Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad ska du välja: Elektrisk eller vattenburen golvvärme?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Golvvärme ger dig full frihet att inreda hemmet utan radiatorer. Den elektriska varianten kräver en elektriker, och i drift är den vattenburna billigast. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med de två typerna av golvvärme.

Golvvärme: Ska du välja vatten eller el?

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ned i artikeln.

Golvvärme är för många det ultimata sättet att värma upp huset på, och det finns stora fördelar med den typen av värmekälla.

Du har frihet att inreda huset precis som du vill, eftersom du inte behöver göra plats för rör och liknande inne i rummet. Golvärmen kommer förmodligen även ge dig lägre uppvärmningskostnader, eftersom värmen blir jämt fördelad i hela rummet. Du får mindre drag i rummen och vi klarar oss ofta med en lite lägre temperatur i våra hem om bara fötterna har det varmt och gott.

Golvvärmens svaga sida är att det ofta tar längre tid för ett rum att värmas upp än det gör med ex. radiatorer eller värmepump.

Elvärmen är dyrast i längden

Både vid nybyggnation och vid renovering kan du ofta passa på att lägga golvvärme, och på så sätt slippa både radiatorer och synliga rör.

Den första givna frågan är alltid om du föredrar att värma upp golvet med varmt vatten som leds runt i golvet via slangar, eller med elektriska värmekablar.

Eftersom det med dagens energipriser i Sverige kommer att vara upp till runt tre gånger dyrare att värma upp med el än med en vattenburen lösning, borde svaret alltid, utan tvekan bli vatten.

Det är däremot oftast billigare och enklare att lägga elgolvvärme. Och så tar det mindre plats höjdmässigt. Tänk bara på att räkna in kostnader för elektriker, eftersom du inte får lägga elgolvvärme själv.

Varma rum eller varmt klinker

Men ditt val beror också på hur mycket energi du räknar med att lägga på din golvvärme.

Ska hela huset eller stora rum värmas upp av golvet, är driftskostnaden avgörande. Många kvadratmeter golv kräver många golvvärmemattor eller slangar, och då bör du i regel satsa på vatten, om det finns en praktisk möjlighet för det.

Men om dina planer mer handlar om att göra klinkergolvet i badrummet lite skönare att gå på, så kanske du ska fundera på den elektriska varianten. För om det bara ska läggas elvärme i det golvet, är det både komplicerat och dyrt att etablera ett helt golvvärmesystem. Den elektriska golvvärmen har även den fördelen att du kan dra igång värmen, utan att behöva ha igång hela värmesystemet, som kanske är avstängt under sommaren.

Fortfarande osäker på vad som är bäst för dina behov? Läs dessa sidor och bli klokare på golvvärmens alla fördelar.

4 varianter

Oavsett om du har ett gjutet golv eller en konstruktion på bjälkar eller reglar, kan du lägga golvvärme. I båda fallen ligger utmaningen i att isolera under värmen, så att du inte slösar energi på att värma upp källaren eller krypgrunden. Och så ska värmen fördelas så jämnt som möjligt i golvet, så golvet inte har kalla områden.

1

Vatten i betongplatta

Slangen leder runt det varma vattnet i en solid betong­ platta. Eftersom betongen fördelar värmen effektivt, kan slangen läggas med förhållandesvis stort avstånd. Däremot är det en trög värmekälla, då hela den tunga plattan ska värmas upp (eller kylas ner), innan du känner av effekten i rummet. Uppe på betongen du lägga klinker, stavparkett eller ett flytande trägolv.

2

Vatten i träkonstruktion

Här läggs slangarna i ett lager för sig själv, oftast antingen avgränsade av brädor i passande tjocklek eller nertrycka i spårade spånskivor. Ovanpå det­ ta lager lägger du sedan ett flytande trägolv, till exempel ett laminerat klick­ golv. Eftersom trä leder värme sämre än betong, kräver denna uppbyggnad natt slangarna läggs ner i tunna aluminiumplåtar, som är formade så att de klämmer åt runt värmelslangen och fördelar ut värmen på sidorna.

