Trappor

På dessa sidor hittar du råd och instruktioner för hur du kan bygga din egen trappa till hemmet. Vi visar dig hur du mäter upp ordentligt, samtidigt som vi ger dig instruktioner för hur du bygger ett räcke.

Trappor – bygg en egen trappa

Om du ska ha en ny trappa så ska du naturligtvis bygga den själv. Då blir den exakt så som du vill ha den – och garanterat mycket billigare än en lösning byggd av hantverkare. Det gäller både trappor inomhus och trappor utomhus.

En trappa ska följa en regel

Du har säkert provat att gå i en trappa som inte riktigt följer din stegrytm. Antingen för att stegen är för djupa, eller för att stegen var för höga eller för låga. Oavsett anledningen till det så är det en väldigt irriterande känsla.

Det problemet vill du inte ha i din nya trappa, och därför ska du följa en viss trappformel. Den ger dig exakta mått för hur din trappa ska byggas så att du får en trappa som är behaglig att gå på.

Läs mer här: Få rätt trappmått med en trappformel

Trappor inomhus

Inomhus finns det i regel gränser för hur fritt du kan uppföra en trappa. Ofta kommer väggar, dörrar och annat sätta gränser för hur mycket plats trappan får ta. Och i vissa fall är ramarna så snäva att du får se till alternativa lösningar och kompromissa en del kring komforten. Det gäller ex. när det ska byggas en rak källartrappa.

Läs mer om trappor inomhus

Andra gånger är det designen som är viktigast. Då blir trappan en installation i sig.

Läs också: Hemligheten bakom den svävande trappan

Förnya den gamla trappan

Har du redan en välfungerande trappa som bara ser dålig ut så finns det en rad gör-det-självmöjligheter, både om du vill byta stegen eller om du vill lacka/måla för att få känslan av en ny trappa.

Kompletta set är en bra genväg

Om du inte vill börja helt från början med att bygga en ny trappa kan du köpa ett komplett set. Det är uppbyggt i moduler som kan anpassas precis om du önskar. Och med lite vägledning är de faktiskt ganska enkla att montera. Men du får givetvis betala för genvägen du tar.

Trappor utomhus

Utomhus är det ofta lite mer spelruml för att bygga en trappa i den dimension som passar bäst. Och här är konstruktionen ofta lite enklare, eftersom de flesta trappor utomhus kan byggas mer avskalade.

Kanske handlar det bara om ett eller tre steg från uteplatsen upp till huset, eller en trappsten byggd av betongblock eller betongsten. Du bestämmer själv hur komplicerat eller enkelt det ska vara.

Läs mer om trappor utomhus.

Trappräcken

Och så ska det så klart ofta även vara ett räcke till trappan. Både av säkerhetssynpunkt och för komforten. Här är möjligheterna oändliga.

Läs också: Gör ett trappräcke till trappan utomhus

Sida 1 / 3