Altantak

Ett altantak gör din terrass mycket mer värdefull och användbar, och så är den varken svår eller dyr att bygga. På den här sidan får du instruktionerna till en massa läckra altantak samt allt det stöd och den bygghjälp du behöver.

  Alla artiklar om altantak

  Bygga altantak

  Hur bygger man ett altantak? Du hittar svaret på den här sidan, där vi har samlat flera guider till hur du själv bygger ett altantak i trä. Oavsett vilken träkonstruktion du väljer visar vi dig, steg för steg, hur stolpar, snedsträvor, överliggare, sparrar och remmar kapas i rätt längd och monteras – och hur du gör själva taket, så att det klarar både regn, snö och blåst – och får rätt lutning bort från huset. Följer du våra byggbeskrivningar kan du vara säker på att du får ett gediget altantak.

  Stolpar till altantak

  Oavsett om du väljer lyxversionen med material av exempelvis sibiriskt lärkträ, eller ett altantak gjort av billigare, tryckimpregnerat virke, kan du själv bygga ett riktigt läckert altantak.

  Storleken på altanen avgör hur många stolpar taket ska stödjas på. Du kan till exempel välja att gräva ned stolparna och gjuta fast dem. Det ger en stabil konstruktion. Du kan också sätta stolparna i stolpskor, men då måste du komma ihåg att förstärka konstruktionen – exempelvis genom att sätta snedsträvor högst upp på bjälkarna. Se hur du gör i våra artiklar om altantak.

  Val av altantak

  Vilket tak du väljer beror helt på pris och ambitionsnivå. Du kan till exempel välja den traditionella och billiga lösningen med trapetstak. Söker du däremot ett altantak med fri utsikt mot himlen är glastak kanske något för dig. Du kan också välja att bygga altantaket av genomskinliga polykarbonatskivor – de är till skillnad från glas lätta att arbeta med. Och så är de lätta att underhålla när regnvatten från husets tak rinner ned längs med dem.