3

Värmekabel i gjuten konstruktion

Kablarna gjuts fast i ett tunt lager av golvspackelmassa, innan du lägger på golvtyp. En lämplig variant är att gjuta fast kablarna på en isolerande skiva som är solid nog till att bära golvet. Då behöver du inte värma upp ett tjockt lager betog tillsammans med golvet. Anlita alltid en auktoriserad elektriker.

4

Värmekabel på enkel konstruktion

När du ska lägga golvvärme på ett befintligt trägolv, är det smidi­ gast att placera värmekablarna i en aluminium­sandwich. Den placeras mel­ lan det gamla golvet och ett nytt flytande trägolv, ex. klickgolv. Mellan det gamla golvet och värmemattan läggs ett skyddande och isolerande lager på minst 3 mm, så att konstruktionen endast lyfter golvvärmen med knappt 5 mm, plus det nya golvets höjd. Anlita alltid en auktoriserad elektriker.

Vattenburen golvvärme

Värmen ska ner i golvet, den ska fördelas jämnt i golvet - och inte minst ska man ha koll på hur mycket värme golvet kräver.

Du kan värma upp ditt golv med antingen varmt vatten eller med el.

De vattenburna lösningarna hämtar värmen via ett centralt värmesystem som kan drivas av allt från pelletskaminer och naturgas till värmepumpar och fjärrvärme. De elektriska systemen ska bara anslutas till en strömkälla.

I båda fallen ska temperaturen styras via en rums-termostat, som vi känner igen från radiatorer.

Men en rumsgivare på väggen är inte tillräckligt. För det första måste värmen fördelas jämnt, och i synnerhet de ingjutna vattenburna systemen är så tröga att systemet även bör ta hänsyn till utetemperaturen, och helst kunna reglera värmen redan innan temperaturskillnaderna känns av inomhus.

I dag ”pratar” de flesta system trådlöst med varandra - och de smartaste kan du styra med din mobil.

Detta får du göra själv

Om du har ett värmesystem i form av ex. pelletskamin får du själv göra allt, samt anslutning av vatten och styrenhet. Räkna med ca 1000- 1200 kr per kvm.

Här får du en överblick vad gäller den vattenburna golvvärmens många delar.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Elektrisk golvvärme

Elgolvvärmemattorna kan antingen limmas fast under golvet eller läggas som mattor direkt under golvbrädorna.

Golvvärmemattan är den vanligaste och mest kända typen av golvvärme. Kablarna är sammanlänkade i ett nät, som bara kan rullas ut på undergolvet. Här kan det ex. fästas i en spackelmassa eller i fästmassa, om det ska läggas klinker på golvet. Golvmattan väljs utifrån den storlek och effekt som ditt hem behöver. Kontakta elektriker för rådgivning och prisuppgift. Om du vill ha golvärme under ett parkettgolv har elektri den perfekta lösningen:

Värmekablarna ligger i en sandwich av aluminiumfolie, som fördelar värmen jämnt. Den läggs bara på en tunn reflektorskiva, som bibehåller värmen. Hela konstruktionen tar inte mer plats än 5-8 mm. Priset per kvadratmeter för denna lösning beror på hur stor effekt du önskar. Kontakta elektriker.

Så lägger elektrikern elgolvvärme

Det är en enkel match för en elektriker att lägga elgolvvärmemattor i ex. ett badrum. Mattorna med värmeslangar är bara att rulla ut, klippa till och binda samman (om en matta inte räcker).

1

Temperaturgivaren limmas fast. Den läggs mellan värmetrådarna.

2

Hen lägger ut nätet, och häller över spackel. Mattorna är tillklippta.

3

Spackelmassan jämnas ut. När den är torr kan du lägga klinker på badrumsgolvet.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka