Golvvärme: Ska du välja vatten eller el?

Golvvärme är för många det ultimata sättet att värma upp huset på, och det finns stora fördelar med den typen av värmekälla.

Du har frihet att inreda huset precis som du vill, eftersom du inte behöver göra plats för rör och liknande inne i rummet. Golvärmen kommer förmodligen även ge dig lägre uppvärmningskostnader, eftersom värmen blir jämt fördelad i hela rummet. Du får mindre drag i rummen och vi klarar oss ofta med en lite lägre temperatur i våra hem om bara fötterna har det varmt och gott.

Golvvärmens svaga sida är att det ofta tar längre tid för ett rum att värmas upp än det gör med ex. radiatorer eller värmepump.

Elvärmen är dyrast i längden

Både vid nybyggnation och vid renovering kan du ofta passa på att lägga golvvärme, och på så sätt slippa både radiatorer och synliga rör.

Den första givna frågan är alltid om du föredrar att värma upp golvet med varmt vatten som leds runt i golvet via slangar, eller med elektriska värmekablar.

Eftersom det med dagens energipriser i Sverige kommer att vara upp till runt tre gånger dyrare att värma upp med el än med en vattenburen lösning, borde svaret alltid, utan tvekan bli vatten.

Det är däremot oftast billigare och enklare att lägga elgolvvärme. Och så tar det mindre plats höjdmässigt. Tänk bara på att räkna in kostnader för elektriker, eftersom du inte får lägga elgolvvärme själv.

Ladda ned artikeln och se alla fördelar och nackdelar

Vatten- och elvärme har sina fördelar respektive nackdelar som du bör ha koll på när du ska lägga golvvärme. I denna gör det själv-guide går vi igenom massor av faktorer gällande bägge lösningarna, så att du kan välja den typ av golvvärme som passar bäst till ditt behov och din bostad.