Bygg en stabil grund under din altan

Det är ingen som kan se hur det ser ut under din träaltan, men du märker snabbt om altanen inte ligger på ett fast och stadigt underlag. Du kan skapa ett stabilt underlag på flera sätt.

LÅNGTIDSHÅLLBAR: När altanen läggs på ett stadigt underlag och har en stabil konstruktion håller den längre. Du får du också större glädje av den.

Gedigen och stabil grund under träaltanen

1. Om du vill lägga din altan där det inte finns ett fast underlag, måste du först förstärka. Börja med att mäta och knacka sedan ner käppar i marken så att du kan dra snören.

2. När du har dragit snören kan du räkna ut hur mycket jord som ska grävas bort. Under altanbrädorna ska det ligga bärlagergrus och väggrus, reglar och stöd för reglarna.

3. När du har grävt bort all jord, jämnas marken till och vibreras innan du lägger minst 20 cm bärlagergrus. Gruset ska komprimeras med en padda.

4. Du ska mäta från snörena. Ligger bädden av bärlagergrus för lågt, måste du skyffla ut mer grus och vibrera igen. Ligger bädden för högt måste du skrapa av en den grus.

5. Bädden av väggrus (eller sättgrus) ska endast vara någon centimeter tjock. Jämna till bädden så den blir plan. Lägg sedan de plattor som du kan bygga vidare med kilar från.

TIPS: ANVÄND STENPLATTOR TILL TRÄALTANEN

Stenplattor av olika slag är perfekta när du ska lägga en träterrass. Ju större plattor, desto bättre. Och det går bra att återanvända gamla betongplattor. Fördelen med att använda plattor är att du då får en slät yta och plattorna ligger stadigt. När de ligger vågrätt får du också en vågrät konstruktion.

Läs mer om trädäck

LÄS OCKSÅ: Vilken balksko ska jag välja?

TRE ANDRA VÄGAR TILL EN STABIL KONSTRUKTION AV TRÄALTAN

Om du har tänkt lägga träterrassen ovanpå den gamla stenterrassen, så behöver du inte gräva ut. Stenterrassen kan användas som fast underlag men den ska förstås vara plan.

Med en bulldogbricka mellan stolpe och regel får du en stark konstruktion.

Du kan också lägga den nya terrassen eller altanen på nergrävda stolpar. Då räcker det om du gräver hål i stället för att gräva bort all jord. Reglarna kan du sedan fästa på stolparna.

Det finns en mängd olika stolpskor som kan användas för att hålla fast reglarna.

Reglarna kan också fästas i stolpskor som gjuts fast i betongplintar. Det finns många olika stolpskor att välja bland. Enklast att använda är de justerbara, som du kan ställa in på exakt höjd.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

ENKEL METOD: PALLA UPP TRÄALTANEN MED KILAR AV PLAST

Lägger du din nya träterrass på stenplattor blir det nödvändigt att också palla upp den. Det allra enklaste är då att använda sig av plastkilar av olika slag. Eftersom de har räfflade ovan- och undersidor så låses de fint.

Om du pallar upp någon del av altanen med träklossar är det viktigt att du lägger tjärpapp under de nedersta klossarna för att stoppa fuktvandring från underlaget. När kilar och klossar justerats ska de fixeras med en skruv för att inte glida åt sidan.

Räfflorna på både undersida och ovansida hakar fast i varandra och låser kilen på önskad nivå.

SÅ HÄR ANVÄNDS KILARNA TILL TRÄALTANEN

Så här används kilarna: när du har pallat upp och lagt reglar och brädor kan du såga av synliga delar av kilarna. Men det gäller bara de delar som sticker ut.

Här får en kil och en mellanbit upp regeln på önskad höjd. Denna kombination kan lyfta regeln med mellan 32 och 250 mm.

Det finns dessutom olika plastsocklar. De är dyrare än kilarna men ganska lätta att arbeta med eftersom de är justerbara.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck