Mattan med värmekabel limmas direkt på golvet och täcks sedan med golvspackelmassa. Total bygghöjd: 10 mm.

Mattan med värmekabel limmas direkt på golvet och täcks sedan med golvspackelmassa. Total bygghöjd: 10 mm.

Om det är möjligt att göra ditt tolv endast 10 mm tjockare så kan du också få plats för ett golvvärmesystem. Har du ytterligare ett par millimeter att tillgodo så kan du välja mellan flera olika system, både elslingor och rör med vattenburen värme.

De allra enklaste elsystemen drivs med 12 eller 24 volt och de kan du få lägga själv, men så snart det är högre spänning ska en elektriker stå för jobbet. Du får däremot lägga vattenburen värme själv. De tunna kablarna och rören kräver att slingorna läggs tätt för att värmen ska spridas. Men de kan läggas i nästan alla golv.

4 sorters golvvärme på få millimeter:

1. Värmekablar i täta slingor Även om rör för vattenburen värme i dag finns i extremt små dimensioner så kan man ändå klämma in elslingor med ännu mindre bygghöjd.

Golvet blir endast en futtig centimeter tjockare om du lägger elslingor i golvspackelmassan innan du avslutar med klinker eller trägolv. Det innebär att det endast är ett tunt skikt till att fördela värmen och eftersom det inte går så bra, måste man i stället lägga kablarna i täta slingor.

Även om du kan köpa billig el, så blir det dyrt att värma upp ett rum. Så därför läggs elslingor endast för att ge komfortvärme och som komplement till annan uppvärmning. Den stora nackdelen med elslingor för uppvärmning är att vi gör-det-självare inte får lägga dem. Det är ett arbete för behörig elektriker.

2. Gjut in slangen i golvspackelmassan
3. Blixtsnabb lösning med självhäftande plast
4. Fräs ner slangen i isolerande byggskivor

Ladda ned hela artikeln och läs om de fyra sorternas golvvärme.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så kan du kolla din golvvärme

Det finns kanske en golvyta i vissa av dina rum där det är kallare än fötterna än i resten av huset. Det kan bero på att din golvvärme inte ligger rätt – eller att den är defekt. Du kan snabbt ta reda på om det är fallet med en infraröd termometer.

Den infraröda termometern visar det!

Du pekar med laserpunkten på den plats på golvet där du tycker det känns ovanligt kallt, och kan läsa av temperaturen direkt på skärmen. Är temperaturen lägre än på övriga golvet kan det bero på att din golvvärme är felaktigt lagd, eller att den är defekt.

Just nu får du en infraröd termometer tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 49,50 kronor + 39,50 kronor i porto och exp. avg. Du sparar 597 kronor.

Ja tack: Jag vill se erbjudandet och läsa mer om den infraröda termometern!

Här kan du se en video av hur den infraröda termometern fungerar:

LÄS OCKSÅ: Lägg el-golvvärme själv