Slipa trappan - den blir som ny

Alla trappor utsätts för hårt slitage och det dröjer inte länge förrän trappan ser sliten ut. Gammal mörk fernissa som delvis slitits bort ser inte snyggt ut. Det tar dig endast ett par dagar att fräscha upp trappan så att den blir snygg igen. Till arbetet behövs några få maskiner, och saknar du någon kan du säkert hyra en.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.500 kronor

Intro

Instruktion

01
Slipning av trappan 6 Steg

1

Smörj in trappan med slipolja. Snåla inte och låt oljan verka (se även anvisning på förpackningen). Det är inte nödvändigt att använda slipolja, men den sparar pengar, för den ser till att slipdamm inte lika lätt fastnar i slippapperet.

2

Varje steg slipas med en kantslip. Du kan hyra en sådan maskin, alternativt kan du använda vinkelslip - fast den ger inte lika bra resultat. Skydda dig med både ansiktsmask och skyddsglasögon.

Använd vinkelslip med stålborste för att få bort fernissa längs kanterna där du inte kommer åt med kantslipen.

3

Slipa hörnen med en trekantslip. Den kan även användas längs vangerna. Börja med grovt slippapper, korn 40. Har du ingen trekantslip, kan du använda en bra tvåhandsskrapa.

4

Slipa varje trappnos med excenterslip. Börja med grovt slippapper och fortsätt med finare och finare slippapper. Avsluta med att putsa alla steg och trappnosar med korn 180.

Excenterslipen är bra på finputsning av stegen efter slipningen.

5

Skrapa bort det sista längs sättsteget med en skrapa. Här används en liten skrapa. På större ytor och längs vangerna används tvåhandsskrapa. Kolla att all fernissa är borta.

6

Lackera trappan flera gånger. Om du vill ha ljusa steg kan du till första strykningen välja en vitpigmenterad lack. När den första lacken har torkat lackeras trappan ytterligare tre gånger med torktid. Då blir den extra slitstark.

Tidsförbrukning

Cirka en dag plus ett par dagar för lacken att torka.

Pris

Räkna med cirka 1500 kr inkl. hyra av någon maskin.

Svårighetsgrad

Lätt till medel. Kantslipen kan vara lite besvärlig att styra för den ovane.

Video

VERKTYG: Så här använder du deltaslipen

I den här videon lär du dig allt om deltaslipens arbetsuppgifter och funktioner. Slipens spetsiga nos kan komma in i hörn och vrår som andra slipmaskiner inte klarar av, men du kan också använda den till både kanter och lite större vågräta ytor.

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa inomhus