Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stäng den öppna trappan

Skriv ut Spara artikel

Om man exempelvis planerar att installera hyllor på väggen under en trappa kan det vara en bra idé att stänga trappstegen med en skiva. Om man har små barn i huset är det också säkrare. Dessutom kan det ge trappan ett snyggare utseende. Hantverkaren ska visa hur man stänger trappstegen på ett sätt som gör att de inte knarrar när man går på dem.

Hantverkaren ska visa hur man stänger trappstegen på ett sätt som gör att de inte knarrar när man går på dem. Han börjar med att mäta upp bredden så han vet hur bred skiva han behöver. Han placerar skivan mot det trappsteg som han vill stänga och drar ett streck på skivan längs kanten av trappsteget den ska sitta under.

Nu vet han hur hög skivan ska vara och sågar till den med en sänksåg. Skivan ska skruvas fast inne under trappsteget med fyra skruvar vågrätt in i trappsteget. För att veta var i skivan han ska förborra mäter han först trappstegets tjocklek. Han mäter 5 cm in från varje sida av skivan och sätter ett märke där de yttersta skruvarna ska sitta. Mellan de yttersta märkena sätter han ytterligare två.

Han kontrollerar att det är lika långt mellan alla markeringarna. Han mäter upp halva trappstegets tjocklek från nederkanten– här 2 cm – och markerar det vid breddmåttet. Det gör han vid alla fyra märkena. Sedan förborrar han. Han använder ett 4 mm borr som passar till skruvarna.

Sedan bankar han skivan på plats. Knepet för att undgå att trappan knarrar är att sänka skivan lite så att den sitter ett par millimeter under trappsteget. På det sättet tillåts trappsteget svikta när man går på det. Sedan sätter han på en list så att man inte kan se glipan. Hantverkaren borrar nu in i trappsteget genom de förborrade hålen. Det är lätt men var noga med att hålla borrmaskinen vågrätt så borret går in precis i mitten.

Han skruvar i skruvarna och sedan döljer han dem med täckproppar så att de inte syns. Innan han sätter på en list kontrollerar han med en vinkelhake om plattan sitter rätt och bankar till den lätt om det behövs. Han ska nu sätta på listen. Han börjar med att mäta upp bredden, och markerar den på listen som han klipper av med en listsax.

Han sätter listen på plats och skjuter fast den med spikpistol. Man ska se till att trycka listen tätt mot trappsteget när den sätts fast så att den inte buktar ut när arbetet är färdigt. Hantverkaren gör om samma sak på framsidan men använder då panelstift istället för spikpistol. Panelstiften är tunnare än vanliga spik och spräcker därför inte listerna lika lätt. Med en körnare försänker han spikhuvudena helt så att man nästan inte kan se dem. Trappsteget är nu stängt, och så är det bara att upprepa proceduren på alla trappstegen.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Stäng den öppna trappan
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka