Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byt dina vattbrädor

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vattbrädan, som sitter vågrätt ovanpå vindskivan, lever ett hårt liv och är utsatt för både sol och regn. Glöm därför inte att regelbundet underhålla brädan med färg och byt ut den i tid innan den blir för dålig.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
50 kronor
Om du inte underhåller vattbrädorna regelbundet så blir de så dåliga att det går ut över vindskivorna och i värsta fall taket.

Om du inte underhåller vattbrädorna regelbundet så blir de så dåliga att det går ut över vindskivorna och i värsta fall taket.

Intro

De skyddande brädorna som sitter vågrätt ovanpå vindskivorna kallas vattbrädor. De utsätts för väder och vind och kräver därför regelbundet underhåll med bl.a. målning. Om du slarvar med detta är risken stor att de spricker när det är torrt och varmt. När det sedan regnar tränger fukten lätt in i träet och skadar det. Därför bör du byta ut brädorna innan de blir för dåliga.

Det är enkelt att byta ut en skadad vattbräda. Ta bort den gamla och skruva fast den nya – det är allt. Vi använder här en 19 x 95 mm tryckimpregnerad bräda som har målats. Brädan monteras så att den sticker ut lite över vindskivan och så att det blir tätt mellan brädorna.

LÄS OCKSÅ: Så här byter du dina vindskivor!

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

De skyddande brädorna som sitter vågrätt ovanpå vindskivorna kallas vatt-brädor. De utsätts för väder och vind och kräver därför regelbundet underhåll med bl.a. målning. Om du slarvar med detta är risken stor att de spricker när det är torrt och varmt. När det sedan regnar tränger fukten lätt in i träet och skadar det. Därför bör du byta ut brädorna innan de blir för dåliga.

Det är enkelt att byta ut en skadad vattbräda. Ta bort den gamla och skruva fast den nya - det är allt. Vi använder här en 19 x 95 mm tryckimpregnerad bräda som har målats. Brädan monteras så att den sticker ut lite över vindskivan och så att det blir tätt mellan brädorna.

1

Ta bort den gamla vattbrädan. Här har brädan spikats fast så det går lätt att bryta loss den med en kofot. Men skona i så fall vindskivan med en bräda så att det inte blir fula märken i den. Skär ev. med kniv mellan brädorna så att färgen släpper.

2

Mär och markera för såglinjen på de kortändar som möts vid takåsen. Det är viktigt att de två brädorna skarvas så tätt som möjligt. Kapa brädorna med fogsvans men vänta med att kapa dem på längden.

3

Lägg vattbrädorna på vindskivorna så att de sticker ut 15 mm från vindskivorna. Då minskas risken för att det rinner in vatten mellan vattbräda och vindskiva och sedan letar sig in i taket.

4

Förborra och skruva fast brädan. Om vindskivan är 27 mm och vatt-brädan sticker ut 15 mm så finns centrumlinjen på vindskivan 28 mm från kanten av vattbrädan. Förborra på var 50:e cm och fäst med 4,5 x 70 mm rostfria skruvar.

5

Kapa vattbrädorna i längd när de har skruvats fast. Låt dem sticka ut minst 10 mm från vindskivornas kortändar för att de ska skydda mest möjligt. Såga gärna snett inåt så att det bildas en droppkant.

Tidsförbrukning

Räkna med 2-3 timmar.

Pris

Cirka 50 kr.

Svårighetsgrad

En lätt och överkomlig uppgift som alla bör klara av.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Byt dina vattbrädor
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka