Det här ska du veta innan du installerar golvvärme

Få svar på alla dina frågor om golvvärme innan du installer det: el eller vatten? Hur stor plats tar golvvärme? Hur fungerar det? Hur installerar du själv golvvärme?

Ställ skorna i hallen och stig in på ett härligt, varmt golv. Golvvärme är verkligen behagligt, och idag byggs det många hus där golvvärme är standard i alla rum.
Men i lite äldre hus, som de flesta av oss fortfarande bor i, är det en annan sak: här har element spridit värmen i de flesta rum - i många fall kompletterat med tjocka strumpor och varma inneskor.

Ska du ha golvvärme i stället for element?

Om det enbart handlar om komfort är svaret givet: golvvärme är nummer ett. Värme precis under dina fötter är betydligt mer behagligt än indirekt värme som sprids från ett element.
Men det finns också andra, ekonomiska argument som talar för golvvärmen:

  • Olje- och gaspannor är på väg ut och ersätts med värmepumpar, jordvärme, solceller och andra icke-fossila uppvärmningsalternatv.
    De flesta av dessa lösningar ger en något lägre vattentemperatur än olje- och gaspannor, och därför är det inte säkert att dina befintliga element värms upp tillräckligt så att du får upp värmen så som du vill. Och då måste du antingen byta element – eller byta till golvvärme.

  • Bor du i ett gammalt hus med krypgrund, eller ett lite nyare hus med dålig isolering under betongplattan, kan du slå två flugor i en smäll om du isolerar ordentligt och samtidigt installerar golvvärme.

LÄS OCKSÅ: Spara värme med nya smarta termostater

Ska du ha elektrisk golvvärme eller vattenburen golvvärme?

Golvvärme kan antingen bestå av nät med kablar i som är elanslutna eller plaströr med varmt vatten i.

El:

Den största fördelen med elektrisk golvvärme är att ett sådant nät bara bygger några millimeter på höjden och därför enkelt kan få plats utan att du behöver bryta upp golvet. Lösningen används ofta badrum där näten rullas ut under klinkerna.
Nackdelen handlar om ekonomi: Med nuvarande elpriser blir det väldigt, väldigt dyrt att värma upp en större golvyta med el. Och det kan också ställa större krav på både din uppvärmningslösning och ditt elsystem i huset för att installera golvvärme i mer än begränsade utrymmen, som t ex badrummet.

Vatten:

Vattenburen golvärmes största fördel jämfört med elektrisk golvvärme är priset: Det är billigare att värma upp vatten med en effektiv värmepump.
Nackdelen är att det är besvärligt att installera: Värmerören kräver utrymme och måste du isolera under golvvärmen kan det snabbt bli ett omfattande projekt.

Hur stor plats tar golvvärme?

En viktig aspekt på vattenburen golvvärme är att det tar plats. Ska du lägga tjocka värmerör under golvet måste du antingen ska utrymme under golvet eller höja golvnivån.
Ett höjt golv betyder högre trösklar, vilket i sin tur kanske betyder att dörrarna måste kapas eller bytas ut - eller att hörrhålen måste göras högre. Och installerar du golvvärme i bara några rum blir det höjdskillnad mellan golven.

Du kan välja vattenburen golvvärme som bara bygger ett par centimeter, men det är i de flesta fall ändå en utmaning att höja golvet så mycket.

LÄS OCKSÅ: 4 slags golvvärme på få millimeter

Gräv ut och isolera innan du installerar golvvärme

Kanske har du utrymme under golvet, men det är ofta på bekostnad av golvisoleringen, i alla fall om ditt golv ligger på en betongplatta, vilket är fallet med många rad- och kedjehus från 60- och 70-talet. Och golvvärme utan isolering är det samma som att elda för kråkorna. Så här blir det ett större projekt att installera golvvärme utan att höja golvnivån.

Har du krypgrund är det smartast att göra sig av med den: bort med allt organiskt material och isolera ordentligt innan du installerar golvvärme. Då vet du att värmen bara gör vad du förväntar dig av den: värmer dina fötter.

LÄS OCKSÅ: Låt kylan bli kvar i krypgrunden

Hur installerar jag elektrisk golvvärme?

Elektrisk golvvärme består av elektriska slingor som är upprullade på en matta. Mattan lägger du i t ex ett lager kakellim, om du ska ha klinker på golvet, som du spacklar över och lägger klinker på.
I mattan ligger en givare som elektrikern kopplar till ett termostat, som oftast sitter på väggen. Det är också elektrikern som ska koppla in den elektriska golvvärmen.

Få beskrivning steg för steg: Elektrisk golvvärme - så här gör du

Hur installerar jag vattenburen golvvärme?

Det finns i grova drag två olika slags vattenburen golvvärme: Med eller utan ett lager betong.

Gjuten golvvärme
Den förmodligen vanligaste sortens golvvärme består av värmerör som gjuts ner i ett betonglager, och sedan lägger du själva golvbeläggningen ovanpå. När rören fylls med uppvärmt vatten värmer de upp betongen och på så sätt blir betongen ett slags element.
Med gjuten golvvärme får du ett mycket stabilt underlag och du kan välja om du vill lägga trägolv, vinyl eller något annat på ditt uppvärmda golv. Men det kan ta ganska lång tid från datt u skruvar upp värmen tills betongen har värmt upp.

Vattenburen golvvärme steg för steg: Installation av golvvärme

Golvvärme utan betong

Det är inte längre självklart att golvvärme kräver en gjuten betongplatta. Värmerören kan ligga direkt under golvbeläggningen och med smarta golvspånskivor med spår för rören är det en enkel och överkomlig lösning.

Det är en perfekt metod om du har ett bjälklag som inte klarar belastningen av tung betong, t ex om du vill installera golvvärme en trappa upp. Dessutom slipper du en stor nackdel med gjuten golvvärme: den långa tork- och härdningstiden innan du kan avsluta arbetet och sätta på värmen.

Så här fungerar vattenburen golvvärme

Ett golvvärmesystem av den dimensionen som du ofta behöver när du ska installera det i ett helt hus består av:

  1. Rumsgivare (RG) på väggen i varje rum håller koll på temperaturen och skickar signal till styrenheten.
  2. En backventil är öppen åt det håll där vattnet behövs och ser till så att vattnet inte rinner tillbaka till pannan.
  3. Pannan ger varmvatten som kan komma från fjärrvärme, en pellets-panna eller t ex en luftvattenvärmepump.
  4. En styrenhet tar emot signaler från termostater och rumsgivare och ser till att reglera vattentemperaturen.
  5. En shunt med en pump (P) blandar vattnet så att det håller rätt temperatur innan det pumpas ut i golvvärmerören.
  6. Fördelare förbinder golvvärmerören med shunten och ser till att vattenflödet till systemet är rätt. Här sitter också termostaten (T) - även kallade t ex ställdon och termoventiler.

Redaktionen rekommenderar: Hitta felen i golvvärmesystemet

Är golvvärme billigare i drift än element?

Det korta svaret är nej. Faktum är att det visar sig att den genomsnittlige värmeförbrukningen stiger med cirka 20 procent när man byter från element till golvvärme. Det beror helt enkelt på att vi helst vill kunna känna effekten av golvvärmen: golvet måste alltså inte bara vara icke-kallt. Det ska helst vara åtminstone ljummet att gå på.
Men om du i anslutning till installation av golvvärmen har tilläggsisolerat ditt golv, kan din värmekostnad förmodligen ändå sänkas betydligt.

LÄS MER: 24 experttips om golvvärme

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Golvvärme