Så använder du lättbetong

Multiskiva, lättbetong och gasbetong. Namnen är många för det smarta materialet som varken angrips av röta eller mögel. Att det dessutom är lätt att såga, fräsa och borra i, och lätt att limma ihop, har gjort det till en välförtjänt gör det själv-favorit.

Lättbetong

LÄTT: Lättbetong är formstabil och enkel att såga till, och därför perfekt för ett antal gör-det-själv-arbeten.

VAD ANVÄNDS LÄTTBETONG TILL?

VÄGGAR
Det är lätt att bygga en lättbetongvägg. Plattorna staplas ganska enkelt ovanpå varandra och limmas samman.

MÖBLER
Lättbetongplattor är starka och ändå lätta att skära till. Och så tål de både värme och vatten, och kan därför användas i badrummet eller direkt mot en spis.

EFTERISOLERING
Som efterisolering av ytterväggar i äldre hus ger lättbetong flera fördelar: värme och styrka till den gamla väggen och en lätt vägg att bygga vidare på inomhus.

HUR ARBETAR MAN MED LÄTTBETONG?

Lättbetong utan armering är lätt att skära till. Du kan göra det med en fogsvans, men det sliter på tänderna, så en grovtandad lättbetongsåg är det optimala valet.

Till sammanfogning ska du använda ett specialfix. Det blandas med en visp som sätts på borrmaskinen, och fördelas i ett tunnt och jämnt lager med en limskopa.

När det gäller ytbehandling finns det många möjligheter.
Putsbruk ger ett rustikt ytskikt som kan målas eller filtas. Vill du ha en slätare yta kan du spackla och därefter måla eller tapetsera. Och du kan även välja att kakla ytan.

Oavsett val av ytskikt är det viktigt att fukta plattorna, så att de inte suger ut vattnet från limmet, putsen eller spackelmassan.

VARIANTER AV LÄTTBETONG

MULTIPLATTA
Lättbetong blir inte angripet av svamp och röta, och därför lämpar sig den klassiska byggplattan till möbler, hyllor och väggar i badrum och tvättstugor. Men även till skiljeväggar och dylikt fungerar den bra.

BÄRANDE/ICKE BÄRANDE BALK
Balkar av lättbetong finns i både en bärande och en ickebärande variant. Den bärande balken används över dörr- och fönsterkarmar i en väggkonstruktion av lättbetong.

LÄTTBETONGPLATTA MED VINKEL
Den klassiska 40 x 60 cm plattan finns i en variant där den ena sidan är skuren i en 45 graders vinkel. Den är gjord för att passa i hörnen.

LÄTTBETONG TILL EFTERISOLERING
Lättbetong är diffusionsöppen (andas) och ickeorganisk, och därför lämplig som invändig efterisolering av kalla ytterväggar. Välj t.ex. Multipor-plattan från Ytong.

U-BLOCK
U-format block som kan användas över öppningar i både ytter- och innerväggar, där det läggs på två reglar, armeras och betong fylls på. Kan även användas på plant underlag.

ISOLERANDE BLOCK FÖR YTTERVÄGG
För ytterväggar finns en 3 i 1-lösning, som kombinerar lättbetongens egenskaper med en kärna av isolering. Det ger en enkel konstruktion som andas, där det inte finns behov för ångspärr.

MASSIVBLOCK FÖR BÄRANDE VÄGG
Detta massiva lättbetongblock används till bärande väggar eller utfackningsväggar i enfamiljshus och flerfamiljshus. Blocken fogas samman med tunnfogslim. Hos H+H heter lösningen Cellblock.

VÄGGELEMENT
Väggelementet är speciellt framtaget för skiljeväggar. De armerade plattorna med ett helt slätt ytskikt finns i tjocklekarna 7,5, 10, 12,5 og 15 cm och i längder från 240 till 350 cm, bredder från 20 till 60 cm.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med lecablock

DIMENSIONER

Lättbetongplattor och -block kan köpas från flera olika tillverkare och under olika namn, bland andra Ytong och H+H. Bortsett från specialprodukter för t.ex. isolering och bärande konstruktioner är det dock inte så stora skillnader när det gäller tjocklek och dimensioner.

Plattorna finns i tjocklek från 5 till 20 cm. Typiska dimensioner är:

  • 20 x 60 cm
  • 40 x 60 cm

VIKTIGT OM LÄTTBETONG!

Den porösa lättbetongen är lätt att såga, borra och skruva i, men kan vara svår att hänga upp saker i. En normal plugg har nämligen inte någonting att fästa i, så du behöver specialpluggar för lättbetong.

Redaktionen rekommenderar: Så lätt bygger du en duschhörna

SKYDDA KANTERNA!

Lättbetongplattornas kanter är bräckliga och sårbara för slag och stötar. Därför rekommenderar vi att de skyddas med hörnskydd. Multiflex-tape eller lite kraftigare gipshörnskydd limmas på hörnet innan ytan spacklas, så att övergången blir osynlig.

LÄS OCKSÅ: Invändig isolering med lättbetong

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Lättbetong