Byt dina vattbrädor

Vattbrädan, som sitter vågrätt ovanpå vindskivan, lever ett hårt liv och är utsatt för både sol och regn. Glöm därför inte att regelbundet underhålla brädan med färg och byt ut den i tid innan den blir för dålig.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
50 kronor
Om du inte underhåller vattbrädorna regelbundet så blir de så dåliga att det går ut över vindskivorna och i värsta fall taket.

Om du inte underhåller vattbrädorna regelbundet så blir de så dåliga att det går ut över vindskivorna och i värsta fall taket.

Intro

De skyddande brädorna som sitter vågrätt ovanpå vindskivorna kallas vattbrädor. De utsätts för väder och vind och kräver därför regelbundet underhåll med bl.a. målning. Om du slarvar med detta är risken stor att de spricker när det är torrt och varmt. När det sedan regnar tränger fukten lätt in i träet och skadar det. Därför bör du byta ut brädorna innan de blir för dåliga.

Det är enkelt att byta ut en skadad vattbräda. Ta bort den gamla och skruva fast den nya – det är allt. Vi använder här en 19 x 95 mm tryckimpregnerad bräda som har målats. Brädan monteras så att den sticker ut lite över vindskivan och så att det blir tätt mellan brädorna.

LÄS OCKSÅ: Så här byter du dina vindskivor!

PROBLEM:
Färgen flagar så att fukt tränger in och vid torka spricker brädan.

LÖSNING:
Ta bort den gamla brädan och ersätt den med en ny.

Tidsförbrukning

Räkna med 2-3 timmar.

Pris

Cirka 50 kr.

Svårighetsgrad

En lätt och överkomlig uppgift som alla bör klara av.

Instruktion

De skyddande brädorna som sitter vågrätt ovanpå vindskivorna kallas vatt-brädor. De utsätts för väder och vind och kräver därför regelbundet underhåll med bl.a. målning. Om du slarvar med detta är risken stor att de spricker när det är torrt och varmt. När det sedan regnar tränger fukten lätt in i träet och skadar det. Därför bör du byta ut brädorna innan de blir för dåliga.

Det är enkelt att byta ut en skadad vattbräda. Ta bort den gamla och skruva fast den nya - det är allt. Vi använder här en 19 x 95 mm tryckimpregnerad bräda som har målats. Brädan monteras så att den sticker ut lite över vindskivan och så att det blir tätt mellan brädorna.

1

Ta bort den gamla vattbrädan. Här har brädan spikats fast så det går lätt att bryta loss den med en kofot. Men skona i så fall vindskivan med en bräda så att det inte blir fula märken i den. Skär ev. med kniv mellan brädorna så att färgen släpper.

2

Mär och markera för såglinjen på de kortändar som möts vid takåsen. Det är viktigt att de två brädorna skarvas så tätt som möjligt. Kapa brädorna med fogsvans men vänta med att kapa dem på längden.

3

Lägg vattbrädorna på vindskivorna så att de sticker ut 15 mm från vindskivorna. Då minskas risken för att det rinner in vatten mellan vattbräda och vindskiva och sedan letar sig in i taket.

4

Förborra och skruva fast brädan. Om vindskivan är 27 mm och vatt-brädan sticker ut 15 mm så finns centrumlinjen på vindskivan 28 mm från kanten av vattbrädan. Förborra på var 50:e cm och fäst med 4,5 x 70 mm rostfria skruvar.

5

Kapa vattbrädorna i längd när de har skruvats fast. Låt dem sticka ut minst 10 mm från vindskivornas kortändar för att de ska skydda mest möjligt. Såga gärna snett inåt så att det bildas en droppkant.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak