Så här gjuter du in golvvärme i betong

Vid installation av gjuten golvvärme måste uppbyggnaden bli rätt. Vi börjar med isoleringsskivor, fortsätter med armering och värmerör och avslutar med ett perfekt utjämnat lager betong.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
50.000 kronor

Intro

Golvvärme i betong

Om du går runt och tycker det är lite kyligt om fötterna i huset kanske det är dags att skaffa golvvärme. Det är inte det minsta eller lättaste projektet du kan ge dig på, men det är värt besväret när du aldrig mer behöver frysa om fötterna.

Hur lägger man golvvärme i betong?

Hur lätt det är att gjuta golv med golvvärme beror helt på golvet och rummet du ska arbeta i. Om du ska bila upp ett betonggolv så får du vara beredd på hårt arbete – och här krävs rejäla verktyg. Hyr en betongspårfräs och fräs ett spår längs med väggarna. Du behöver också en rejäl bilningshammare för att bila sönder golvet. En sådan kan du också hyra om du inte redan har en.

LÄS OCKSÅ: Dölj dina kablar och rör med en spårfräs

Ta det försiktigt med ryggen

När de många kilona bortbilat betonggolv ska forslas bort kan du snabbt slita ut kroppen. Därför bör du även passa på att hyra ett transportband för cirka 500 kronor per dygn. Det besparar dig väldigt mycket slitsamt arbete.

Förbered underlaget

När du gjuter golv med golvvärme är det viktigt att du har ett stabilt och bra underlag innan du gjuter själva golvet. Det kan du få genom att lägga ett stabilt lager finsingel t.ex. Ovanpå det lagret lägger du 100 mm isoleringsskivor innan du lägger armeringsnät på toppen.

Slangarna läggs ut

Nu är det dags att lägga ut själva värmerören på armeringsnätet. Här är det viktigt att rören ligger rätt, så att värmen fördelas optimalt i rummet. Fråga en vvs-arbetare om du är osäker. Om du kan få tag på en så kallad najmaskin gör det arbetet med att binda fast slangarna i armeringsnätet betydligt enklare, men det kan även göras med buntband.

LÄS OCKSÅ: Elektrisk eller vattenburen golvvärme?

Instruktion

01
Om golvet ska bort 2 Steg

Anledningen till att man skulle gjuta ett nytt betonggolv i källaren somras, när regnet bara öste ner. Utvändigt gjordes väggen varm och skön med isolering och dränering, så varför inte lägga ett varmt och skönt golv? Värmen skulle komma från slangar och dessa skulle packas in i betong.

På så sätt dök tanken upp om att bryta upp det gamla källargolvet och gjuta ett nytt. Bortsett från arbetet med att bryta upp det gamla golvet så kan du följa beskrivningen om du vill gjuta nytt golv och lägga värme i det. Det kan vara ett badrusgolv, golvet i uthuset, garaget eller tillbyggnaden. Principen är densamma.
Det är viktigt att isolera under be - tongen för annars kommer värmen att försvinna ut i marken.

Det är stor energiförlust och kostar onödigt mycket. En annan nackdel är att uppvärmningen av rummet inte blir effektiv. Du behöver inte bryta upp det gamla golvet för att lägga in värme. Är takhöjden tillräckligt stor kan du gjuta nytt golv ovanpå det gamla.

Om du är i samma situation som här, och måste (eller vill) bryta upp det gamla golvet, så är det ett par saker som du måste tänka på och ta hänsyn till.

För det första måste betonggolvet skäras loss från väggarna. Hyr en mur-fräs så går det rätt lätt. Lägg spåret en liten bit från väggen så att denna inte skadas och spricker när golvet bilas upp. Ett lagom avstånd är 10-12 cm.

När du ska mejsla och bila upp golvet behöver du en tung maskin. Vi försökte först med en 7-kgs maskin och vi hade nog hållit på ännu, om vi inte hade bytt ut den mot den 15-kgs maskin som vi använder på bilderna.

Gjuta in golvvärme i betong: Bila bort betongen i småbitar 1

Bila bort betongen i småbitar. Du orkar ändå inte skyffla upp stora bitar. Vänta med att starta kangohammaren tills du har fräst ett spår 10-12 cm från väggarna - hela vägen runt rummet.

