Måla om trappa - så att det håller!

Är det dags att måla om trappan, så ger vi dig här hemligheten hur den blir snygg och fräsch igen: Skeppslack, den perfekta lösningen!

Intro

De allra flesta av oss har varit i ett hem med en lackerad furutrappa. Många av dem byggdes på 70-talet och därför har lacken nu gulnat. Det gör att trappan ser mörk och trist ut. Problemet är att det är svårt att göra något åt en sådan trappa. Om man vill olja in den med vitpigmenterad olja måste lacken slipas bort – ett besvärligt och tidskrävande arbete – och resultatet blir sällan bra. Pigmenten samlas nämligen i hörnen, vilket gör att man får stora nyansskillnader.

Supertålig lack

Gör Så Här valde i stället att slipa trappan matt, grunda den och måla med vit båtlack. Lacken är avsedd för båtar och är därför otroligt slitstark. Dessutom har den en vacker, glänsande lyster. Man kan även använda vanlig golvfärg, men den är inte alls lika tålig som båtlacken från Hempel.

Den lösningsmedelbaserade båtlacken kan användas på såväl alkydsom akrylatlackerade underlag. Men för säkerhets skull lackerade vi en mindre testyta på trappan för att se efter så att den gamla och den nya lacken fungerade ihop.

Extra noga med trappstegen

Eftersom stegen utsätts för extra stort slitage är det viktigt att lacken fäster bra på dem.

Därför slipade vi planstegen ända ner till träet med en kantslipmaskin, som kan hyras för 100-150 kronor dygnet på de flesta byggmarknader. Övrigt trä slipades matt och jämnt för hand med slippapper. Ibland använde vi en planslipmaskin och en deltaslipmaskin.

När man målar trappan är det lättast att börja uppifrån och arbeta sig nedåt i etapper. Man tar tvåtre trappsteg med tillhörande räcke och vang, först ovanifrån och sedan underifrån. På så sätt hinner man fånga rinnande färg innan den torkar. Lacken torkar snabbt, och på grund av den höga glansen syns ränder tydligt.

Glöm inte att använda kolfiltermask när du målar med båtlack. Många tror att det räcker med en engångsmask, men den skyddar bara mot damm, inte mot ångorna från lösningsmedlet.

Tidigare var entrén mörk och tämligen tråkig.

Det är otroligt vad lite färg kan göra. Väggen målades också i en ljus nyans, och tillsammans gör det att rummet blir mycket ljusare, trevligare och mer inbjudande.

Instruktion

01
Trappstegen slipas med kantslipmaskin 4 Steg

Kantslipmaskiner finns i två utföranden. På vissa sitter slipskivan rakt under motorn. De är bra till golv. Men till trappor skall man hyra en modell med så kallad näbb, som når in under trappstegen.

Problemet med en sådan modell är att den har två hjul längst bak, och de har inget att vila mot när man slipar trappor. Och utan stöd kan man inte använda maskinen.

Därför tillverkade vi en stödskiva av ett par skivor och några lister som låg och skräpade. Principen är att man fäster stödskivan i höjd med trappsteget som man skall slipa. Då kan man koncentrera sig på att slipa trappsteget medan hjulen rullar på skivan.

Sedan gick det så smidigt att vi slipade alla trappstegen på mindre än två timmar.

Måla om trappa: Tvätta alla ytor 1

Tvätta alla ytor med målarsoda för att inte slipa ner fettfläckar i träet. Se till att komma in alla hörn.

Måla om trappa: Stödskivan sätts fast med skruvtvingar 2

Stödskivan sätts fast med skruvtvingar på det trappsteg som skall slipas. Lägg papp eller masonit under de nedersta listerna, så att skivan kommer i nivå med trappsteget.

Måla om trappa: Du har full kontroll över kantslipmaskinen 3

Du har full kontroll över kantslipmaskinen när hjulen rullar på stödskivan. Slipa ner lacken helt, så att det bara återstår naket trä.

Måla om trappa: Alla hörn, framsidor och baksidor slipas 4

Alla hörn, framsidor och baksidor slipas med planslipmaskin eller deltaslipmaskin. Använd slippapper till trappräckena. Dammsug och torka med en ren dammtrasa.

02
Det tar en vecka för båtlack att härda 3 Steg

Det är viktigt att ha tålamod när man använder båtlack. Både primern och lacken skall härda i två dagar innan de målas över. Det sista skiktet skall härda i minst en vecka innan man kan gå i trappan.

Både primern (ett annat namn för grundfärg) och båtlacken kan förtunnas med lacknafta - det underlättar arbetet. Förhållandet skall vara cirka 1:20. Blanda i lite lacknafta i taget, så riskerar du inte att det blir för mycket.

Ovala penslar är bäst eftersom de fungerar bra både till de smala räckena och till trappstegen.

Vädra ordentligt och var noga med att använda kolfiltermask när du arbetar. Både primern och lacken avger hälsovådliga ångor. Ångorna är borta efter ett par dagar.

Måla om trappa: Måla hela trappan 1

Måla hela trappan med den förtunnade primern, som skall torka i två dygn. Börja uppifrån, så att du inte fastnar på ovanvåningen.

Måla om trappa: När primern har torkat spacklas hål och ojämnheter igen 2

När primern har torkat spacklas hål och ojämnheter igen med akrylatspackelmassa (snickarspackel). Slipa trappan med lätt hand när massan är torr.

Måla om trappa: Primern skall härda i minst två dagar innan trappan lackeras 3

Primern skall härda i minst två dagar innan trappan lackeras. Slipa lätt efter ytterligare två dagar och måla nästa gång. Det kan krävas en tredje strykning.

Material

• Hempel alkydprimer, cirka 2,5 l
• Hempel båtlackfärg, cirka 2,5 l
• Målarsoda
• Oval pensel med naturhår
• Slippapper
• Lacknafta
• Överblivet trä till stödskivan
• 4 x 40 mm skruvar till stödskivan

Pris

Cirka 1 700 kronor, inklusive hyra av kantslipmaskin.

Ritning

Stödskivan - enkel men oumbärlig

Till stödskivan kan du använda vad för trä som helst. Skivorna (A) och (B) skall vara minst 16 mm tjocka och listerna (C) och (D) är här 21 x 43 mm hyvlad furu. Vi har använt 4 x 40 mm skruvar.

Såga ut sidoskivorna (B) så att måttet Y är 5 mm kortare än avståndet från ovansidan av ett trappsteg till ovansidan av nästa. Skruva fast dem under skivan (A), som skall vara cirka 50 x 50 cm. Fäst listerna (C) längs sidoskivornas underkant och listerna (D) på ett avstånd av X från ovansidan. X är tjockleken på trappsteget minus 2 mm.

Stödskivan - enkel men oumbärlig

Video

VERKTYG: Så här använder du deltaslipen

I den här videon lär du dig allt om deltaslipens arbetsuppgifter och funktioner. Slipens spetsiga nos kan komma in i hörn och vrår som andra slipmaskiner inte klarar av, men du kan också använda den till både kanter och lite större vågräta ytor.

Video

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

Video

TIPS: Stäng av värmen när du målar

Video

TIPS: Spara in på rengöring av målargrejor

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappor