Intro
Instruktion
01
Töm rummet och planera det nya golvet
5
Steg
Förarbetet beror förstås i stor utsträckning på hur underlaget ser ut. Här tar vi bort socklarna, trösklarna och det gamla parkettgolvet och lägger golvvärmeskivorna på ett underlag av golvskivor.
Ett skivgolv är tacksamt för vi kan skruva fast golvvärmeskivorna med spår för slangen i skivgolvet. Vi ska bara se till att de nya skivorna ligger tvärs över golvreglarna, för det ger stabilare golv.
Vi tar bort socklarna och det gamla parkettgolvet. En rörmokare hjälper oss att ta bort radiatorn och monterar dessutom shunten, som golvvärmeslangen sedan ska anslutas till.
Vi mäter rummet. Här ska vi lägga i två rum, så båda rummen mäts. För även om vi lägger tröskel mellan rummen, ser det snyggast ut om golvet fortsätter från det ena till det andra rummet.
Vi markerar en linje på golvet, så att vi får något att arbeta ifrån. Det är säkrare än att utgå från en vägg, som nästan alltid är lite skev eller ojämn.
Vi fortsätter att mäta, fundera och provlägga för att komma underfund med hur slangen ska ligga för att vi bäst ska kunna utnyttja värmen.
02
Spårskivorna läggs och nya spår skapas
5
Steg
Planeringen är klar och det är dags att lägga spårskivorna. Det finns kortare skivor med slingor som gör det möjligt att vända en slinga och långa skivor med raka, parallella spår. Men trots detta måste du räkna med att du måste fräsa ett par extra spår för att dra in slangen från shunten och ut igen.
De spårade spånskivorna sågas till, limmas i not och spont och skruvas fast på underlagsgolvet.
Den första vändskivan förses med ett spår, så att det bildas en ingång för slangen. Det bästa är att använda en 20 mm notfräs, som ger spår med korrekt bredd.
Vändskivan läggs på plats när den har strukits med lim i not och spont, och fästs sedan med trallskruv i underlagsgolvet. Vi håller oss längs kritstrecket och fortsätter med en ny vändskiva.
Skivorna med raka spår läggs i förlängningen av vändskivorna. Vi följer vårt kritstreck och kollar med en värmefördelningsplåt att spåren fortsätter rakt.
De raka spårskivorna limmas också i not och spont och skruvas därefter fast med trallskruv. Fäst en skruv på högst var 60:e cm.
03
Värmefördelningsplåtar trycks på plats
3
Steg
Värmefördelningsplåtarna är mycket viktiga på ett trägolv. På ett betonggolv låter man betongen suga till sig värmen och sedan fördela och avge den. Men trä kan inte sprida värmen. Det kan däremot plåtarna av aluminium. De ska tryckas ner i spåren i spånskivorna. Någon tillverkare föreslår att de fästs med en pappspik. De kortas av genom att man bryter av dem i ett av de stansade märkena. Överskottsbiten inleder nästa rad.
Värmefördelningsplåtarna läggs med någon cm avstånd från varandra, så att de kan röra sig när metallen blir varm. Men avståndet anpassas (1-10 cm) efter de stansade märkena i plåtarna.
Plåtarna kortas lätt av. Du behöver inte klippa dem, för de kan brytas av i de stansade spår som finns. Lägg skivan med baksidan uppåt och knäck den över en kant. Bocka ett par gånger.
04
Värmeslangarna läggs och koppas till
4
Steg
Det går snabbt att lägga pex-slangen på plats i plåtarna - om du har en medhjälpare.
Annars tar det minst en dag att lägga den bångstyriga slangen i spåren. En av er ska bära den stora rullen medan den andre trycker fast slangen i spåren - eller fäster den med kabelklämmor, där det inte finns spår.
Slangen ansluts till centralvärmesystemet via en shunt.
Slangen trycks ner ordentligt i spåren. Det krävs en medhjälpare när pex-slangen ska på plats, för det är hopplöst att hantera den ensam. I takt med att vi arbetar oss framåt går det lättare och lättare.
Där slangen ska vända lägger du den löst i spåret i spånskivan. När du sedan kommer en bit vidare längs spåret hamnar slangen snyggt i spåret i vändskivan om du sträcker den.
De två slangarna som ska vidare till grannrummet lägger vi längs väggen vid sidan av fördelningsplåtarna. Dessa slangar fästs med kabelklämmor.