Gjuta in golvvärme i betong: Bespara dig onödigt arbete! 2

Bespara dig onödigt arbete! Ett transportband som detta kan hyras cirka 350 kr per dygn. Tänk så bekvämt, att bara kunna lyfta upp hinken på bandet i stället för att bära ut den till containern.

02
Rätt underlag 5 Steg

För att slippa uppstigande markfukt är det viktigt att det finns ett kapillärbrytande skikt under betongen. Eftersom denna villa var gammal fanns inget sådant skikt, som normalt består av 0-32 mm tvättad makadam. Minsta tjocklek är 15 cm.

Ovanpå makadamen lägger vi isolering och här har vi valt cellplast. Ovanpå den läggs plast och armeringsnät.

När man renoverar ett gammalt hus får man inte plats med så mycket isolering som man rekommenderar för nybyggda hus, 300 mm. Men försök få plats för så mycket isolering som möjligt. Det ökar värmekomforten i rummet och minskar uppvärmningskostnaden.

Gjuta in golvvärme i betong: Den tvättade makadamen läggs först 1

Den tvättade makadamen läggs först. Här fick vi plats för 15 cm. Om du bygger nytt hus bör du helst lägga på ett tjockare skikt.

Gjuta in golvvärme i betong: Platta till makadamen och stampa gärna 2

Platta till makadamen och stampa gärna. Det är en fördel att köra fram och tillbaka med plattvibrator så att man får en jämn yta.

Gjuta in golvvärme i betong: Nu är det dags att isolera 3

Nu är det dags att isolera. Lägg på så tjock isolering som möjligt. Här har vi valt cellplast som är lätt att hantera och skära. Lägg skivorna i två skikt med förskjutna skarvar och överlappningar.

Gjuta in golvvärme i betong: Distansklossarna ska höja upp armeringsnätet en bit 4

Distansklossarna ska höja upp armeringsnätet en bit ovanför cellplastskivorna. Klossarna kan vändas på två sätt, så gör det rätt. Det är lättast att fästa klossarna om nätet ställs mot en vägg.

Gjuta in golvvärme i betong: Det 6 mm tjocka armeringsnätet klipps med bultsax eller skärs 5

Det 6 mm tjocka armeringsnätet klipps med bultsax eller skärs med vinkelslip för att få det att passa i storlek till källargolvet. TIPS: Klipp nätet utanför så blir det inte så ohanterligt när du bär ner det till källaren.

03
Slangarna läggs ut 5 Steg

På underlaget av tvättad makadam och cellplastisolering lades armeringsnäten på plats, och därmed var golvet klart för nästa etapp: utläggning av slangar som ska föra värmen runt i golvet.

Slangarna läggs i slingor och olika leverantörer av golvvärmesystem har olika förslag till hur slangarna ska dras. Eftersom vi senare skulle ha hjälp av en rörmokare bad vi honom om råd, så att slangarna inte skulle ligga fel. Det var också han som hade den apparat som vi använde för att fästa slangarna på armeringsnätet. Det går dock lika bra med buntband av plast eller t.o.m. najtråd.

Gjuta in golvvärme i betong: Det är en fördel att vara två 1

Det är en fördel att vara två när de bångstyriga slangarna ska på plats. Här får vi hjälp av rörmokaren, som dessutom gav goda råd om hur de skulle ligga.

Gjuta in golvvärme i betong: En maskin är till stor nytta för den är snabb 2

En maskin är till stor nytta för den är snabb men den är inte alls nödvändig. Plastslangarna kan också fästas med vanliga buntband eller på gammaldags sätt med najtråd.

Gjuta in golvvärme i betong: Om slangarna ska ge värme till flera rum 3

Om slangarna ska ge värme till flera rum blir det nödvändigt att isolera matarslangarna mellan rummen.

Gjuta in golvvärme i betong: Om armeringsnätet böjer uppåt 4

Om armeringsnätet böjer uppåt kan du klippa loss en liten bygel från nätet och sticka ner den snett i cellplasten. Då håller den nätet på plats.

