Hemligheten bakom den svävande trappan

Kan en trappa som ser ut att komma ut ur väggen bära även om den inte stöttas underifrån? Det kan den här trappan. Stegen ser ut som om de svävar – men faktum är att de är rejält förankrade. Hemligheten är elegant dold bakom tapeten och inuti trappstegen.

Hemligheten bakom en svävande trappa

Kraftiga metallsteg monterade på ett vangstycke av metall gör trappan solid, även om den ser superlätt ut.

Det var priset som var avgörande när Nils bestämde sig för att bygga sin egen trappa. Priserna för de trappor som han kunde hitta på nätet började på runt 15.000 kronor. Det borde man kunna göra billigare själv, tänkte Nils. Och så gjorde han det för halva priset.

Resultatet blev en fantastiskt elegant trappa, med steg som ser ut som om de svävar i luften och bara har fäste i en vägg. Man känner sig lite tveksam till om den kommer att hålla och om man överhuvudtaget vågar sig upp för den. Men den håller.

Konstruktionen som är dold i väggen och i stegen är nämligen otroligt robust. Men den är samtidigt så enkel att andra som har lite byggerfarenhet och känner en svetsare/smed kan göra som Nils. Han delar gärna med sig av hemligheten bakom trappan till dem som vill.

LÄS OCKSÅ: Få rätt trappmått med en trappformel

Nils valde att göra det själv

Villan från 1970-talet levde inte riktigt upp till en modern familjs krav och önskemål. Så Nils och hans sambo har ingripit med en grundlig renovering.

De har bl.a. tagit bort en del av golvet på andra våningen och öppnat upp ned till första våningen för att få det ljusare och luftigare.

Den gamla spiraltrappan är borta, och istället har Nils byggt trappan som du kan läsa om här.

LÄS OCKSÅ: Renovera trappa billigt - så här!

Grundkonstruktion: Själva konstruktionen byggs i metallverkstaden

Nils svärfar är smed, och har hjälpt till. Det är bra att vara två när man ska bygga ett vangstycke med 250 x 50 x 5 mm trappstegsprofiler i metall. Bärförmågan läste Nils sig till på nätet, och så valde han en dimension som gör att han känner sig säker på att trappan garanterat ska hålla.

Om man inte känner en smed, så bör man vända sig till en metallverkstad. På vissa verkstäder kan man beställa konstruktioner som denna och sedan själv stå för montering.

Svävande trappa: Trappstegens inre består av 1

Trappstegens inre består av en kraftig hålprofil. Den är utskuren i stegens bredd, som är cirka en meter.

Svävande trappa: Ett kraftigt plattjärn 2

Ett kraftigt plattjärn hjälper till när du ritar upp för stegen. Vangstycket ska sitta vinklat upp längs väggen, så att trappstegen skruvas på vangstycket i en vinkel på cirka 45 grader. Plattjärnen ska senare svetsas fast i trappstegen, så att varje steg kan skruvas fast i vangstycket genom dem.

Svävande trappa: Genom hålen i plattjärnet 3

Genom hålen i plattjärnet markeras de hål som ska borras in i vangstycket.

Svävande trappa: Vangstycket är klart 4

Vangstycket är klart för att stegen ska skruvas på.

Svävande trappa: Varje steg är fastsvetsat 5

Varje steg är fastsvetsat i ett plattjärn som är fastbultat i vangstycket.

Montering: Vangstycke och steg förses med stödben

Nu ska hela trappkonstruktionen in i huset och upp längs väggen. Konstruktionen är förankrad i toppen i en av övervåningens golvbjälkar, och stöttas mot golvet på undervåningen. Den stöttas dessutom ytterligare av fyrkantsrör som fästs i bjälklaget på övervåningen och i golvet.

Precis som med dimensioneringen handlar det om att säkerställa ett robust och hållbart resultat. Stötta hellre för mycket och med en extra bult, än att riskera en osäker konstruktion.

Vangstycket är monterat. Det är fäst i bjälklaget på övervåningen, och det stöttas nedtill mot en metalplatta som är fäst i golvet.

Ett “stödben” av fyrkantsrör ska göras fast i vangstycket. I toppen ska det förankras i bjälklaget på övervåningen.

Ännu ett “stödben” svetsas fast under vangstycket. Det står på golvkonstruktionen och gör trappan extra robust och ger extra bärighet, och minskar dessutom rörelserna i gipsväggen när trappan används.

