Veranda

En veranda är inte bara en fin ingång till din bostad. Den är både praktisk och mysig, och du kan njuta av att sitta ute i skydd från regn och vind på din veranda. Det måste som tur är inte vara besvärligt att bygga veranda själv. Här på sidan hittar du byggbeskrivningar och inspiration till ditt projekt.

  Vad är en veranda?

  En veranda är en halvöppen och överbyggd utbyggnad på huset.

  En veranda kan påminna om en överbyggd terrass, men i motsats till en terrass har verandan nästan alltid räcken eller väggar som sidor. Verandan särskiljer sig dessutom från en terrass genom att alltid vara högre än den omgivande marken.

  Förutom att vara en tillbyggnad till huset vetter en veranda också nästan alltid ut mot gatan eller uppfarten till huset. Den blir därmed en veranda entré.

  Ett veranda räcke är ofta byggt av trä och gärna med sirliga detaljer och snickarglädje. Sidorna kan dock även bestå av väggar med stora glaspartier, men då börjar den också att påminna mer om en farstu eller ett veranda orangeri.

  Fördelar med en veranda

  En veranda fungerar som en utomhus, överbyggd entré, men den kan användas till mycket mer.

  Verandan ger lä från regn och vind, och man kan därför njuta av frisk luft på en veranda även om vädret skulle vara dåligt.

  Verandan är kanske vanligast i USA, där många hus har byggts ut med en så kallat amerikansk veranda, som både används för att gå in i huset och en bekväm plats för att t ex njuta i liggstolen.

  Du kan inreda din veranda precis som du vill. Om du gillar den amerikanska stilen kan du t ex bygga en amerikansk Adirondack-stol.

  Se här hur du bygger en Adirondack-stol till din veranda.

  Hur bygga veranda?

  Du kan mycket väl bygga en veranda själv. Det är ett bra byggprojekt som varken är särskilt dyrt eller svårt, om du är en van gör-det-självare.

  Se i den här byggbeskrivningen hur du bygger din egen veranda.

  När du bygger själv får du det som du vill ha det. Du bestämmer själv vilket slags räcke du ska ha runt din veranda, eller om du ska bygga en inglasad veranda.

  Hur mycket kostar det att bygga veranda?

  Du sparar mycket pengar på att bygga veranda själv i stället för att köpa en färdig byggsats eller hyra en snickare för uppgiften.

  Om du bygger din veranda av trä med räcke blir det också billigare än om du bygger med väggar av glas till exempel.

  Läs mer om att bygga räcke av trä här.

  Veranda inspiration

  En veranda er både mysig och praktisk. Det finns plats för både att sitta och förvaring.

  Du bestämmer helt själv hur du ska inreda din veranda. Här på sidan kan du se våra byggbeskrivningar med bilder på verandor, och du lär dig att bygga veranda själv.