Trall: Välj rätt trall till terrassen

Mjukt trä som gran, furu och lärk är lätt att kapa och skruva fast.

Hur används trall?

Trallen skruvas fast på en konstruktion som är utformad så att alla brädorna stöttas underifrån. Konstruktionen byggs oftast av tryckimpregnerat trä, då den ligger på marken och inte kan underhållas när brädorna är på plats. Hur långt det ska vara mellan stödpunkterna beror på brädornas tjocklek och träslagets styrka.

Trall: Bygg en konstruktion som stöttar upp alla trallen

Det är viktigt att bygga en konstruktion som stöttar upp alla trallen.

LÄS OCKSÅ: Tryckimpregnerat virke - bra eller dåligt?

Trall monteras aldrig så att de ligger helt tätt. Det ska alltid vara luft mellan, så att fukt kan vädras undan. När du ska skruva fast brädorna är det enklast att använda avståndsklossar i samma tjocklek överallt på träterrassen. Då får du exakt samma avstånd mellan alla brädor.

Redaktionen rekommenderar: TEST: Vi testar 7 starka skruvdragare

Trall: Få samma avstånd med avståndsklossar

Med avståndsklossar får du samma avstånd mellan brädorna.

Viktigt om trä!

Ceder och flera av de tropiska träslagen innehåller ämnen som kan framkalla allergi. När du arbetar med träet bör du därför skydda dig så att spån inte kommer i kontakt med din hud eller dina ögon.

TRALL - HÅRDTRÄ

Trall av hårdträ ger träterrassen en exklusiv prägel. Och flera av de hårdare träslagen håller länge. Här går vi igenom några av de vanligaste hårda träslagen.

SPECIELLT MED HÅRDTRÄ

Hårdträ sliter mycket på verktygen som du använder. Ska du bygga en större träterrass, kan det göra tänderna på både fogsvans och klingor slöa. Och det är en fördel att arbeta med dubbla skruvdragare: en maskin att förborra med och en att skruva med. Det är smidigast.

Läs mer om altan

DIMENSIONER

Hårt trallvirke kommer ofta i tunnare dimensioner än mjuka. Medan den mjuka typen ofta har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, kommer t.ex. lövträ i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Fler varianter av exotiska träslag

Med jämna mellanrum dyker nya träslag upp i handeln. Vissa finns bara på marknaden en kort tid, andra blir lagervara efter ett tag.

Cumaru, Bilinga, Jatoba och Bankirai är träslag som funnits länge på marknaden. De har fördelarna att träet är hårt och har en riktigt lång hållbarhet.

Azobe har använts i årtionden – bland annat till banvallar. Den finns ibland att få tag på som trall. Det är ett av de hårdaste träslagen som finns – och det trivs faktiskt bäst i fuktiga miljöer.

Les mer om trädäck

TRALL - Mjukt trä

Särskilt med mjukt trä

Träterrasser ska rengöras med jämna mellanrum, då det kommer att växa alger på ytan. Många väljer att använda högtryckstvätt, men inga av de mjuka träslagen mår bra av att tvättas med så högt tryck. En trädgårdsslang – gärna med tryck på strålen – är mer skonsam.

Trall: Dimensioner

Trall finns i många dimensioner.

De vanligaste är:

  • 28 x 120 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 150 mm

Andra hyvlade dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)