Innehållsöversikt
Stolpar och fundament
Det första du måste bestämma är hur du ska fästa ditt altantak. Om du inte vill bygga med galvaniserade stolpar så slutar det nog som för de flesta gör-det-självare med tryckimpregnerade furustolpar som är antingen 75 x 75 mm eller 100 x 100 mm. Och de är också enklast (och billigast) att arbeta med.
Nästa sak du måste fundera på är stolparnas placering. Här har du exempelvis alternativet att placera dem i marken utanför terrassen eller, om du föredrar det, att ta bort ett par plattor eller brädor och gräva ner dem integrerade i själva terrassen. Här handlar det både om vad du tycker är snyggast och om spännvidder. Takreglarna måste nämligen köpas i dimensioner som bestäms av hur långt du tänkt att det ska vara mellan stolparna.
Du måste också bestämma om och isåfall hur altantaket ska anslutas till huset. Kanske finns det plats och ståhöjd för en bärlina som skruvas fast ovanför altandörr och -fönster, eller så kanske du måste sätta upp stolpar längs husfasasen, t ex om takfoten sticker ut så långt att takreglarna inte kan sättas tillräckligt högt.
Välj rätt takreglar
Oavsett vilket slags tak som du väljer till altantaket, så är det takreglarna som ska bära upp det. När det gäller överbyggda terrasser handlar det ofta om relativt lätta takskivor av plast, men reglarna måste ändå köpas i rätt dimensioner så att konstruktionen håller för eventuell snölast och inte bågnar med tiden.
För att ta reda på vilka reglar du ska använda kan du titta i en så kallad spännviddstabell. I tabellen här nedan kan du exempelvis läsa att en regel på 50 x 150 mm (hyvlad 45 x 145 mm) får ha en spännvidd på 3 meter, om avståndet till nästa regel är 1,2 meter. Här räknas inte med någon snölast.
I det här exemplet ska du alltså använda 6 takreglar, om du bygga över en terrass som är 6 meter bred och 3 meter djup.
Takskivor
Du har många olika alternativ när det handlar om att välja material till själva altantaket. Men får vi ge ett gott råd så är att inte välja de billigaste trapetstaken. Efter bara några år är risken att det slits fort, får en mjölkaktig färg och efter den första höststormen eller nyårsaftonen är risken att det läcker som ett såll.
Vi vill tvärtom rekommendera att du siktar på lite bättre kvalitet och köper slagtåliga och uv-beständiga takskivor. Siktar du på de bästa och mest hållbara, isolerade takskivorna från t ex Plastmo så får du en extremt häftig (och dyr) lösning, som också håller värmen lite grand tidig vår och sen höst.