Bra att veta när du ska bygga innervägg

En innervägg är ett projekt som de flesta gör-det-självare kan klara av. Men det finns dock ett par saker som kan vara bra att veta innan du sätter igång.

Många husägare kommer förr eller senare att behöva bygga en extra vägg. Med en innervägg kan du dela upp ett stort rum i två mindre, bygga en duschhörna eller kanske något helt annat.

En rad olika val ska göras när du bygger en innervägg, allt beroende på var den ska placeras.

I grunden är formeln enkel. En innervägg består i regel av en stomme, som endast bär själva väggen och inte resten av huset, den ska kläs med något och i de flesta fall innehåller den något slags isoleringsmaterial.

Det finns också exempel på massiva innerväggar av lättbetong eller glas. Förutom materialval finns det flera andra saker att tänka på, som beror på var väggen ska stå.

Läs också: Så här bygger du en innervägg

Stomme av stål eller trä

De allra flesta innerväggar består av en stomme av stålprofiler eller träreglar, på vilken det sätts skivor av trä och/eller gips.

Det finns både för- och nackdelar med både stålprofiler och träreglar.

Stål är oftast dyrare än trä, men å andra sidan väger stål mindre, vilket är värt att fundera på du bor på femte våningen utan hiss.

I dag använder hantverkare oftast stålprofiler när de skal bygga innerväggar. Det beror på att arbetet med stålprofiler går betydligt snabbare än att bygga en vägg av träreglar.

Stålprofilerna kan klippas i rätt längder med en plåtsax och sättas ihop med en tång.

Det tar lite längre tid att skruva ihop en trästomme, men det är något som de flesta gör-det-självare känner sig trygga med - den jobbet görs med fogsvans och skruvdragare - verktyg som du säkerligen redan har.

Om du funderar på att bygga en vägg med en stålstomme så bör du dessutom först kolla om du kan få stålprofiler i de dimensioner som du vill ha.

Läs också: Så här bygger du stommen till innerväggen

Det finns dessutom stålprofiler som kan formas i mjuka böjar, och därmed kan du faktiskt bygga en vägg med ett valv.

Stommens dimensioner

Stommen ska se ut på lite olika sätt beroende på vilket utrymme väggen ska dela av. Normalt ska det vara 60 cm mellan de stående reglarna. Men bygger du våtrum så är kraven hårdare, och då kan regelavståndet vara ända ner mot 30 cm.

Val av beklädnad

När du har bestämt dig för vilket material innerväggens stomme ska bestå av, ska du välja vad den ska kläs med.

De allra flesta innerväggar kläs med gips, som både är billigt och enkelt att arbeta med. En annan stor fördel med gips är att det är brandhämmande och så går det lätt att spackla och få en slät yta.

Du kan dock även välja andra material för att klä din innervägg. Om du exempelvis ska bygga en vägg i ditt badrum så är det en klar fördel, och ett krav, att väggen är fukttålig. Då kan du välja att bygga upp väggen av exempelvis skivor av fukttålig cellplast eller välja en skiva av fiber- eller våtrumsgips i stället.

Ett skruvfast lager

Ett bra sätt att förstärka gipsväggen är att först sätta ett lager skruvfast träskiva. Då kan du skruva upp hyllor eller en stor tv-skärm utan att behöva fästa med plugg och oroa dig för om det håller. Plywood är dyrast och håller bäst, men i de allra flesta fall går det lika bra med en lite billigare OSB-skiva. Bygger du med fibergips behöver du inte sätta en träskiva bakom.

Kom ihåg isolering

Isolering är viktigt, även i innerväggar. Det finns det flera skäl till. För det första ser en välisolerad innervägg till att du kan ha olika temperatur i olika rum. Dessutom kan isolering hindra eld från att sprida sig från rum till rum om det skulle börja brinna. Det gäller särskilt mineralull.

När du isolerar din innervägg, ljudisolerar du dessutom rummet. Du dämpar både ljudet på den sida av väggen där ljudet uppstår och de ljud som kommer från rummet genom väggarna. Ju mer isolering du sätter i väggen, desto bättre dämpas ljudet.

Du måste dock tänka på att effektiv ljuddämpning också förutsätter att du fogas längs golv och tak samt vid anslutande väggar och dörrar.

Se också: VIDEO: Bygg en ljudisolerande vägg

Alternativa material

Om det inte är en vanlig innervägg klädd med gips som du går och drömmer om, så finns det andra alternativ. Du kan exempelvis bygga en vägg av lättbetong, tegel eller glasblock. Du kan helt ändra känslan med ett material som glas, men det är oftast dyrare än stål, gips och mineralull.

Lättbetong kan vara ett utmärkt alternativ till en gipsad innervägg. Det är exempelvis perfekt i våtrum.

Lättbetong kan vara ett utmärkt alternativ till en gipsad innervägg. Det är exempelvis perfekt i våtrum.

Dörrar och fönster

När du planerar innerväggen är det viktigt att du tänker på dörr och fönster, om det är aktuellt. Stommen måste nämligen anpassas så att du har ett skruvfast underlag att montera dörr eller fönster i. Särskilt om du bygger stommen av stålprofiler är detta viktigt, för då ska den förstärkas med trä så att det finns något att skruva fast dörr eller fönster i.

Läs mer: Dörrhål i stålstomme

Vill du installera en skjutdörr i innerväggen, så går det också. Det får dock konsekvenser för stommen och även isoleringen i väggen, om skjutdörren ska byggas in, och därför måste den också finnas med i planeringen när du ska bygga din innervägg.

Väv, spackel och färg, hörnprofiler etc.

När du har byggt färdigt din innervägg, ska den få en lämplig yta. En innervägg med en yta av gips bör förstärkas med t ex väv eller filt, spacklas och målas, eller tapetseras.

En vägg av lättbetong kan putsas, spacklas och målas, medan en vägg av glasblock bara ska fogas snyggt.

Det finns ingen anledning att försöka spackla upp skarpa utvändiga hörn. Till det ändamålet används hörnprofiler av papp, plåt eller plast som förstärker hörnen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skiljevägg