05
Det nya golvet klickas ihop ovanpå plåtarna
9
Steg
Det är mycket lätt att lägga ett modernt klickgolv. Det gäller bara att börja rätt. Ta god tid på dig att mäta, tänka och räkna tills du kommit underfund med var du bör börja läggningen. Se upp så att du inte börjar med en bräda med full bredd och sedan tvingas sluta med att såga en smal remsa vid väggen mittemot. Då är det bättre att såga bort lite av bägge brädorna längs väggarna.
Vi drar nu ett nytt streck tvärs igenom rummet, så att vi har en rak linje att följa. Men eftersom kritan inte fastnar på plåtarna använder vi i stället ett murarsnöre, som fästs på golvet.
Värmeplåtarna täcks med golvpapp innan vi lägger klickgolvet. Pappen skyddar plåten och minskar stegljud.
Tips: Rulla ut pappen med utsidan uppåt, så rullar den inte ihop sig när du skär den.
Den första raden golvbrädor läggs med distansklossar mot väggen, så att de ligger så långt från väggen som tillverkaren föreslår. Vi kollar också att brädan ligger parallellt med murarsnöret.
Brädorna läggs undan för undan och klickas fast. Vi måste alltså inte lägga en hel rad och därefter klicka fast den i föregående rad. Brädorna har nämligen not och spont även längs kortändarna.
För att korta av sista brädan i varje rad använder vi sticksåg och sågar från undersidan. Kortänden hamnar dold under sockellisten, och överskottsbiten låter vi inleda nästa rad så att skarvarna förskjuts.
Vid dörren sågas brädan till så att den kommer in under foderlisten, som vi först har kortat av en aning. Det ser mycket snyggare ut att låta golvet gå in under fodret än att sluta vid sidan av det.
Vi tvingas såga och stämma bort klicklåset på den bräda som ska skjutas in under foderlisten, och den kan därför inte vippas på plats. Vi limmar i stället.
Brädan slås försiktigt in under fodret. Till detta använder vi en slagkloss, som vi köpte ihop med golvet för att not och spont inte ska skadas av slagen.
06
Golvet oljebehandlas och socklar monteras
3
Steg
När hela golvet har lagts oljebehandlar vi det. Tillfället är det rätta. Allt har tagits bort från rummet och socklarna sitter ännu inte på plats och kan därför inte repas av polermaskinen. Vi har visserligen köpt oljebehandlad ask, men golvet mår bara bra av att få en omgång till. Vi hyr en polermaskin där vi köper golvoljan, och masserar in oljan noga i träet.
När oljan har härdat minst ett dygn sätt socklarna upp och jobbet är klart.
Golvet oljebehandlas. Rummen är ju tomma, så nu vi har chansen. Oljan ska poleras ner i träet med en polermaskin, och en sådan kan man hyra. Oljan ska härda minst ett dygn innan du får gå på golvet.
Socklarna sågas till och förses ett par limsträngar innan de trycks fast på väggarna. Då slipper vi skruva i de vitlackerade listerna och slipper spackla och bättringsmåla skruvhålen.
Material
• 13 vändskivor à 60 x 62 cm (22 mm)
• 20 raka spårskivor à 62 x 182 cm (22 mm)
• 75 värmefördelningsplåtar
• 1 rulle 500 g golvpapp
• 120 m pexslang, Ø 17 mm
• Pump, shunt, termostat m.m.
• 300 skruvar (trallskruv, 4,2 x 55 mm)
• Kabelklämmor, 20 mm, med 3 x 30 mm skruvar
• Rörskålar för 20 mm rör
• 30 m2 lamellgolv, ask, med klick
• Snickarlim
• 16 m sockellist, 12 x 69 mm
• 2 liter golvolja
Tidsförbrukning
5-10 arbetsdagar.
Pris
Räkna med 1200-1400 kr per kvadratmeter beroende på val av golvbeläggning.
Svårighetsgrad
Om du låter en rörmokare ta hand om anslutningen till centralvärmen, så är planeringen av var slangen ska ligga den svåra biten.
Ritning
Planera värmens väg
Ta god tid på dig att räkna ut hur värmen ska fördelas på bästa sätt. Lösningen ger sig själv eftersom de spårade skivorna ska ligga tvärs över golvreglarna under skivgolvet. Klickgolvet ska sedan läggas åt samma håll. Konsten är att räkna ut hur värmen bäst fördelas i rummet, vilket kan orsaka huvudbry om två rum ska få värmen från samma shunt.
