10 tips för innerväggen

Skulle du vilja bli en ännu bättre hantverkare? Då har du kommit rätt: Vi har fått en av våra bästa och mest allsidiga hantverkare att dela med sig av sina erfarenheter. Du kan garanterat lära dig något!

Det räcker inte att spackla fogarna på gipsväggen. Läs varför du också måste använda kartongremsor i tips nummer tre.

1. Välj stål framför trä

Stålprofiler är jämna och lätta att klippa till med en plåtsax och lätta att arbeta med. Därför är det en fördel att välja stål framför trä när du ska bygga en ny skiljevägg. Du slipper dessutom sågspån. Du behöver heller inte skruva, eftersom stålprofilerna kan fogas samman med en tång.

2. Effektiv fixertång

En fixertång är det mest effektiva verktyget när du ska sammanfoga ett stålskelett. Du pressar bara ihop ståldelarna, när de sitter som de ska – lätt och snabbt. Du undgår samtidigt buktningar i skelettet, som kan vara en risk om du fogar ihop det med skruvar.

3. Förstärk väggen med en armeringsremsa

Skarvarna på en gipsvägg ska inte bara spacklas, utan även stärkas upp med en armeringsremsa. Du får den starkaste väggen om du använder en kartongremsa. Den gör väggen styvare än ett fibernät.

4. Gipssko till stora skivor

Stora gipsskivor är svåra att hantera själv, men har du en så kallad gipssko, kan du styra skivan med foten medan du har bägge händerna fria. Och det är faktiskt en fördel att välja stora skivor som når från golv till tak, då det blir mindre spacklande.

5. Använd djupstopp på skruvdragaren

Använd ett djupstopp på din skruvdragare när du sätter i gipsskruvar. Då slipper du att dra på för mycket av misstag, och att skruvarna kommer för långt in i väggen. Om det sker förstörs kartongen kring skruven, och då får den inget ordentligt grepp och du får extra mycket spackelarbete.

6. Akrylfog dämpar ljud

Du kan göra ett rum bakom en skiljevägg mer ljudisolerat om du lägger en akrylfog mellan det första och andra gipslagret. Med ett avstånd på 7-8 mm till väggen kan du lättare få plats med fogen.

Dämpa ljudet med en akrylfog.

7. Använd skarp kniv

Gipsskivor skärs till med en riktigt skarp hobbykniv med ett kraftigt blad. Se till att ha extrablad så att du kan byta ofta. Skär bara inte för djupt, det gör kniven slö snabbt.

Du behöver en bra linjal när du skär till gipsskivor. En skena till en sänksåg fungerar utmärkt.

8. Grov spackelmassa för djupa hål

Är det mycket som ska spacklas och det är flera djupa hål, kan det löna sig att använda ett grövre spackel först. Har du bara finspackel kommer du att behöva spackla fler gånger. Grovt spackel sjunker heller inte så mycket.

9. Gör väggen redo för tunga saker

Om du vet att det ska hänga något tungt på din gipsvägg, sätt en 10 mm plywoodskiva på den invändiga sidan. Då kan den lätt klara till exempel en tung hylla.

10. Trä stärker skelettet

Om du ska sätta en dörr i en ny vägg av stålprofiler är det en bra idé att sätta in en träregel i profilen på bägge sidor av dörren. Det förstärker stålprofilen och ger ett bra fäste att skruva fast dörrkarmen i.

LÄS OCKSÅ: Hämta ännu fler hantverkstips!

De här tio tipsen ingår i artikeln "50 tips: Hantverkarens hemligheter" som vi publicerade i Gör Det Själv nr 4/2017. Om du vill se hur det erfarna proffset gör arbetet lite lättare med tips för olika jobb i hela hemmet, kan du hämta hela artikeln här: 50 TIPS: Hantverkarens hemligheter

Vi följer honom genom fem olika jobb:

  • 10 tips för golvläggning
  • 10 tips för tapetsering
  • 10 tips för upphängning
  • 10 tips för skiljeväggen
  • 10 tips för badrummet

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skiljevägg