Intro
Instruktion
01
Börja med smarta golvskivor
9
Steg
Förutsättningen för att lägga golvvärme är att golvet är välisolerat och plant. Har du ett väldigt ojämnt golv bör du börja med att jämna till det med t ex flytspackel. Vi lägger ut spånskivor med spår för värmerör på hela golvet. Vi har valt 16 mm-rör eftersom de är lättare att hantera än de grövre 20 mm-rören. Därför använder vi också golvspånskivor med 16 mm breda spår.
De stora skivorna har raka spår, och vi har dessutom köpt skivor med vändspår. Då slipper vi en massa fräsarbete.
Börja med vändskivorna. De läggs längs två motstående väggar. Var uppmärksam på att det finns både höger- och vänsterskivor, beroende på vilket håll de ska ligga.
Skivorna avslutas med en halv böj, så när de sätts ihop med fjäder och not (kom ihåg lim!) bildar de en hel böj.
Nu ska de långa mittskivorna med de raka spåren läggas. När vändspåren ligger som de ska ger resten sig självt. Du måste bara tänka på att du ska kunna lägga ner ett rör i spåret.
Så här ser skarven mellan vändspår och raka spår ut. Rören kan gå tvärs över golvet och vända vid väggen innan de går tillbaka igen.
Skivorna sätts ihop med fjäder och not. Dessförinnan ska du sätta rikligt med trälim på båda sidor om skarven.
Limmet ska komma upp när skivorna trycks ihop. Då vet du att det är tillräckligt med lim i skarven. Överflödigt lim torkar du bort med en fuktig trasa.
02
Aluminiumplåtar fördelar värmen
7
Steg
För att säkerställa att värmen från rören fördelas jämnt och att värmen går uppåt mer än neråt, ska det läggas värmefördelningsplåtar.
Plåtarna är gjorda av tunn aluminium och i det här systemet ska de bara tryckas ner i golvspånskivornas spår. Det behövs inte spik eller annan fastgörning.
Skivorna är förberedda så att de kan delas i flera delar. Totalt finns det sju möjliga längder. Då är det lätt att få det att passa utan ansträngning.
Börja med att dammsuga alla spåren i spånskivan. Annars är risken att lite skräp får aluminiumplåtarna att hamna snett eller för högt.
Håll ca 3 cm avstånd mellan värmefördelningsplåtarna. Då får de plats att utvidga sig. Om det inte går jämnt upp på ditt golv kan avståndet vara 2-5 cm här och var.
I ändarna, där spåret kröks, ska avståndet mellan plåt och böj vara extra stort, så att värmeröret inte skadas av den vassa aluminiumkanten. 6 cm är lagom.
Plåtarna går lätt att knäcka. De består av tre delar med olika längd, så det finns sju olika längdkombinationer, allt beroende på hur man delar dem. Akta fingrarna! Kanterna kan vara vassa.
03
Lägg värmerören på plats
7
Steg
Nu är vi redo för värmerören. De ska förflytta det varma vatten under golvet. De ska läggas efter den ritning och det mönster som du har gjort i förväg (och kommit överens om med den VVS-are som ska ansluta dem till din värmeanläggning).
Slangarna passar perfekt i spåren i värmefördelningsplåtarna, där de sitter fast utan ytterligare fästen. Återigen en enkel lösning. Så om du bara kommer ihåg att börja enligt din ritning, så är det bara att fortsätta på samma sätt.
Där rören ska föras in på eller ut från golvet ska det göras plats för röret. Det görs enklast med ett multiverktyg.
Slangarna dras ut till pannan i tomrör. Det är en god idé att använda silikonspray för att få det att glida lättare när rören ska matas igenom.
Vid väggen här saknas det ett vändspår. De ligger bara längs ytterväggarna. Med en handöverfräs med ett notfrässtål är det enkelt att själv fräsa spåret.
Använd en bit värmerör för att testa om ditt frästa vändspår passar, så att röret kan läggas utan hinder.
04
Golvskiva stärker konstruktionen
5
Steg
För att säkerställa att golvet blir tillräckligt hårt och stabilt, lägger vi en 12 mm-spånskiva ovanpå golvvärmen.
För att undvika knarr läggs först ett lager golvpapp och sedan spånskivorna.
