Intro
Instruktion
Kantslipmaskiner finns i två utföranden. På vissa sitter slipskivan rakt under motorn. De är bra till golv. Men till trappor skall man hyra en modell med så kallad näbb, som når in under trappstegen.
Problemet med en sådan modell är att den har två hjul längst bak, och de har inget att vila mot när man slipar trappor. Och utan stöd kan man inte använda maskinen.
Därför tillverkade vi en stödskiva av ett par skivor och några lister som låg och skräpade. Principen är att man fäster stödskivan i höjd med trappsteget som man skall slipa. Då kan man koncentrera sig på att slipa trappsteget medan hjulen rullar på skivan.
Sedan gick det så smidigt att vi slipade alla trappstegen på mindre än två timmar.
Tvätta alla ytor med målarsoda för att inte slipa ner fettfläckar i träet. Se till att komma in alla hörn.
Stödskivan sätts fast med skruvtvingar på det trappsteg som skall slipas. Lägg papp eller masonit under de nedersta listerna, så att skivan kommer i nivå med trappsteget.
Du har full kontroll över kantslipmaskinen när hjulen rullar på stödskivan. Slipa ner lacken helt, så att det bara återstår naket trä.
Det är viktigt att ha tålamod när man använder båtlack. Både primern och lacken skall härda i två dagar innan de målas över. Det sista skiktet skall härda i minst en vecka innan man kan gå i trappan.
Både primern (ett annat namn för grundfärg) och båtlacken kan förtunnas med lacknafta - det underlättar arbetet. Förhållandet skall vara cirka 1:20. Blanda i lite lacknafta i taget, så riskerar du inte att det blir för mycket.
Ovala penslar är bäst eftersom de fungerar bra både till de smala räckena och till trappstegen.
Vädra ordentligt och var noga med att använda kolfiltermask när du arbetar. Både primern och lacken avger hälsovådliga ångor. Ångorna är borta efter ett par dagar.
Måla hela trappan med den förtunnade primern, som skall torka i två dygn. Börja uppifrån, så att du inte fastnar på ovanvåningen.
När primern har torkat spacklas hål och ojämnheter igen med akrylatspackelmassa (snickarspackel). Slipa trappan med lätt hand när massan är torr.
Material
• Hempel alkydprimer, cirka 2,5 l
• Hempel båtlackfärg, cirka 2,5 l
• Målarsoda
• Oval pensel med naturhår
• Slippapper
• Lacknafta
• Överblivet trä till stödskivan
• 4 x 40 mm skruvar till stödskivan
Pris
Cirka 1 700 kronor, inklusive hyra av kantslipmaskin.
Ritning
Stödskivan - enkel men oumbärlig
Till stödskivan kan du använda vad för trä som helst. Skivorna (A) och (B) skall vara minst 16 mm tjocka och listerna (C) och (D) är här 21 x 43 mm hyvlad furu. Vi har använt 4 x 40 mm skruvar.
Såga ut sidoskivorna (B) så att måttet Y är 5 mm kortare än avståndet från ovansidan av ett trappsteg till ovansidan av nästa. Skruva fast dem under skivan (A), som skall vara cirka 50 x 50 cm. Fäst listerna (C) längs sidoskivornas underkant och listerna (D) på ett avstånd av X från ovansidan. X är tjockleken på trappsteget minus 2 mm.

Video
Tips & Tricks
Håll kantslipmaskinen i rörelse
Det är viktigt att slipskivan är upplyft när man startar kantslipmaskinen. Sänk sedan ner slipskivan på trappsteget och flytta näbben fram och tillbaka med jämna rörelser. Om man håller maskinen stilla bara för ett ögonblick gräver skivan ner sig i träet och bildar en fördjupning.
Lösningmedel etsar plast
Både primer och båtlack skall förvaras i metallburkar eftersom de innehåller lösningsmedel som kan etsa plastburkar. Av samma anledning skall penseln ha naturhår. Syntethår håller inte.
Halksäkra trappsteg
I stället för att lägga likadan matta på trappstegen som innan renoveringen (se bilden), kan du sätta Safety-Walk-tejp på trappstegen för att göra dem halksäkra. Tejpen, färgad eller genomskinlig, kostar cirka 200 kronor för 18 meter.
Skrapa av gammal fernissa
Du kommer att använda ett oändligt antal sliprondeller om du ger dig på att försöka slipa bort ett tjockt lager fernissa. Skaffa i stället ett bra skrapjärn och några nya klingor och skrapa av fernissan innan du sätter i gång. Det är lite jobb, men det lönar sig i längden.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

