Intro
Instruktion
01
Förberedelser
6
Steg
Först ska du ta bort alla socklar och foderlister runt karmarna. Därefter ska du bryta upp golvbrädorna. Eftersom de ska återanvändas gäller det att vara försiktig så att de inte skadas.
Det har däremot ingen betydelse om not och spont skadas för de ska ju inte sättas ihop på samma sätt igen.
Spikarna kan dras ut med spikutdragare, t.ex. Hultafors Atle, eller genom att slå igenom dem med spikdrivare.
Förr var det vanligt att man som brandisolering använde lera eller kolstybb i bjälklaget. Sådana fyllnadsmaterial ska förstås tas bort från bjälklaget för att du ska kunna isolera det.
Börja med att ta bort socklarna, men gör det på ett sådant sätt att väggarna inte skadas. Om spikarna har rostat fast i tegelväggen så ger de ordentligt hårt motstånd.
Det kan avra knepigt att få en öppning i golvet. Borra hål i en av brädorna och såga sedan av den med sticksåg. Går borren ner i en regel provar du en bit därifrån.
TIPS: Du kan även använda en sänksåg.
Förr i tiden la man ofta golvet innan väggarna putsades. Det kan därför bli nödvändigt att såga längs med väggen för att kunna bryta loss brädorna.
Därefter bryts brädorna upp från ena änden av rummet. Dra upp spikarna ur reglar och bjälkar och ta sedan bort den gamla isoleringen.
02
”Nytt” undergolv
4
Steg
För att utnyttja värmen på bästa tänkbara sätt är det viktigt att isolera golvet. Ta därför bort all gammal isolering. Kolla om det är nödvändigt att palla upp bjälkar eller reglar. Fäst därefter några av de gamla brädorna i glespanelen under bjälkarna som stöd för isoleringen. Du kan ev. också använda några överskottsbrädor från golvet.
Lägg sedan vindpapp och fäst den på sidan av bjälkarna med häftklammer. Längs väggarna kan du använda fogskum eller monteringslim.
Golvet som ska styra värmeslangen gör du av de gamla golvbrädorna som kapas snett i ena änden.
Skruva fast brädor som glespanel under bjälkarna. Sätt dem på max var 40:e cm och dra i 5 x 80 mm skruvar snett uppifrån och ner genom brädorna. Låt dem sticka ut på båda sidorna av bjälkarna.
Rulla ut vindpapp och fäst den på insidan av bjälkarna och på glespanelen. Du får inte använda underlagspapp eller annan tät papp för då kan du få fuktskador.
När du har fyllt upp mellan bjälkarna med isolering fästs de gamla golvbrädorna. Lägg dem med baksidan upp och sörj för ett 3 cm mellanrum på var 30:e cm. Då skapar du plats för värmeslangen.
03
Dra värmeslang
4
Steg
Innan du rullar ut värmeslangen ska du lägga värmefördelningsplåtarna. De tunna aluminiumplåtarna läggs med spåren i de mellanrum du har skapat.
När du sedan lägger slangen är det en fördel om du har en medhjälpare. Det är nämligen rätt tungt och ganska besvärligt att hantera en rulle med kanske 50 meter slang eller mera. Med en medhjälpare blir det också lättare att pressa ner slangen i spåren i plåtarna.
Slangen får inte vridas när den läggs. Ett färgat streck på slangen visar om den läggs rakt eller vrids.
Lägg värmefördelningsplåtarna på golvet och håll lite avstånd mellan dem så att de inte överlappar varandra. Lägg dem så att det finns plats att vända slangen längs väggarna.
På undersidan av plåtarna finns två spår där de kan brytas av i tre olika längder. Det gör det möjligt för dig att kombinera plåtarna till önskad längd.
Pressa ner en 20 mm tvock brädstump i skarven mellan två plåtar för att få spåren på rak linje. Fäst plåtarna med pappspikar på ena sidan. Du får endast spika ena sidan så att golvet kan arbeta under plåtarna.
04
Det nya trägolvet
5
Steg
Innan du lägger det nya golvet ska du lägga en ångspärr, så att fuktig luft inte tränger ner i isoleringen, för det kan leda till fuktskador. Dammsug rummet noga innan du lägger folien. Känn också efter att det inte finns vassa kanter, spikar eller annat som kan skada folien.
Det nya golvet läggs som flytande golv. Det innebär att det läggs som en stor sammanhängande yta som inte fästs på reglar och bjälkar. Den ”flyter” ovanpå ångspärren. Börja med att lägga en kraftig skumplast eller gummimatta som håller fast brädorna, fördelar trycket och är stegljudsdämpande.
Rulla ut ångspärrsfolie på golvet med minst 20 cm överlappning av våderna. Använd endast äkta ångspärrsfolie.
Tejpa alla skarvar noga med ångspärrstejp. Du ska inte bara tejpa 2 skarvarna längs våderna utan också upp mot väggarna.
Rulla ut ett stegljudsdämpande underlag tvärs över våderna med ångspärrsfolie. Underlaget får inte läggs med överlappning för då blir golvet ojämnt, så håll 5 mm mellan våderna.
Om du lägger klickgolv ska brädorna läggas från vänster mot höger för annars kan kortändarna inte klickas ihop. Förskjut skarvarna minst 50 cm så att de inte ligger efter varandra.
Material
• Mineralull, 45 mm
• Mineralull, 70 mm
• Vindpapp
• Ångspärrsfolie, 0,2 mm
• Ångspärrstejp
• Stegljudsdämpande underlag
• Häftklammer och fogskum
• Pex-rör till värmeslingor
• Värmefördelningsplåtar
• 5 x 80 mm skruvar
• Pappspikar
• Golvbeläggning
Tidsförbrukning
Räkna med att ett rum på cirka 20 m2 tar en vecka.
Pris
500-600 kr/m2 exkl. kostnad för golvbeläggning. Med spårade skivor ökar priset med 200-400 kr/m2.
Svårighetsgrad
Om du börjar med att göra en utförlig skiss så blir det lätt att beställa det material som behövs till arbetet.