Intro
Instruktion
01
Radonspärr på det lätta sättet
2
Steg
Vi lägger en skiva på ett plant och avjämnat skikt av sand. Det är en RadonSafety-skiva som har försetts med spår. Det smarta med en sådan konstruktion är att den gör det möjligt att installera radonsug, antingen direkt eller senare, om för höga koncentrationer av det radioaktiva, gasformiga ämnet radon uppmäts under huset. Alternativt ska en radonspärr läggas mellan isoleringen och det gjutna golvet.
Lägg ut skivorna på det avjämnade skiktet. Underlaget består av sand som har avjämnats så att det från början är helt plant. De stora skivorna med måttet 120 x 120 cm, läggs precis över varandra, så att spåren leder genom hela rummets längd och bredd.
02
Isolering med förhöjd effektivitet
5
Steg
Isolering ska påföras under golvvärmen. Annars försvinner all värmen ned i marken. Tryckfasta polystyrenskivor är en lätt och praktisk lösning. Polystyrenskivorna är normalt vita. När de är grå, som här, beror det på att grafit har tillsatts. Detta ger enligt tillverkaren en förbättrad isoleringsförmåga på inte mindre än 20 procent. Du kan alltså spara en femtedel av isoleringstjockleken eller lägga samma skikt och få 20 procent högre isoleringsförmåga.
Lägg skivorna i förband. Se till att det aldrig ligger två skivor i en rak linje. Du ska vanligtvis skära av en skiva för att det ska gå jämnt upp. Det du skär bort börjar du med på nästa rad osv.
Skydd mot köldbryggor. Upp mot yttermuren ska du säkerställa att betongen som ska läggas på inte får direkt kontakt med muren. Det är effektivt att placera 20 mm flamingoskiva lodrätt ovanpå det första skiktet av polystyrenskivor.
Nästa skikt läggs ovanpå. Återigen lägger man i förband, men den här gången även i förhållande till skiktet under: Två lodräta skarvar får inte mötas, eftersom det då bildas en köldbrygga.
Täta små hål, sprickor och liknande med expanderande fogskum. Målet är att ytan ska vara helt tät. Var försiktig när du doserar skummet - det utvidgar sig.
03
Golvvärme i slingor på armeringsnät
4
Steg
Det varma vattnet ska ledas ut i flexibla PEX-slangar under golvet. Vi gjuter in slangarna i ett betongskikt så att värmen fördelas jämnt i golvet. För att säkerställa att värmeslingorna hamnar inne i betongen ska slingorna lyftas upp från underlaget. Detta kan göras på många sätt. Här lägger vi armeringsnät (rionet) ovanpå avståndslister av metall som är 25 mm höga. Betongen omsluter armeringsnätet och värmeslingorna på alla sidor.
Avståndslisterna är 25 mm höga. De finns i olika fabrikat och material. Du kan även använda andra typer av avståndshållare.
Listerna läggs ut med 60 centimeters mellanrum över hela golvet. Ut mot väggarna håller de ett avstånd på 10 cm. Här längst ut i kanten ska det inte läggas golvvärmeslingor.
Armeringsnätet läggs ovanpå. Metallnätet är lätt att klippa eller skära till så att det passar. Det vilar bara ovanpå avståndslisterna.
Lägg ut värmeslingorna på nätet. Slingorna binds fast med ståltråd eller kabelstrips. De håller ett avstånd på 10 cm till väggarna (detta säkerställer du redan när du lägger avståndslisterna och armeringsnätet). Slingorna böjer sig så som visas och läggs ut på ett 30 centimeters avstånd. Då fördelas värmen jämnt över hela golvet. Anslut systemet själv eller anlita en auktoriserad VVS-montör.
04
Gjut golvet
9
Steg
Den förhållandevis lilla mängden betong kör vi in med skottkärra. Med lite tempo hinner man detta utan problem innan betongen torkar. När du kör och går på golvet ska du skydda golvvärmeslingorna. De håller för en viss belastning, men lägg en skiva över, så fördelar du vikten och skonar slingorna. Se till att du har en mätpunkt så att du kan försäkra dig om att golvet blir vågrätt.
Kör in betongen. En liten bunke närmast dörren ger avlastningsskivan något att ligga på, så att den inte trycker direkt mot slingorna.
Lägg ut en avlastningsskiva för att skona värmeslingorna. Ett stycke kryssfaner eller liknande är bra att använda för detta ändamål.
Mät höjden med laser. En cirkel- eller linjelaser kan skicka ut ett vågrätt streck som du kan mäta efter. På så sätt försäkrar du dig om att golvets höjd är densamma överallt. Börja med övergången till det angränsande golvet.
Mät också i hörnen så att du från början lägger någorlunda rätt mängd betong. Vi mäter här från samma laserstreck som tidigare.
Lägg ut vattenledningsrör (stigare). Rörens överkant passar precis med den höjd som du vill att golvet ska ha. In mot väggen får du hålla mursleven vågrätt och köra längs med det rör som ligger närmast.
Avjämna betongen med en rätskiva som vilar på rören. Ytan mellan de två rören avjämnas nu i rätt höjd.
Lyft upp rören försiktigt så snart en yta har avjämnats. Ju mindre hål röret efterlämnar desto lättare blir det sista arbetet.
Lappa igen hålen efter rören. Eftersom betongen har avjämnats på bägge sidor om hålet, kan du försiktigt rätta till den med mursleven.
Material
- 0-8 mm avjämningsgrus
- 0-4 mm putsgrus
- Cement
- RadonSafety-skiva (Sundolitt)
- Polystyrenskivor (Sundolitt)
- 6 mm armeringsnät/rionet
- 25 mm höga avståndslister
- Golvvärmeslingor
SPECIALVERKTYG
- Tvångsblandare
- Varmtrådsskärare
Tidsförbrukning
En fin, lång helg.
Pris
Ca 1 200 kr per kvm.
Svårighetsgrad
Det är ett stort projekt att kasta sig ut i - men det finns möjlighet att spara mycket pengar om du gör det.