Intro
Instruktion
01
Förberedelser
7
Steg
Golvet ska göras om till ett underlag, där vi kan fästa värmeslangarna och täcka dem med golvspackelmassa. Först ska hål och springor täppas till så att spackelmassan inte försvinner, och sedan ska underlaget primas så att massan fäster.
För att kunna beställa tillräckligt lång värmeslang är det nödvändigt att göra en exakt ritning av rummet. När du sedan har fått slangarna får du inte korta av dem. De ska behålla sin längd.
Slangarna läggs i mjuka slingor med cirka 10 cm mellan varje slinga. De får inte läggas under fasta installationer eller där det senare hamnar toalettstol, badkar, duschhörna och liknande.
Golvet görs klart för den spackelmassa som senare ska läggas på värmeslingorna. Alla hål mellan vägg och golv täpps igen. Här gör vi det med drevremsor som pressas ihop hårt.
Runt alla rör fogar vi med akrylfogmassa, fogskum eller liknande produkter som tätar, så att det lättf ytande spacklet inte rinner bort.
TIPS: Välj en snabbtorkande massa så att du kvickt kommer vidare med jobbet.
Skrapa rent på golvet så att limklickar, rester av fogmassa etc. försvinner. Det gör du lättast med en spackel och den kan också avslöja om det sticker upp skruvskallar eller spikhuvuden.
Gör en provläggning för att vara säker på att du har mätt rätt för slangarna. Markera slangarnas placering på golvet och lägg ett snöre längs markeringarna. Snöret ska vara lika långt som slangarna.
Borra hål genom väggen för slangarna. Värmefördelaren (shunten) får inte sitta i rum med hög luftfuktighet, och eftersom vi lägger slangar i badrummet måste vi sätta shunten i rummet vid sidan av.
Städa noga i rummet. Borsta och sopa undan grövre saker och dammsug sedan hela golvet. Det ska vara rent innan det primas.
02
Lägg värmeslangar
3
Steg
Värmeslangarna har levererats, och vi har markerat på golvet var de ska läggas. För säkerhets skull kollade vi med ett snöre, som har samma längd som slangarna, att mönstret som vi har ritat stämmer. Värmefördelaren har monterats på väggen i rummet vid sidan av. Nu är det dags att rulla ut slangarna och fästa dem med specialclips som köps tillsammans med slangarna.
Slangarna läggs i mjuka slingor och det är viktigt att de inte viks någonstans.
Det system vi har valt (Thermotech) har en inbyggd elpanna som kan hålla vattnet varmt även om du har stängt av centralvärmesystemet i resten av huset under sommaren.
Den ena slangänden ansluts till shunten. En liten stödhylsa trycks in i värmeslangen innan den monteras. Stödhylsan ser till att slangen inte kläms ihop när den spänns fast.
Värmeslangen spikas fast med medföljande clips. Fäst ett på var 10:e-15:e cm. Håll mindre avstånd i början och i alla kurvor.
VIKTIGT! Slangarna ska tryckas ner på underlaget, också sedan när du spacklar.
03
Klart för spackling
4
Steg
När de tunna slangarna har lagts på plats, ska golvet behandlas en gång till med primer. Ja, även slangar och clips.
Vi beslöt att låta en vvs-firma testa systemet och ansvara för spacklingen av golvet. Det kostade 3620 kr, men gav oss samtidigt en garanti och en försäkring - om något oförutsett skulle inträffa. Om du själv vill spackla ska systemet först testköras. Häll vatten i systemet och låt pumpen arbeta cirka en kvart.
Om det inte läcker ut något vatten, kan du börja spackla. Var extra noga runt golvbrunnar, för dålig tätning mellan brunn och fläns på ett höjt golv är en vanlig orsak till vattenskador.
Rörmokaren höjer först brunnen med en ring, för att brunnens ovansida ska komma i nivå med golvbeläggningen, när den har lagts.
Brunnen tätas med en ring och tillhörande lock för att det inte ska rinna ner flytspackel i avloppsröret.
TIPS: Man kan även använda en gummilist som fästs med silikon.
Små avståndsbrickor klipps till rätt höjd. Brickorna limmas sedan fast på golvet för att ligga stadigt.
04
Spackla golvet
4
Steg
Här ska golvspackelmassan fördelas på ett underlag av spånskiva, och därför väljer vi Fiber Quick från Bostik. Massan är fiberförstärkt och kan därför användas på trägolv som arbetar (rör sig). På betonggolv behöver massan inte vara fiberförstärkt.
Oavsett vilken massa du väljer är det viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen. Blanda rätt så att konsistensen blir den rätta och likadan varje gång du blandar. Det är lätt att blanda flytspackel med omrörare i borrmaskin, men du ska blanda flera stora portioner, och de kan vara tunga att hantera. Här lägger vi 25 mm i ena änden av rummet och 40 mm i den andra.
Spackelmassan blandas efter anvisningarna på förpackningen. Du behöver en skopa eller burk att ösa med.
VIKTIGT! Du får inte tillsätta mer vatten än vad som anges, för då minskar styrkan på det färdiga golvet.
Blanda stora portioner spackelmassa i sänder. Här blandar vi 75 kg på en gång. Fördelen med att blanda en stor portion är att massan lättare blir homogen och att den då har lättare för att flyta ut jämnt och snyggt.
När all spackelmassa har fördelats, ska den jämnas ut med en bred spackel. Avståndsbrickorna talar om för oss om vi har lagt på tillräckligt mycket massa eller ej. Spåren efter gummistövlarna fylls igen sist.
05
Gör ett perfekt fall
3
Steg
När spackelmassan har torkat skrapar du bort den vid brunnen, så att det bildas ett större fall där. Om du gör det innan spackelmassan har härdat är det som att skrapa i mjuk lera. Härdningen tar 2-6 timmar beroende på luftfuktighet.
Kolla att fallet mot brunnen är korrekt. Det gör du lättast med vattenpass. Om spackelmassan är för torr att skrapa med spackel, måste du använda en slipmaskin.
Material
Till golvvärme:
- Thermotech Minifloor 8
- Primer
Till spackling av golvet:
- Golvspackelmassa Fiber Quick
- Avståndsbrickor
- Ev. golvbrunn
- Ev. förhöjningsringar med membran
- Ev. akrylfogmassa
- Ev. drevremsor
Tidsförbrukning
Om du arbetar snabbt och metodiskt kan du bli klar på 2–3 dagar, men jobbet ska fördelas på flera arbetsdagar.
Pris
Vi har köpt värmeslangar och spackelmassa till två små rum på totalt 11 kvadratmeter. Det kostade cirka 8 000 kr.
Svårighetsgrad
Det är relativt enkelt att lägga slangarna. Du ska bara vara noggrann. Att spackla golv är däremot inte så lätt.