Lätt
Svår

En najmaskin gör det enklare att fästa slangarna i armeringsnätet. Har du ingen najmaskin kan det göras med buntband.

Golvvärme i betong

Om du går runt och tycker det är lite kyligt om fötterna i huset kanske det är dags att skaffa golvvärme. Det är inte det minsta eller lättaste projektet du kan ge dig på, men det är värt besväret när du aldrig mer behöver frysa om fötterna.

Hur lägger man golvvärme i betong?

Hur lätt det är att gjuta golv med golvvärme beror helt på golvet och rummet du ska arbeta i. Om du ska bila upp ett betonggolv så får du vara beredd på hårt arbete – och här krävs rejäla verktyg. Hyr en betongspårfräs och fräs ett spår längs med väggarna. Du behöver också en rejäl bilningshammare för att bila sönder golvet. En sådan kan du också hyra om du inte redan har en.

LÄS OCKSÅ: Dölj dina kablar och rör med en spårfräs

Ta det försiktigt med ryggen

När de många kilona bortbilat betonggolv ska forslas bort kan du snabbt slita ut kroppen. Därför bör du även passa på att hyra ett transportband för cirka 500 kronor per dygn. Det besparar dig väldigt mycket slitsamt arbete.

Förbered underlaget

När du gjuter golv med golvvärme är det viktigt att du har ett stabilt och bra underlag innan du gjuter själva golvet. Det kan du få genom att lägga ett stabilt lager finsingel t.ex. Ovanpå det lagret lägger du 100 mm isoleringsskivor innan du lägger armeringsnät på toppen.

Slangarna läggs ut

Nu är det dags att lägga ut själva värmerören på armeringsnätet. Här är det viktigt att rören ligger rätt, så att värmen fördelas optimalt i rummet. Fråga en vvs-arbetare om du är osäker. Om du kan få tag på en så kallad najmaskin gör det arbetet med att binda fast slangarna i armeringsnätet betydligt enklare, men det kan även göras med buntband.

Hämta bygginstruktionen och se hur du gjuter betonggolv med golvvärme

Om du hämtar bygginstruktionen för gjutning av betonggolv med golvvärme kan du se hur våra experter, steg för steg, bilar upp det gamla golvet, lägger slangar och gjuter det nya golvet. Lycka till!