Vägg: Väggen byggs på vangstycket

Trappan är egentligen klar. Du skulle kunna behålla den så här, och den skulle hålla. Men så snygg är den ju inte, och hela idén med att få den att se lätt, elegant och svävande ut kräver lite mer arbete.

Först bygger vi ett klassiskt träskelett som vi fyller upp med isolering. Sedan ska vi montera gipsskivor. Det är lite av ett pussel att få det hela att passa ihop runt de många stegen. Och det ställs krav på finishen, eftersom alla skarvar senare ska spacklas igen så att de inte syns efter tapetsering och målning.

Halva väggen är redan klädd med gips. På den andra halvan syns det tydligt var träskelettet är byggt.

Alla de små pusselbitarna av gipsskivor passar runt om stegen. Det är 1 cm luft runt om stegen, så att rörelser från trappan inte får gipset att knäckas. “Stödbenet” ligger i samma nivå som isoleringen.

Den färdiga väggen, spacklad och målad. Hela den bakomliggande konstruktionen är dold. Bara metallstegen syns.

Trappsteg: Trappstegen kläs in i trä

Trappstegen ska sedan kläs in med bambubrädor - samma trä som Nils har lagt som golv på övervåningen. Då det blev lite över kunde det kapas till i lämplig storlek och bli till trappsteg istället. Då brädorna är 27 mm tjocka kan de dölja centimetern med luft som finns mellan väggens gipsskivor och trappstegen i metall.

Brädorna är kapade i 45° vinkel så att de passar perfekt ihop.

Varje trappsteg kläs in på fem sidor med bambuträ, som är kapat i vinkel och fastlimmat i metallstegen med montagelim. Slutresultatet är strålande. Stegen ser ut att bestå av ett enda stycke.

Så beräknar du storleken

En trappa kräver mer plats än man kanske kan tro om den ska vara behaglig att gå i. Från framkanten av trappsteget ska det vara en frihöjd (A) på minst 200 cm. Annars riskerar du att slå huvudet i taket när du går i trappan. Vid foten av trappan (B) bör det vara minst 80 cm, och helst 100 cm till motstående dörr eller vägg så att man kan vända sig. Längden på trappöppningen (C) avgörs av frihöjden (A). En flackare trappa innebär lägre frihöjd. Våningshöjden (D) har stor betydelse när trappan ska ritas och konstrueras. Mät från golvyta till golvyta.

Så beräknar du storleken

3D-modell

Svävande trappa: 3D-modell
3D-modell

Svävande trappa

Stegen ser ut som om de svävar.

Öppna 3D-modell

Svävande trappa: Grundkonstruktionen
3D-modell

Grundkonstruktionen

Trappstegens inre består av en kraftig hålprofil, och sju kraftiga bultar håller fast varje steg vid vangen.

Öppna 3D-modell

Svävande trappa: Stödbenet
3D-modell

Stödbenet

"Stödbenet" har svetsats fast under vangen. Det står på golvkonstruktionen och gör trappan extra stadig. Samtidigt minskas rörelserna i en kommande gipsvägg när man går i trappan.

Öppna 3D-modell

Svävande trappa: Väggen byggs
3D-modell

Väggen byggs

Klassisk regelverk som fylls med isolering innan gipsskivorna sätts upp.

Öppna 3D-modell

Svävande trappa: Stegen byggs
3D-modell

Stegen byggs

Varje steg kläs på fem sidor med bambu.

Öppna 3D-modell

Räcke och ledstång: Ledstång av rostigt rör

Trappans ledstång är gjord av ett vattenrör. Det syns inte så tydligt vid första anblick. På avstånd liknar det mörkt trä, men det är ett vattenrör behandlat med saltsyra.

Räcket är byggt av vattenrör med passande fästen. I ändarna är räcket försett med galvaniserade hylsor. Du kan även låta rören vara som de är, eller lacka dem.

Regler: räcken och trappor

Läs på Boverkets hemsida om regler för räcken i trappor. T.ex. bör trappräcken vara minst 90 cm höga. Om en öppning vid sidan av trappan är större än 40 cm och våningshöjden är mer än 3 m, bör räcket vara minst 1,1 meter. www.boverket.se

Här finns hål för ett räcke på trappans utsida. Här kan du välja ett räcke som passar din stil.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa inomhus