El-golvvärme istället för vattenburen

Om du gärna vill ha golvvärme i ditt hem kan du välja mellan vatten eller el. Och det finns flera fördelar med att välja el-golvvärme istället för vattenburen.

El-golvvärme med låg bygghöjd

De flesta elektriska golvvärmesystem kräver bara en bygghöjd på 5 mm. Vattenburen golvvärme ska täckas med ett betonglager på cirka 7 cm.

Lägg el-golvvärmen direkt på badrumsgolvet

Eftersom hela golvet måste brytas upp för att lägga vattenburen golvvärme, är el-golvvärme tack vare sin låga bygghöjd klart att föredra i samband med mindre renoveringar, som t.ex. när det ska läggas nytt kakel på ett befintligt badrumsgolv.

Lägg el-golvvärme på andra våningen

Väljer du vattenburen golvvärme måste du vara uppmärksam på att det kan vara problematiskt att installera på andra våningen. Det tjocka betonglagret kan nämligen bli så tungt att hela våningen kräver extra stöttning. Det slipper du med el-golvvärme.

Precis under golvplattorna

Den mycket låga bygghöjden gör det möjligt att lägga el-golvvärme precis under golvplattorna. Därför märks det snabbt när du skruvar upp eller ned temperaturen. El-golvvärme är ett populärt gör det själv-projekt, då installationen är relativt enkel.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så kan du kolla din golvvärme

Just nu får du en infraröd termometer tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 49,50 kronor + 39,50 kronor i porto och exp. avg. Du sparar 597 kronor.

Ja tack: Jag vill se erbjudandet och läsa mer om den infraröda termometern!

Värmen stiger – räkningen blir mindre

När du har golvvärme sänks värmeräkningen mindre än om rummet blir uppvärmt med en vanlig radiator. Rumstemperaturen kan nämligen vara några grader lägre utan att du märker det. Det beror på att du registrerar temperaturen genom dina fötter. Och eftersom det är som varmast vid golvet i ett rum med el-golvvärme, kommer du automatiskt skruva ned temperaturen. Du sparar faktiskt hela 6 procent på värmeräkningen för varje grad temperaturen sänks.

Hämta en komplett instruktion för montering av el-golvvärme

För under 2.000 kr. kan du få ett komplett set för el-golvvärme. Ska du t.ex. lägga nytt kakel på badrumsgolvet krävs det inte mycket extra arbete för att få varma golv, och det är ett relativt enkelt projekt som de flesta gör det självare kan klara av. Om du hämtar vår kompletta instruktion så får du våra experters detaljerade steg för steg-guide samt en komplett materiallista. Lycka till.