Om du drömt om ett varmt golv men har varit tvungen att hejda dig eftersom du inte vet hur du ska få plats med den klumpiga konstruktionen med tjocka slangar, värmefördelingsplattor, betong och annan teknik – så kan du lugnt börja drömma igen.

Tunna system till både el och vatten

Om du har möjlighet att lyfta ditt golv med 15-18 mm, så har du plats att värma upp det. Oavsett om du vill värma upp det med el eller med vatten. Och du kan göra större delen av arbetet själv.

Det räcker med ett enda besök av elektrikern, så att han kan koppla in den elektriska värmemattan – eller för att ansluta en värmepatron, om du vill ha möjlighet att värma upp golvet i badrummet trots att det inte är eldningssäsong och centralvärmen är avstängd.

Läs mer om golvvärme här!

Gemensamt för systemen

Gemensamt för de tunna golvvärmesystemen är att kablarna eller slangarna ska ligga tätt för att ge en jämn värme i golvet. I gengäld kan de ligga på lätta träkonstruktioner. De kan snabbt värma upp golvet, och det kostar inte en massa energi vid ett kort besök i sommastugan.

LÄS OCKSÅ: Golvvärme trägolv

Vanligtvis betraktat som lyx

Bägge systemen kan med lite god vilja själva värma upp rummet. Det är bara en fråga om hur tätt kablar och slangar ligger. Men oftast är den här sortens golvvärme mer tänkt som komfortvärme. Ett komplement till den övriga uppvärmningen.

Men om golvet känns varmt under fötterna behöver inte rummet vara lika varmt, och om det bidrar till att höja luftens temperatur ett par grader torkar handdukar och kakel mycket snabbare. Lite lyxigt – men också ett sätt att slippa värma upp hela huset.

Ladda ned hela artikeln och hämta en steg-för-steg-guide till hur du lägger golvvärme – oavsett om du ska använda el eller vatten.