De ska skruvas fast - och när du har lagt många timmar på undergolv och att dra rör kan tanken på att skruva ovanpå rören göra pannan svettig.
Lösningen är en effektiv och konsekvent markering av var rören ligger.
Lägg golvpapp på golvet. Det ska ligga plant överallt utom ca 30 cm på vardera sida om vändspåren.
Nu kan du lägga ut spånskivorna. De ska täcka hela golvet. Vänta lite med raden med skivor som ska täcka vändspåren längs väggen. Spåren ska fortsatt vara synliga.
Skivorna sätts ihop med fjäder och not och precis som med de kraftigare skivorna med vändspår ska det sättas trälim i skarvarna.
Nu kommer ett viktigt moment! Snörslån, som kan markera över väldigt långa avstånd, ska göra nytta. Den är täckt med färgad krita och med en snärt kan den lämna sin färg på underlaget.
Markera nu alla värmerör med snörslån. Börja från den ena sidan och ta ett rör åt gången. Du håller snöret i den ena änden, din kompis håller i den andra.
05
Då kan vi lägga klickgolvet
8
Steg
Det finns ett stort utbud av klickgolv på marknaden. Ett laminatgolv som det här består oftast av en HDF-skiva (high density fiberboard) med ett lager laminat som oftast ser ut som ett träslag eller har något slags trämönster.
Förutsättningen för att det ska kunna läggas snyggt är ett helt plant underlag. Det har vi här ovanpå golvvärmen.
Innan vi sätter igång lägger vi ett stegdämpande underlag så att laminatgolvet ligger tyst och stilla ovanpå golvspånskivorna.
I ändarna trycks skarvarna ihop genom att pressa fjädern på den översta brädan ner i noten på den understa brädan.
Om skarvarna inte blir helt släta kan du banka ihop dem med en hammare och en kloss som du lägger på golvet.
Börja med en provläggning. Klicka ihop en rad med brädor och lägg dem så att avståndet till väggen ungefärligt stämmer med ett helt antal brädor. Kolla hur rakt eller snett rummet är och passa in eller kapa.
Nu kan golvet tryckas in mot väggen och då kan du komma vidare. I många fall måste de innersta brädorna sågas till här - eller så görs det i den andra änden av rummet senare.
Se alltid till att ha ca 1 cm avstånd till alla väggar. När golvet suger upp och avger fukt kan det lätt ändra storlek med flera millimeter, åt alla håll.
Fortsätt sedan. Klick, klick, klick. Se hela tiden till att alla brädor sitter ihop helt tätt. Det är krångligt att plocka isär alltihop igen för att rätta till ett gammalt fel.
06
Ta dig förbi de svåra ställena
3
Steg
Det kommer alltid att uppstå situationer där brädor måste sågas till. Antingen på längden, på bredden eller runt ett hörn eller ett rör. Du kan klara det allra mesta med en sticksåg, men särskilt runt dörrfoderna är multiverktyget din bästa vän. Har du inte ett sådant, köp det. Till sticksågen kan du använda ett särskilt blad för laminat som gör jobbet.
Runt om ett rör: Runt ett värmerör som står ända intill väggen går det att såga en halvcirkel. Den är lite större än rörets diameter.
Laminatbladet gör jobbet.
För att få golvet att gå in under dörrfoderna använder vi ett multiverktyg. Lägg ut det stegdämpande underlaget och en golvbräda och lägg verktyget på det. Då passar höjden.
Material
- 22 mm spårade golvspånskivor för 16 mm-rör (Novopan)
- 22 mm spårade golvspånskivor med höger- och vänsterböjar (Novopan)
- 12 mm spontade golvspånskivor
- Värmefördelningsplåtar av aluminium (Novopan)
- 16 mm-golvvärmerör (pex)
- Stegdämpande underlag för golv
- Laminatgolv (här Pergo Elegant Plank)
- Golvpapp
- 4 x 30 mm-skruv
- Dessutom styrning, termostat etc (Neotherm)
Tidsförbrukning
Vi lade 40 m2 värme och golv under loppet av ett par veckor. Det är alltid något som krånglar.
Pris
Ca 2.000 kronor per m2 inklusive laminatgolv.
Svårighetsgrad
Du måste sätta dig in i lite teknik, och det är en fördel om du har lagt ett golv eller två tidigare, men det är inte en förutsättning. Var bara noggrann.