Gjuta in golvvärme i betong: Kanten mot det gamla golvet penslas 5

Kanten mot det gamla golvet penslas med betongbindemedel för att vi ska vara säkra på att den nya betongen verkligen ska få bra fäste.

04
Golvet gjuts 7 Steg

När det var dags att gjuta golvet, var det återigen en stor fördel att ha ett transportband. För med detta kunde betongen skickas in i rummet där den skulle fördelas på underlaget.

När du jämnar till betongen - väger av den, som fackfolk säger - kan du använda den vanliga metoden med ett par rör eller brädor nerstuckna i betongen till lagom höjd och sedan dra av överflödig betong med en bräda som vilar på lejdarna. En annan lösning är att göra som vi gör. Vi bygger en vall av betong på önskad nivå och använder vallen som höjdmarkering. Fördelen med denna metod är du inte efteråt behöver fylla igen hålen efter lejdarna.

Golvvärme på betongplatta: Transportbandet arbetar 1

Transportbandet arbetar och den färdigblandade betongen lastas upp på bandet. Ett ögonblick senare tippas betongen av i källaren.

Golvvärme på betongplatta: Betongen har blandats i två omgångar 2

Betongen har blandats i två omgångar. Den första är en grövre variant bestående av 1 del cement och 2,5 delar grus (0-8), som läggs i ett 6 cm tjockt skikt. Ovanpå läggs 5 cm finare betong blandat med (0-4) grus.

Golvvärme på betongplatta: Den grövre betongen fördelas noga 3

Den grövre betongen fördelas noga mellan armeringsjärn och slangar med en styv borste. Bearbetningen med borsten ger en grov yta som är ett bra underlag för den finare betongen.

Golvvärme på betongplatta: Nivåmarkeringen för önskad höjd gör vi i form av en vall 4

Nivåmarkeringen för önskad höjd gör vi i form av en vall. På den får sedan brädan vila som vi använder för att dra av och jämna till ytan.

Golvvärme på betongplatta: Vallen jämnas till med putsbräda 5

Vallen jämnas till med putsbräda. För att kunna arbeta på den del av golvet där vi redan har lagt betong, lägger vi en fuktig plywoodskiva som underlag. När den är fuktig fastnar inte betongen.

Golvvärme på betongplatta: När du jämnar till betongen 6

När du jämnar till betongen, drar du skenan i sicksack mot dig medan den vilar på lejdarna (som här är det gamla golvet och en vall vi har byggt). Pressa inte för då arbetar skenan sig ner i vallen, som ännu inte har härdat.

Golvvärme på betongplatta: När du har jämnat till ytan på rätt nivå 7

När du har jämnat till ytan på rätt nivå slätar du ut ytterligare genom att putsa med putsbräda (bilden ovanför) och sedan med en decolitskiva (ja, det heter redskapet - se foto på nästa sida). Stålssleven har avrundad framkant.

Material

Isolering:

 • Tvättad makadam, 0–32 mm
 • Cellplast, isoleringsskivor

Armering:

 • 6 mm armeringsnät

Golvvärme:

 • Slangar, kopplingar, ventiler
 • Buntband

Betong:

 • Blandad med 0–8 grus
 • Blandad med 0–4 grus
 • Betongbindemedel

Specialverktyg

 • Tvångsblandare
 • Putsbräda
 • Decolitskiva
 • Transportband
 • Kangohammare

Tidsförbrukning

Individuellt. Betongen ska härda i minst 3 veckor innan du kan lägga golv.

Pris

Cirka 50 000 kr för 80 m2, el- och vvs-arbetet gick på cirka 30 000 kr.

Svårighetsgrad

Det mesta av det manuella arbetet är enkelt, men hårt och tungt. Det tekniska och avjämningen av betongen kräver en viss erfarenhet.

Video

VERKTYG: Så här använder du bilningshammaren

I den här videon lär du dig allt om bilningshammarens inställningsmöjligheter och tillbehör. Med rätt slags hammare eller mejsel monterad tillför maskinen mycket kraft vid rivningsarbetet, oavsett om du ska ta bort ett fundament, betong, tegel eller asfalt.

TIPS: Undvik etsningsskador

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Golvvärme