborrar och skruvar. Om hörnstolparna är lite i vägen stämmer du bort den övre delen på stolparna.

Bygga dynlåda: Nu är dynlådan klar. 4

Nu är dynlådan klar. Du bestämmer själv om du vill använda den till dynor och kuddar eller till leksaker, rullskridskor eller badmintonrack och andra sommarredskap. Men varför inte snickra två lådor, när du ändå håller på?

Material

22 x 95 mm impregnerad trall:
• 10 brädor (B) à 100 cm
• 10 brädor (C) à 35 cm

12 mm vattenfast plywood:
• 1 lock (F),110 x 45 cm
• 1 botten (E), 90 x 38,5 cm

Dessutom:
• 4 stolpar (A), 100 x 100 mm, à 60 cm
• 0,6 mm zinkplåt, 112,5 x 47,5 cm (ska vikas ner 12 mm hela vägen runt)
• Monteringslim
• 2 gångjärn à 50 x 20 mm
• 2 lister à 85 cm till botten (D) (tas från bortsågat trä från stolpar)
• 4 x 40 mm rostfria skruvar (A4)
• Grundningsolja och utelasyr

Tidsförbrukning

Räkna med att det tar några dagar (+ torktid) och snickra två lådor medan du håller på. Det tar inte mycket längre tid.

Pris

Cirka 300 kr för virket och 700 kr för den bockade och lödda zinkplåten.

Svårighetsgrad

Det är ett rätt enkelt jobb som dessutom är skojigt.

Ritning

Bygga dynlåda

logga in eller köp tillgång

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Enkel hundkoja

Tätt inpå kan du se den enkla konstruktionen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Stolparna sågas

Lägg märke till hur stolparna är sågade, så att de ser nästan assymetriska ut.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Luckan sätts på

Luckan hålls fast av två gångjärn.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong och plast.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Rita upp exakt med tumstocken

TIPS: Undvik att sågen fastnar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Bygga dynlåda
Bygga dynlåda
Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Dynlåda för all slags väder
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka