1. Värmekablar i täta slingor
Även om rör för vattenburen värme i dag finns i extremt små dimensioner så kan man ändå klämma in elslingor med ännu mindre bygghöjd.
Golvet blirendast en futtig centimeter tjockare om du lägger elslingor i golvspackelmassan innan du avslutar med klinker eller trägolv. Det innebär att det endast är ett tunt skikt till att fördela värmen och eftersom det inte går så bra, måste man i stället lägga kablarna i täta slingor.
Även om du kan köpa billig el, så blir det dyrt att värma upp ett rum. Så därför läggs elslingor endast för att ge komfortvärme och som komplement till annan uppvärmning.
Den stora nackdelen med elslingor för uppvärmning är att vi gör-detsjälvare inte får lägga dem. Det är ett arbete för behörig elektriker.
2. Gjut in slangen i golvspackelmassan
Den 8 mm tjocka slangen i Thermotec Minifloor 8-systemet kn du gjuta in i den golvspackelmassa du lägger för att få ett plant golv innan du lägger t.ex. klinker.
Slangen spikas fast på golvspånskiva innan du fullspacklar. Då får du ett vattenvärmt klinkergolv med mycket låg vikt och en fenomenalt låg bygghöjd. Spackelmassan är så seg att det räcker att den är totalt 16 mm tjock för att bära. När du sedan lägger på fästmassa och klinker så fördelas värmen jämnt över hela golvet. Slingorna läggs 10 cm från varandra.
Detta system passar utmärkt i mindre rumsom komplement till radiatorvärme. På sommaren kan vattnet värmas med en inbyggd elpatron om du vill ha ett varmt golv.
3. Blixtsnabb lösning med självhäftande plast
Några moderna vattenburna värmesystem klarar sig med ett minimum av utrymme och sparar dessutom tid. De knoppförsedda plastskivorna från Uponor med självhäftande baksida trycks fast på golvet och därefter pressas den 10 mm tjocka slangen ner mellan knopparna. När du sedan har täckt slangen med golvspackelmassa och arbetar ner massan mellan slangarna kan golvet lägggas efter ett par timmar. Den totala bygghöjden är 15 mm exkl. klinker.
4. Fräs ner slangen i isolerande byggskivor
Du kan själv fräsa spår för en värmeslang eller ett värmerör i de kompakta byggskivorna från Wedi, som består av en fast kärna av isolerande skum som på utsidan armerats med ett tunt skikt cement och glasfiberväv. Med en notfräs i slangens bredd kan du lätt fräsa de spår som behövs, trycka ner slangen eller rören på plats och därefter lägga klinker.
Polystyrenskummet i byggskivorna fördelar inte värmen, tvärtom. Eftersom det inte heller ligger värmefördelningsplåtar av metall på golvet så krävs det en värmefördelande beläggning som fästmassa och klinker för att hela golvet ska bli varmt. Slangen måste läggs i täta slingor.