Säker innervägg till badrummet

Det går rätt snabbt och lätt att bygga upp en ny vägg till badrummet av stålreglar och våtrumsskivor. Men det är ett par saker du bör tänka på för att väggen ska bli tät.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
500 kr/m2

Intro

Om du vill bygga ett nytt badrum eller renovera det gamla, så måste du regla upp en eller flera nya väggar. Till det använder du stål- eller träreglar och hur en regelstomme byggs har vi skrivit om flera gånger.

Men när det gäller våtrum som badrum, får du inte använda vanliga gipsskivor. Du ska använda antingen en godkänd skiva av våtrumsgips eller en våtrumsskiva av fibercement.

Normalt ska reglarna sättas på var 60:e cm men använder du våtrumsgips bör de stå på var 45:e cm. Och du ska alltid använda dubbla skivor. Därefter ska väggen göras tät så att den tål den fuktiga miljön.

Instruktion

01
Stålregelstomme 7 Steg

En våtrumsvägg för under inga omständigheter kunna ge med sig eller röra sig efter som det medför sprickor och fuktinträngning. Väggen kan ju bli ganska tung om den kläs med kakel.

Till vänliga gipsväggar kan man använda 50 mm stålreglar. Här använder vi 70 mm tjocka profiler. Reglarna placeras på c/c 45 cm (halva skivbredden). Väggen reses på en 10 cm hög sockel av betong, som vi göt när badrumsgolvet gjordes klart.

Samma skenor som används till väggarna används även i taket och på golvet.

Här ska en installationsvägg monteras vinkelrätt mot den nya väggen.

1

En skena monteras 26 mm från sockelkanten. Det motsvarar tjockleken på två skivor. Skenan fästs med 6 mm pluggar och 4 x 40 mm skruvar på betongsockeln i förborrade hål.

2

En skena monteras därefter på båda väggarna. Här är det gipsvägg så vi använder 6 mm pluggar och fäster skenorna med 4 x 40 mm skruvar.

3

Även i taket ska det monteras skenor. De ska överlappa skenorna på väggarna. I det putsade taket fästs skenorna med 5 x 60 mm skruvar i glespanelen.

4

Den första regeln justeras så att den står 26 mm in. Det kollas lätt med en bit av en skena. Här placeras regeln utanför profilerna till den vägg som ska vara bakom den vägghängda toaletten.

5

Reglarna placeras med ett c/c-avstånd på 45 cm mellan golv- och takskenan. Här har vi satt en extra stolpe vid den fasta väggen för installationsväggen för toalettstolen.

6

Reglarnas läge justeras innan de kläms ihop med skenorna och till det används en fixertång. Det är viktigt att centrumavståndet blir 45 cm för att skruvarna ska hamna rätt.

7

Här förlängs det sänkta taket i det gamla badrummet. Det dras fram till regelstommen med glespanel, som takskivorna sedan kan monteras på.

02
Skivorna monteras 4 Steg

Monteringen av skivorna på de två sidorna av stålregelstommen utförs på samma sätt, även om det på utsidan av väggen sitter vanliga gipsskivor och på insidan våtrumsskivor.

Avståndet mellan skruvarna är lika stort på de två sidorna.

Våtrumsskivor med specialgipskärna är hårdare än vanliga gipsskivor och fibercementskivor är ännu hårdare. Därför krävs det specialskruvar. De har något mindre huvuden än vanliga gipsskruvar och kan lätt försänkas.

1

Gipsskivor monteras på utsidan av väggen. Vi börjar med en hel 90 cm skiva och monterar skivorna i två skikt.

2

Dags att isolera. Mineralullsskivorna passar precis mellan stålreglarna. Det är nu som vi ringer efter en elektriker och ber att få kablar dragna och strömbrytare uppsatta i väggen.

3

Från badrumssidan monteras våtrumsskivor. De inre skivorna skruvas fast på var 40:e cm och även nu börjar vi med en hel skiva. Det är bra med en medhjälpare för skivorna är tunga.

4

De yttre skivorna monteras. Den första skivan har halverats för att skarvarna ska förskjutas. För att få skivorna på plats ställs de upp och tippas in mot reglarna. De fästs med skruvar på var 20:e cm längs kanterna och 30:e cm på mitten.

03
Spackling 4 Steg

1

Samtligfa skarvar tejpas med armeringstejp. Den är självhäftande och ska placeras mitt på skarven.

2

Dags för spackling. Dra först med en spackel över alla skruvar. Om du hör ett klickljud så har skruven inte försänkts tillräckligt. Spackla sedan alla skarvar. Snåla inte på massan som ska dras ut plant.

3

Alla rörgenomföringar tätas med packningar och liknande. Gummi packningar knackas in med hjälp av hammare och kloss.

VIKTIGT! Väggar och golv ska förses med tätskikt enligt gällande regler!

4

I det nya badrummet blev det plats till en duschhörna.

Material

 • 70 mm stålprofiler/skenor
 • 70 mm stålreglar
 • 70 mm mineralull
 • 13 mm våtrumsskivor
 • 13 mm gipsskivor
 • 38 mm skruvar, gips på stål
 • 42 mm skruvar, hård gips på stål
 • 6 mm pluggar
 • Skruvar: 4 x 40 mm och 5 x 60 mm
 • Armeringstejp
 • Våtrumsspackel
 • 16 mm plywood till förstärkning

Specialverktyg

 • Fixertång

Tidsförbrukning

2-3 arbetsdagar beroende på badrummets storlek.

Pris

400-500 kr/kvadratmeter.

Svårighetsgrad

Det är ingen större skillnad mellan att resa en vanlig väg och en våtrumsvägg bortsett från tätningen.

Ritning

Video

TEKNIK: Stålstomme för innervägg

Enkel montering med plåtsax och fixertång

TEKNIK: Montera gipsskivor

Med två lager gips får du det starkaste resultatet

TEKNIK: Skarva gipsskivor

Självhäftande glasfibernät gör skarven stark

VERKTYG: Så här använder du gipsskruvdragaren

Den kan bara en sak. I gengäld gör den det perfekt. Ska du sätta upp många gipsskivor kan du ställa in den för att sätta skruvarna på exakt rätt djup och därefter kan du arbeta blixtsnabbt. I den här videon kan du lära dig allt om maskinens inställningsmöjligheter och om hur du arbetar med den.

Tips & Tricks

Skapa plats för rör i väggen

Om du vill montera en vägghängd wc-stol eller sätta upp duscharmatur så måste väggen förstärkas.

Vår nya vägg kräver ingen särskild förstärkning eftersom den inte ska förses med vare sig wc-stol eller tvättställ. Men det kan ju behövas när du renoverar badrummet eller bygger nytt. Därför visar vi här hur en vägg kan förstärkas för att klara vikten av ett tvättställ. Sedan ska förstås väggen förses med tätskikt.

Kraftiga plywoodskivor skruvas fast i stålregelstommen. Här sitter det skivor för tvättställ och för rör och avlopp.

Rörmokaren monterar rör för både vatten och avlopp på plywoodskivorna.

Det viktigaste är att mäta rätt innan hålen borras, för annars måste skivan kasseras. Vi kontrollmäter flera gånger.

Våtrumsskivan skruvas fast på regelstommen när hålen i den har överförts till den yttre skivan som ska förskjutas 45 cm.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skiljevägg