Intro
Material
• Takpapp
• Takkitt eller takmassa
• Pappspikar
• Distanslister
• Reglar
• Råspont eller andra brädor
Specialverktyg
• Multicutter: till sågning av reglar och underlagstak
• Vinkelslip: till sågning av takpannor
Säkerhetsutrustning
• Glasögon eller skärm
• Dammfiltermask
• Handskar
• Fallskyddssele
• Ställning
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
Cirka 1500 kr för den skada på 2 m2 vi åtgärdar, inkl. hyra av ställning och fallskyddsutrustning
Instruktion
01
Förberedelser
4
Steg
Det räcker med ett enda litet hål för att hela takkonstruktionen ska angripas av röta eller svamp.
Här upptäcktes inte skadan förrän det droppade från innertaket på övervåningen. Det visade sig att vattnet i flera år hade letat sig in via ett hål i en takpanna. Det fortsatte till ett hål i vinkelrännan. Därifrån letade det sig in bakom takpappen och spred sig i underlagstaget. Vattnet fortsatte och droppade ner på vindsgolvet.
Från vinden trängde vattnet ner via innertaket till sovrummet. Då först undersöktes taket, men det var för sent. En del av undertaket var angripet av både röta och svamp.
Står man på gräsmattan kan man inte se hålet. Detta lilla hål i det svarta taket var dessutom svårt att se när vi stod på ställning. Hade vinkelrännan och pappen på underlagstaket varit täta hade det inte uppstått någon skada.
Fukten har orsakat ett svampangrepp, så det gäller att snabbt ta bort allt uppfuktat trä och laga skadan. Arbetet blir mer omfattande än att byta en takpanna, som vi trodde vi skulle.
Ta bort takpannorna så att du får plats att arbeta. Det är först när takpannorna är borta som du kan inspektera taket och se om det finns flera hål i takpappen. Det är ju rätt troligt.
02
Angripet trä byts ut
5
Steg
Innan du sätter igång arbetet bör du planera det. För det första är det klokt att ha en ställning, för du kommer att behöva flera olika verktyg och med en ställning slipper du klättra upp och ner längs stegen efter verktyg och material.
Tänk också på säkerheten. Ställningen gör det tryggare att arbeta på taket. Utan den bör du ha sele och rep.
Men ställningen kan också användas till upplagsplats för det material du tar bort från taket. Lyft bort så många takpannor som behövs för att du ska kunna använda bärläkten som stege. Tänk på att takpannorna kan vara hala.
Ta bort fuktskadade ströläkt och bärläkt. De sågas lätt av med en multicutter, men gör det försiktigt så att du inte sågar ner i underlagstaket.
Ta bort vinkelrännan så att du kan undersöka pappen och underlagstaket. Denna villa är mycket gammal och därför ser konstruktionen inte ut som på modernare villor.
Nu har det rötangripna träet sågats bort. Vi har också dragit upp ett antal pappspikar och rivit bort takpapp, för att kunna se hur träet har det. Vi behöver också plats att montera nytt trä.
Nytt trä spikas fast där det gamla togs bort. Gamla underlagstak har ofta byggts av virke med dimensioner som inte längre säljs. Små skillnader i tjocklek kan elimineras med masonit, som fästs närmast vinden och med brädor utanpå.
03
Pannorna läggs på
4
Steg
När underlagstaket har lagats med nya brädor, ska det täckas med takpapp. Den nya takpappen ska skjutas in under den gamla och alla skarvar ska sedan tätas noga med takkitt eller takmassa. Därefter ska nya strö- och bärläkt fästas och vinkelrännan av plåt monteras. Vi avslutar med att lägga på takpannorna.
Nu ska ny takpapp läggas. Vi skär den i mindre bitar för att lättare kunna skjuta in den under den gamla pappen, som först lyfts upp lite. Vi börjar nerifrån och fyller alla skarvar med takkitt.
Vi fäster alla takpappsbitar med pappspikar. Vi spikar längs kanterna i två förskjutna rader, så att det är cirka 7 cm mellan spikarna.
Pensla alla skarvar och spikar med takkitt. Kitt kladdar enormt så du ska använda oömma kläder eller vara beredd att slänga dem efteråt. Lägg ev. självhäftande papp ovanpå.