Mer ljus med innervägg av armerat glas

Behöver du en innervägg i ett rum där det inte finns mycket fönster, är en bra idé att bygga den av reglar och tjocka armerade glasrutor. Se hur du gör.

Intro

Många heminredningsreportage handlar om eleganta, tuffa och smarta lägenheter inredda i nerlagda fabriker eller på vindar i New York. Stilen kännetecknas av att vara naken och rå, men kombinerad med fräcka möbler och färger får man en charmig och intressant lägenhet. Inte minst för att dagsljuset släpps långt in i bostaden.

Vi kan inte lova att du får samma stuk i din villa eller lägenhet, men du kan få massvis av dagsljus i bostaden om du ersätter ett par av mellanväggarna med armerat glas. Precis som i New York-lägenheterna.

Här visar vi hur lätt du kan ersätta en tråkig gipsvägg med en glasvägg bestående av svarta ramar med armerat glas. Arbetet är relativt lätt. Skruva ihop två likadana ramar av 45 x 95 mm reglar efter måtten på glaset. Här har vi delat varje ram i två rektangulära bitar. Den undre är liggande medan den övre placeras på högkant.

I det återstående fältet sätt en mdfskiva som kan användas till konst eller egna motiv. Om du målar skivorna med skoltavelfärg kan familjen skriva besked till varandra. Med magnetfärg kan beskeden fästas med magneter.

Följ våra anvisningar så blir det lätt för dig att lyckas.

Före
Två små fönster var inte tillräckligt för att få in dagsljuset till bostadens mittersta rum. Men med glasväggen skulle det bli annorlunda ...

Efter
Det armerade glaset skärmar av mot rummet vid sidan av, och ändå släpper det in massor av ljus från fönstren.

Instruktion

01
Glasväggen - steg för steg 11 Steg

Totalbredden på väggen är 400 cm och den är 250 cm hög. Det passar därför bra med två moduler på vardera 144 cm och då återstår en dörröppning på 114 cm mellan de två rummen. Innan du sätter igång mäter du noga och anpassar måttten efter dina behov.

Här har de två modulerna snickrats fullständigt identiska men den ena ställs på högkant för att bryta symmetrin. För att kunna fästa ramarna skruvar vi fast reglar i taket, på väggarna och på golvet. Välj skruvar som passar till underlaget i ditt hem.

Glasrutorna monteras med glasningslister i ramarna. För att slippa klirrande ljud från glaset läggs tätninglister av gummi mellan glaset och trälisterna.

1

Du måste stötta taket med reglar innan du river den befintliga väggen. Ring efter en elektriker om det finns eluttag eller strömbrytare i väggen.

TIPS: Innan du river en mellanvägg är det mycket viktigt att du kontrollerar att det inte är en bärande vägg. Det är endast lätta väggar som gipsskiveväggar du lätt kan ta bort.

2

Mät upp noga för de två ramarna, och såga sedan till reglarna. Här går det åt åtta reglar (A) på vardera 135 cm och 4 reglar (B) på vardera 244 cm.

3

Ramarna skruvas snabbt ihop. Det räcker med två skruvar i varje vinkelrät skarv. Du kan antingen lägga ramen på golvet eller ställa den upp som vi gör.

4

När ramarna är klara lyfts de på plats. Om du har mätt, sågat och skruvat ihop delarna rätt, så bör det nu finnas 10 mm luft utanför ramen mot tak, vägg och golv.

5

Kila fast ramarna så att de står stadigt. Kolla placeringen och rikta in dem både lodrätt och vågrätt. Lås igen med kilar.

6

Skruva fast ramarna när du är säker på att de står som de skall. Markera för skruvarma, förborra och försänk hålen innan du drar i skruvarna med någon millimters försänkning.

7

Spika fast glasningslisterna i alla fält i den ena ramen. Håll 3 mm avstånd till mittlinjen på regeln (alltså 44 mm från ena kanten). Försänkt alla dyckertar.

8

Måla ramarna i två omgångar. Det kan vara nödvändigt att först grunda med spädd färg. Slipa lätt.

TIPS: Passa på att måla glasningslisterna redan nu.

9

Montera tätningslister på glasningslisterna och lyft de tunga glasrutorna på plats.

TIPS: Använd handskar när du tar i glaset för kanterna är vassa.

10

Spika fast de sista glasningslisterna med dyckertar. Mdf-skivorna sätts fast på samma sätt som glasrutorna.

11

Måla mdf-skivorna två gånger på varje sida med skoltavelfärg.

TIPS: Om du först målar med magnetfärg så får du en magnetisk tavla till dina besked.

Material

6 mm armerat glas:
• 4 rutor à 96,3 x 134 cm

12 mm mdf-skiva:
• 2 anslagstavlor à 32 x 134 cm

45 x 95 mm reglar:
• 3 takstöttor à 244 cm och

1 liggande stödregel på 270 cm
• 8 ramdelar (A) à 135 cm
• 4 ramsidor (B) à 244 cm

15 x 22 mm glasningslist av furu:
• 52 löpmeter

Dessutom:
• Skruvar, 8 x 95 mm (till fäste av stöttor)
• Skruvar, 5,0 x 100 mm
• Dyckertar, 45 x 2 mm
• Slippapper, korn 150
• Akrylatfärg, 2,25 liter
• Självhäftande tätningslist, 52 meter
• Skoltavelfärg, 0,5 liter

Pris

Cirka 6 000 kr

Ritning

Multimedia

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skiljevägg