Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Bygghöjden på golvvärme har blivit lägre. Det beror bland annat på att värmeslangar inte längre behöver vara sitta i kraftiga pex-rör, som gjuts fast i ett tjockt lager betong.

Tunnare slangar

Idag finns vattenburna golvvärmesystem med tunna slangar gjuts in i självnivellerande golvspackelmassa. Därför kan man lägga golvvärme med lägre bygghöjd.

Lägre vikt

Den låga bygghöjden på golvvärmen betyder samtidigt att golvvärmesystemet väger mycket mindre. Därför kan vattenburen golvvärme bland annat läggas på andra våningen.

Fördelar med golvvärme

Utöver den låga bygghöjden på golvvärmen, kan det finnas fler fördelar med att välja golvvärme framför traditionell uppvärmning med radiatorer. Golvvärme ger bland annat en behaglig och jämn värme i rummet. Samtidigt ger det bättre inredningsmöjligheter då man slipper ta hänsyn till elemnet som står i vägen. Och golvvärme behöver inte målas, rengöras eller underhållas.

Vatten är billigare än el

Det kan vara lite dyrt att konvertera till golvvärme, men står du själv för ombyggnaden finns det pengar att spara. Vilken typ av golvvärme du väljer kan samtidigt ha stor påverkan på din värmeräkning. Elgolvvärme kostar cirka tre gånger så mycket i drift som en lösning med vattenburen golvvärme som kopplas på fjärrvärmen.

Golvvärme med låg bygghöjd – och fall

Systemet vi lägger i denna artikel finns i tjocklekar ned till 16 mm. Här lägger vi systemet i ett rum med avlopp. Därför ska golvet ha ett fall, och då blir golvvärmelagret högre. Vi lade 25 mm spackelmassa i den ena änden av rummet – 40 mm i den andra. Med ett lager golvklinkers ovanpå blev den totala bygghöjden alltså 48-50 mm.

Samarbeta med proffs

Vi valda att låta en professionell firma stå för den sista delen av projektet, då det gav flera fördelar. Med dolda rör i golvet ville vi framförallt “köpa oss” en garanti på test av anläggningen och allt spackelarbete. Förarbetet till vår vattenburna golvvärme klarade vi fint själva.

LÄS OCKSÅ: Lägg el-golvvärme själv