Trappa inomhus

Din trappa inomhus används flitigt och måste vara både säker att gå i och snygg att titta på. Här hittar du både byggbeskrivningar om du ska bygga en ny trappa, och beskrivning för renovering om du ska förnya den gamla, slitna trappan.

  Trappor inomhus

  Oavsett om du planerar att bygga en ny trappa inomhus eller om du ska renovera eller reparera din gamla trappa, så kan du göra det själv väldigt billigt.

  Det finns riktigt mycket pengar att spara om du bygger din egen trappa istället för att köpa en byggsats för trappa inomhus.

  Om du väljer att köpa en byggsats kan det snabbt kosta dig en mindre förmögenhet. En byggsats springer snabbt upp i över både 20.000 och 30.000 kronor, men det kan bli mycket billigare om du bygger din trappa själv.

  Här kan du se en byggbeskrivning till hur du snabbt och extremt billigt kan bygga en trappa inomhus själv: Så enkelt bygger du trappan själv

  Det finns dock några viktiga saker att vara uppmärksam på när du ska bygga din egen trappa inomhus.

  Kom ihåg att använda en trappkalkylator

  Innan du sätter igång att bygga är det viktigt att du har gjort en kalkyl. Om din trappa ska vara behaglig att gå i måste du nämligen beräkna steghöjden.

  Det kan du göra väldigt enkelt med hjälp av trappformeln. Med trappformeln beräknas trappstegshöjden, så att din trappa kommer att kännas naturlig och behaglig att gå i.

  I den här artikeln kan du läsa mer om den perfekta steghöjden: Hur brant ska trappan vara?

  Din beräkning beror naturligtvis på hur mycket plats du har för din trappa i rummet. Om du följer rekommendationerna kan det dock inte gå helt fel.

  Säkerheten framför allt

  Det är viktigt att också säkerheten är på plats när din trappa inomhus står färdig.

  Du bör därför ha bestämt dig för räcket till din trappa inomhus och om du ska höja säkerheten vid din trappa med ett stabilt räcke.

  Förnya din trappa inomhus

  Kanske har du i redan en trappa inomhus som fungerar bra men som kan behöva lite uppfräschning.

  En trappa inomhus används mycket i hemmet och stegen kan därför snabbt bli väldigt slitna. Det syns speciellt om trappan är av trä.

  Du kan därför börja din förnyelse av trappan med att slipa den. Du kan t ex slipa trappan med en vinkelslip.

  SE OCKSÅ: Test av vinkelslipar

  Få många fler bra tips för att slipa trappan här: Slipa trappan - den blir som ny

  När du har slipat färdigt bör du efterbehandla din trappa antingen med lack till trappa eller färg till en trappa. På så sätt förblir din trappa snygg i många år.

  Det viktigaste när du ska måla trappa är tålamod. Du måste nämligen börja med att grunda med en primer innan du ger dig på att måla trappan.

  Nya trappsteg - och trappan blir som ny igen

  Om du inte vill bygga en helt ny trappa från början kan du istället fräscha upp din trappa inomhus med nya trappsteg.

  Se vår byggbeskrivning till hur du klär din trappa med nya trappsteg: Nya trappsteg av trä

  Om din trappa knarrar

  Det finns väl nästan inte något som är mer irriterande än knarrande trappor. Som tur är kan du själv fixa det enkelt.

  När din trappa knarrar beror det på att dina trappsteg sätter sig och blir slitna med tiden.

  Står du inför att behöva reparera knarrande trappsteg kan du följa vår beskrivning steg för steg här: Gör så här när trappan knarrar

  Det är klart lättast att fixa om du har en öppen trappa, men det kan också göras med en stängd.

  En stängd trappa ser snygg ut och den är också säkrare för barn att gå i. Du kan enkelt själv sätta igen trappsteg. Se här hur: Stäng den öppna trappan

  Trappor inomhus av olika material

  Du kan bygga din egen trappa i många olika material. En trappa inomhus måste så klart vara praktisk, men den får också gärna vara snygg att titta på, och där kan materialvalet absolut spela en roll.

  • Trappor inomhus trä
   Det vanligaste är nog att själv bygga en trappa inomhus av trä. Trä är ett givet val av material när du bygger trappor inomhus. Det är förhållandevis billigt att bygga av trä och du kan enkelt underhålla din trätrappa.

  • Murad trappa inomhus
   Även om det nog oftast syns utomhus är det också ett alternativ med en murad trappa inomhus. Det ger ett rått och urbant utseende och kan hjälpa till att piffa upp din bostad.

  • Gjuten trappa inomhus
   Betongtrappor inomhus har börjat dyka upp i svenska hem. De är slitstarka och ser läckra ut. Du kan själv gjuta en betongtrappa inomhus genom att t ex täcka den med microcement.

  • Trappor inomhus stål
   Om du helst vill ha en trappa inomhus som inte kräver underhåll och som även är lätt att hålla ren, kan en ståltrappa vara ett alternativ. Du kan också kombinera stål med t ex en gjuten trappa inomhus genom att montera ett räcke av stål.

  Bygg en säker lofttrappa

  Kanske behöver du en mindre trappa. Om du t ex har ett loft är det lite överdrivet med en riktig trappa, och du kan därför istället bygga en lofttrappa.

  Det kräver varken någon större hantverksskicklighet eller en massa material att bygga en trappa till ett loft och du kan bygga din egen lofttrappa snabbt och lätt.

  Se byggbeskrivningen till hur du bygger en lofttrappa här: Hur bygger jag en stadig stege till loftsängen?

  Sida 1 / 2