Tunn golvvärme – nu till både el och vatten

Det behöver inte kosta dig mer än 15–18 mm extra i höjden att lägga in värme i golvet – oavsett om du ska värma upp det med el eller vatten. I de båda exemplen som visas här är en stor del av arbetet detsamma för båda värmekällorna.

Intro

Om du drömt om ett varmt golv men har varit tvungen att hejda dig eftersom du inte vet hur du ska få plats med den klumpiga konstruktionen med tjocka slangar, värmefördelingsplattor, betong och annan teknik – så kan du lugnt börja drömma igen.

Tunna system till både el och vatten

Om du har möjlighet att lyfta ditt golv med 15-18 mm, så har du plats att värma upp det. Oavsett om du vill värma upp det med el eller med vatten. Och du kan göra större delen av arbetet själv.

Det räcker med ett enda besök av elektrikern, så att han kan koppla in den elektriska värmemattan – eller för att ansluta en värmepatron, om du vill ha möjlighet att värma upp golvet i badrummet trots att det inte är eldningssäsong och centralvärmen är avstängd.

Läs mer om golvvärme här!

Gemensamt för systemen

Gemensamt för de tunna golvvärmesystemen är att kablarna eller slangarna ska ligga tätt för att ge en jämn värme i golvet. I gengäld kan de ligga på lätta träkonstruktioner. De kan snabbt värma upp golvet, och det kostar inte en massa energi vid ett kort besök i sommastugan.

LÄS OCKSÅ: Golvvärme trägolv

Vanligtvis betraktat som lyx

Bägge systemen kan med lite god vilja själva värma upp rummet. Det är bara en fråga om hur tätt kablar och slangar ligger. Men oftast är den här sortens golvvärme mer tänkt som komfortvärme. Ett komplement till den övriga uppvärmningen.

Men om golvet känns varmt under fötterna behöver inte rummet vara lika varmt, och om det bidrar till att höja luftens temperatur ett par grader torkar handdukar och kakel mycket snabbare. Lite lyxigt – men också ett sätt att slippa värma upp hela huset.

Instruktion

01
El: De elektriska värmemattorna limmas fast 5 Steg

Värmemattorna mäts en gång för alla innan du börjar lägga ut dem. Sedan kan du försiktigt skära upp mattan där den ska vända ute vid väggen eller runt om en toalettstol, bara du inte skadar kabeln - och inte låter kabeln korsa sin egen bana när mattorna limmas fast på golvet.

1

Rummet mäts upp. Utifrån måtten och värmebehovet kan du sedan hitta rätt typ och storlek på mattorna. Golvet rensas från allt som kan skada kabeln.

2

Mattorna kopplas samman och mäts. Elektrikern måste känna till motståndet i hela systemet, då en skada på kabeln avslöjas av ett ändrat motstånd.

3

Mattorna rullas ut. De klipps till -utan att skada kabeln! - och läggs ut. De är självhäftande men kan flyttas ett par gånger innan du trycker fast dem.

4

Mattorna täcker vi med ett tunt lager flytspackel. Vi väljer detta extra arbetsmoment för att kunna kontrollera systemet, innan vi kaklar ovanpå.

5

Systemet mäts igenom igen och ansluts till elnätet. Detta överlåter du till elektrikern. Boxen kan rymma en mer eller mindre avancerad styrning.

02
Vatten: den tunna vattenslangen läggs i täta rader 5 Steg

Den 8 mm tjocka slangen i T ermotechs Minifloor 8-system kan bindas till armeringsnät, läggas i cellplastskivor med värmefördelingsplattor - och som här, spikat på 22 mm spånskivor. Innan du köper något ritar du ut slangens bana med 10 centimeters avstånd och mjuka böjar. Mät upp längden med ett snöre och köp en passande slang. Den kopplas via en shuntventil på husets värmekälla. Anslut en 350 watts elpatron för värme när det inte är eldningssäsong.

1

Slangen dras ut genom väggen till shuntventilen, som styr temperaturen i systemet till t.ex. max 27 grader. Till den här ventilen kan flera kretsar anslutas.

2

Slangen dras runt efter det mönster, som du har ritat upp på golvet. Avstånden mellan banorna bör vara cirka 10 cm.

3

Slangen spikas fast i underlaget med tillhörande kabelskor. slangen ska inte böjas för skarpt; den förs i mjuka böjar mellan banorna.

4

Slangen förs runt toalett, skåp och annat där den kan vara utsatt eller riskerar att strypas. I rum över 12 m² får du bättre värme med flera kretsar.

5

När slangarna är lagda testas anläggningen. Det är ingen dum idé att be en installatör att fylla på vatten och kolla så att allt funkar innan du kaklar ovanpå.

03
Värmen gjuts in i flytspacklet 5 Steg

Oavsett om du har lagt en vattenslang eller elkabel på ditt golv täcks det nu av ett lager som skyddar din installation och utgör botten för det synliga golvet - kakel i detta fall. Lagret kan byggas med kakel-fix eller flytspackel som anpassas efter höjdmarkeringarna.

1

Höjdmarkeringar placeras. Med hjälp av ett långt vattenpass limmar vi avståndsklossar på golvet, så att deras höjd kan visa var golvet ska vara.

2

Hål och sprickor tätas. Om du väljer att gjuta på spånskivor eller liknande brukar det ofta finnas hål och sprickor. De tätas så att ingenting sipprar ut.

3

Flytspacklet hälls ut. Den elastiska flytspackelmassan blandas efter anvisning, så att den blir tillräckligt mjuk utan att mista sin styrka.

4

Spackelmassan jämnas till med en gummispackel. Här har du riktigt stor glädje av dina höjdmarkeringar - utan dem skulle du arbeta helt i blindo.

5

Plattorna sätts ovanpå avjämningsskiktet. Beroende på rummet kan du även täcka det gjutna lagret med vinyl, laminat - eller vad du nu föredrar.

Ritning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Golvvärme på vatten och el

Här kan du zooma in och se att de två olika systemen liknar varandra mycket.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Kakel på vägg och golv

Dela in ytor i fält. Då har du koll på linjerna.

Video

TIPS: Kolla ditt vattenpass

Video

TEKNIK: Självutjämnande spackelmassa

Med tandspackel och piggroller fördelas massan helt jämnt

Video

Tips & Tricks

El

Elgolvvärmen från Devi är enkel att installera. Den självhäftande värmemattan innehåller en lång kabel som slingrar sig över den. Du kan leda kabeln den bästa vägen genom att dela mattan, så länge du inte klipper i kabeln eller korsar den. Mattan kan värma upp hela rummet, eller användas som komplement. Den får inte modifieras, och en elektriker måste ansluta den.

Vatten

Den 8 mm tjocka slangen i Thermotechs Minifloor 8 ger dig möjlighet att värma upp med din vanliga värmekälla, trots lite utrymme. Slangen beställs efter rummets storlek i en längd som anpassas efter uppvärmingsbe-hovet, och kopplas sedan till en shuntventil som styr temperaturen. Ansluter du en elvärmepatron kan du få värme även när det inte är eldningssäsong.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Golvvärme