Enkel innervägg av multiplattor

Det går både snabbt och lätt att bygga en vägg av multiplattor. Och ett smart trick gör att du kan vara säker på att väggen blir helt rak. Här kan du se hur du gör.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
250 kr./m²

Intro

Så bearbetar du multiskivor

Väggar av multiskivor kan uppföras överallt, så länge underlaget är stabilt och har tillräcklig bärförmåga. Och det bästa är att multiskivorna är extremt lätta att arbeta med. De är lätta att flytta runt, de kan sågas till med fogvans eller cirkelsåg, och limmas samman med speciellt fix för multiskivor.

I projektet, som du kan se i byggbeskrivningen, bygger vi en stabil skiljevägg ut mot ett nytt badrum. Vi visar dig, steg för steg, hur du med ett simpelt träskelett bygger stödväggen, och sedan hur du monterar multiplattorna.

LÄS OCKSÅ: Så river du en bärande vägg

Instruktion

01
Så bearbetar du multiskivor 2 Steg

1

Såga till multiskivorna. Vid ett större projekt som det här får du bäst resultat med en 230 mm diamantklinga på en cirkelsåg på skena. Glöm inte skyddsutrustning!

2

Limma ihop skivorna. Multiskivorna limmas ihop. Börja med att vattna skivornas kanter, lägg på limmet med en murslev och dra av överskottsfixet.

02
Sätt igång med stöd väggen 4 Steg

Stödväggen uppförs som ett vanligt och relativt enkelt träskelett, där du kan använda många olika material som t.ex. reglar eller tjockare lister.

Har du inte redan materialen liggande i förrådet eller i verkstaden kan du köpa några som du kan återanvända till ett annat projekt efteråt.

I vårt projekt bygger vi in en dörr och dörrkarm i skivväggen. Men tillvägagångssättet är detsamma om du bygger en vägg utan dörr.

1

Börja med att montera dörrkarmen. Då kan du nämligen föra över måtten på dörren när du bygger träskelettet.

2

Golvregeln (A) skruvas fast i golvet med 4 x 50 mm skruvar. Sedan ställs ytterreglarna (B + C) ovanpå golvregeln och skruvas fast i väggen med 5 x 80 mm skruvar. Reglarna (B + C) ska nå upp till taket.

3

Bestäm var dörrkarmen ska placeras, och markera placeringen på golvregeln (A) med en blyertspenna på bägge sidor av karmen.

4

Skruva fast en regel (D) i taket. Mät sedan 60 cm ut på golv- (A) och takregeln (D), och montera två nya reglar (E + F) - TÄNK PÅ att 60 cm-måtten går till mitten av reglarna. Reglarna (E + F) och senare (G + H) sätts på plats med plastkilar och skruvas sedan fast.

03
Montering av multiskivor 7 Steg

Stödväggen är klar, och nu ska multiskivorna upp. Multiskivorna både skruvas och limmas fast i varandra, samtidigt som de skruvas fast i stödväggens reglar med 5 x 100 mm skruvar.

För att få alla multiskivor vågräta börjar vi med att montera en golvlist, som den nedersta raden skivor ställs på. Senare tas listen bort, och springan fylls upp med betong (undergjutning).

1

Håll en 21 x 33 mm list vågrätt där golvet är högst (vid väggen). Skruva fast den i reglarna med 4 x 50 mm skruvar. Montera en list på bägge sidor av dörröppningen.

2

Montera den nedersta raden multiskivor, så att skarvarna hamnar mitt på reglarna (E, G, H, F). Kom ihåg att alla skivor ska limmas samman, även in mot väggen.

3

När du har applicerat lim på kanterna av multiskivan lyfts den på plats och justeras med en gummiklubba med små, snabba slag. Kontrollera med vattenpass på övansi-dan att den är helt rak.

4

Gå runt till den andra sidan och skruva fast multiskivorna i reglarna. Vi sätter två karmskruvar, 7,5 x 112 mm, genom multiskivorna i varje regel (B och C) in mot väggen, och en skruv i övriga reglar.

5

Multiskivorna ska både skruvas i och limmas upp mot taket. För att stötta dem medan fixet stelnar skruvas ett par stödlister upp i stödväggens dörröppning.

6

När du har byggt klart, avlägsnas listerna som multiskivorna står på. Sedan görs en undergjutning av betong eller murbruk som pressas in i springan mellan golvet och multiskivorna.

7

Dagen efter, när fixet och undergjutningen har härdat, avslägsnas först skruvarna som håller fast multiskivorna i stödväggen. Sedan tas träskelettet ned, och du kan nu efterfylla skarvar och fogar.

Material

 • Multiskivor, 7,5 x 40 x 60 cm
 • Fix för multiskivor
 • Reglar, 38 x 56 mm
 • Lister, 21 x 33 mm
 • Plastkilar
 • Skruvar: 4 x 50 mm, 5 x 80 mm, 5 x 100 mm, 7,5 x 112 mm karm skruv

Specialverktyg

 • Bordcirkelsåg med 230 mm diamantklinga
 • Lättbetongsåg/fogsvans
 • Tandspackel med 7,5 cm kant

Tidsförbrukning

Ca. 2 dagar för en 3 meter lång skiljevägg.

Pris

Ca. 250 kr./m²

Svårighetsgrad

Med en rejäl stödvägg är det lätt att bygga med multiskivor.

3D-modell

Vägg av multiplattor

3D-modell

Trästommen håller multiplattorna

Trästommen håller multiplattorna säkert på plats medan limmet härdar. Därefter plockar du ner stommen igen.

Öppna 3D-modell

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Skiljevägg