Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Hur bygger man en trappa?

Nu tänker du kanske: “Hur bygger man en trappa – alltså ingen dyr paketlösning, utan en riktig egenkonstruerad trappa”.

Svaret är att du faktiskt kan bygga en trappa, som är minst lika bra som färdiga paketlösningar från trapptillverkare. Men till ett betydligt lägre pris, och lika snygg till utseendet. Dessutom får du en trappa som är enkel att montera.

Bygg trappan själv och slipp besväret

Om du köper en byggsats motsvarande en sådan här trappa kostar den dig garanterat 20.000-25.000 kr., om den ska ha sättsteg och plansteg av massiv ek.

Den ska monteras innan du kan sätta den på plats, vilket kräver mycket utrymme, och det är inte lätt att få alla stegen att pricka utfräsningarna på båda sidorna (vangstyckena), även om ni är två som hjälps åt.

Med Gör Det Självs trappa får du en komplett instruktion hur man bygger en trappa och slipper alla problem.

Bygg trappan själv på det enkla sättet

Trappans steg sågas ut av 38 mm tjocka bänkskivor av massiv ek. Stödlister och sidobitar sågas ut av 10 mm MDF-skiva.

Du börjar med att montera vangstyckena mellan golv och tak. Sedan sätter du dit sidobitarna, lägger ett steg – och fortsätter med nya sidobitar och steg växelvis.

Sedan monterar du sättsteg på lister, spacklar och målar – och så är trappan klar. Det kan inte bli enklare.

Trappan byggs ihop medan den monteras, till skillnad från en vanlig byggsats, som byggs ihop först. Du slipper dessutom fräsa ut i vangstyckena för stegen, så att alla kan klara av det.

Få en komplett bygginstruktion för trappan

Det är så klart viktigt att din egenbyggda trappa inte blir för brant, och att steghöjden passar. Du kan enkelt räkna dig fram till den rätta vinkeln på sidobitarna, så att trappan blir behaglig att gå i.

Priset för material är cirka 5.000 kronor inklusive färg. Det tar 3-4 dagar att bygga trappan, plus målning och torktid.

Hämta artikeln ”Så enkelt snickrar du en trappa” och få svar på hur du bygger en trappa – komplett med bygginstruktion, materiallista och massor av tips för en egenbyggd trappa.