Proffsen använder bara pappersremsor, eftersom det är det enda materialet som gipsskivetillverkarna garanterar ska hålla. Här visar hantverkaren båda metoderna. Först med pappersremsa. Först fylls mellanrummet. Det gör man bäst med en spackelmassa som är särskilt avsedd för gipsskivor.
Använd en bra, inte för bred, spackel till första lagret. Vid första spacklingen är det viktigt att spackelmassan trycks in ordentligt mellan skivorna. Slutligen dras massan som lagts på av för att ge en enhetlig yta. Nu läggs pappersremsan i den fuktiga spackelmassan. Riv av en bit som är lagom att arbeta med.
Vik av en bit av remsan ut på golvet och använd spackelspaden för att trycka fast papperet. Tryck ner remsan ordentligt i spacklet och se till att den inte veckas. Efter ett dygn är spacklet torrt nog för att nästa lager ska kunna läggas på. Använd en bra, bred spackelspade som når ut en bit över fördjupningarna längs kanterna. Spackelmassan ska fördelas längs fogen och slutligen dras av så att man får en jämn yta i nivå med skivorna.
Nu är fogen klar för en lättare slipning innan väggen kan tapetserar eller målas. Andra sättet att förstärka fogarna är att använda en självklistrande glasfiberväv, som också finns i 50 mm breda remsor. Här behöver man inte förspackla. Det är bara att sätta väven över glipan mellan skivorna och trycka fast den. Se till att den sitter mitt över glipan.
Det går att spackla direkt. Det är viktigt att börja med en smal spackelspade och se till att spackelmassan trycks igenom glasväven, så att den kommer hela vägen ner mellan skivorna. Avsluta med en bredare spackel, precis som när du spacklade in pappersremsan.
Använder du en glasfiberremsa kan du alltså färdisgspackla med en gång och behöver inte vänta på att det första lagret ska torka. Om du måste spackla ytterligare en gång, ska du göra det innan du slipar. Spackelmassan fäster inte bra i slipdamm.