Ett sovloft ger dig mer plats

Bygg ett sovloft och utnyttja platsen. Har du högt till tak ger ett sovloft dig möjlighet att utnyttja en del av rummet som annars inte används.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
4.000 kronor

Intro

Extra kvadratmeter med ett sovloft

Många nyare hus har högt till tak eller har ett vardagsrum med tak som öppet till nock. I sådant fall kan det vara smart att bygga ett sovloft, om man behöver plats för ett skrivbord eller kanske en gästsäng. Möjligheterna är många med ett sovloft.

Bygg ditt eget sovloft

Det är inte speciellt svårt att bygga sitt eget sovloft och på det viset utöka boytan. I vår instruktion visar vi dig, steg för steg, hur du lätt kan bygga ett sovloft på en helg.

Sovloft med smarta detaljer

Om du följer instruktion för hur man bygger ett sovloft får du också förklarat hur du bygger en smart stege som kan fällas ihop och skjutas åt sidan när den inte används. Stegen kan inte avlägsnas från loftet, så du riskerar inte att någon blir fången på på loftet utan möjlighet att ta sig ner.

Sovloftet i vår instruktion har vi valt att klä med ett vackert klickgolv, men du kan också lägga matta på sovloftet. I sådana fall måste du bara se till att fästa mattan, så att det inte finns någon risk för att den glider.

Bygg ett sovloft med enkel konstruktion

Det krävs inte många verktyg för att bygga ett sovloft. Vårt loft kan byggas med ganska få verktyg; en såg, en borrmaskin och en skruvdragare. Utöver det kan det vara en fördel att ha ett mobilt borrstativ när de många hålen till räcket ska borras. Ett mobilt borrstativ kostar som tur är inte jättemycket, och det är oslagbart när man ska borra hål som ska vara helt lodräta och alla ha exakt samma djup.

LÄS OCKSÅ: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinen

Tänk på detta när du bygger sovloft

På samma sätt som vid andra utbyggnader krävs inget bygglov så länge inte sovloftets yta överstiger 15 kvadratmeter, vilket det sällan gör. Däremot kan det räknas som boyta om du väljer att bygga det med en takhöjd på över 1,9 meter. Om du vill inreda sovloft i en hyreslägenhet bör du först få tillstånd av din hyresvärd.

Inred ditt sovloft

Sovloftet kan bli en perfekt myshörna. Det är något speciellt att sitta på ett loft och göra läxan eller läsa en god bok, så se till att inreda ditt nya sovloft så att det blir en härlig plats att vara på.

Under sovloftet har du också plötsligt fått en bra myshörna, som du kan inreda som ett lekrum till barnen. Eventuellt kan du hänga ett draperi från loftet. Du kan även inreda rummet under loftet med en härlig fåtölj och en läslampa. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du inreder ditt nya sovloft.

Instruktion

01
Den bärande delen 12 Steg

1

Börja med att limma och skruva ihop ramen av två sidor (A) och två gavlar (B). Lägg papper under varje hörn så att du inte spiller lim på golvet.

2

Fäst ramen med skruvtvingar på tre tillfälliga ben så att den kommer upp i rätt höjd. Justera placeringen tills ramen sitter vågrätt. TIPS: Skaff a en medhjälpare eller två som hjälper dig lyfta ramen.

3

Borra 10 mm hål genom ramen och in i väggen. I tegel- och betongväggar bör du använda kraftiga 10 x 100 mm skruvar på var 40-50:e cm. Knacka i pluggarna och dra åt skruvarna.

4

I skivväggar fästs skruvarna i regelstommen eftersom gipsskivor inte är tillräckligt starka. TIPS: Här får du stor nytta av en regelsökare som kan hitta reglarna åt dig.

5

Skruva fast en bit 15 mm rundstav i golvet och borra ett 15 mm hål i benet C. Trä upp benet på rundstaven och limma och skruva fast benet på ramen.

6

Förstärk benet (C) med stödbenet (D). Stryk först lim på stödbenets ena sida och fäst det sedan med skruvar. Förstärk montaget med två vagnsbultar som går rakt igenom ben och stödben.

7

Limma och skruva fast stolparna (E) på baksidan av ramen. De två stolpar som sitter längs väggarna förses med urtag på 45 x 195 mm för ramen och monteras i stället i väggen.

8

Dra ett streck invändigt hela vägen runt på ramen. Strecken ska hamna 14 cm från ovankant. På långsidorna monteras sedan stödreglar (G) med lim och skruvar.

9

Såga 45 x 45 mm urtag i båda ändarna på varje golvregel (F). Lägg golvreglarna på stödreglarna (G) och limma och skruva fast dem.

10

Fäst mellanbitarna (H) mellan golvreglarna. Lägg ett par strängar lim på stödreglarna och skruva fast bitarna. Gör först en provmontering så att avståndet mellan golvreglarna blir lika stort för de syns ju från undersidan.

11

Fäst golvskivorna med skruvar på golvreglarna. Såga ut i skivorna för stolparna. TIPS: Om du använder självförsänkande skruvar så slipper du fräsa försänkningar för dem i golvskivorna.

Du kan även ställa sovloftet på två ben

Vi har byggt detta sovloft i ett hörn av rummet och då räcker det med endast ett stödben - i det yttre hörnet. Beroende på hur förhållandena är där du ska inreda och bygga ett sovloft, så kan du förse det med två ben, antingen på ena gaveln eller längs ena långsidan. I så fall ska du ersätta en av de korta hörnstolparna (E) med de långa stolparna (C och D på ritningen på förra uppslaget). Du kan inte använda vår ritning till att bygga ett fristående sovloft, eftersom ett sådant kräver förstärkning i sidled av ett par snedsträvor.

02
Trappan 5 Steg

Trappan kan flyttas så att den inte är i vägen, men den kan inte tas bort!

1

Fäst en mellanbit (P) på varje vangstycke (N) mellan stegen (M). Mellanbitarna limmas och fästs med fyra skruvar. Här har de geringssågats i 15 grader i ändarna.

2

Tryck steget (M) mot mellanbiten (P) och fäst det med lim och skruvar. Framkanten på varje steg har först rundats av med handöverfräs. Men det gör ju lika bra genom att hyvla och sedan slipa.

3

Bocka aluminiumskenorna (R) i båda ändar så att du får två beslag som de på bilden. Det är de yttre fem centimetrarna som bockas. Skruva fast beslagen på baksidan av trappan.

4

Skruva fast en rörplugg i röret och fäst det på ramen med två rörhållare. Se till att det övre steget hamnar i nivå med golvet på sovloftet innan du drar fast skruvarna genom rörhållarna.

Trappan snickras snabbt

Två vangstycken (N), nio steg (M) och 18 mellanbitar (P) är allt som behövs för att snickra en gammaldags trappa till sovloftet. Det är mycket lättare att använda mellanbitar än att fräsa spår i vangstyckena för varje steg. Och resultat blir minst lika snyggt och stabilt. Trappan har hakats fast på ett rör med hjälp av ett par beslag, som både håller fast trappan och ger dig möjlighet att skjuta trappan åt sidan när den inte används.

03
Stadigt räcke 6 Steg

1

Spänn fast handlisterna (J och K) på ramen men vänd undersidan uppåt. Markera för stolparna på handlisten och markera sedan en linje för placering av rundstavar på både ram och handlist, 22 mm från kanten.

2

Dags att borra. Sätt en 15 mm träspiralborr i borrmaskinen och fäst denna i ett mobilt borrstativ. Borra 30 mm djupa hål för rundstavarna i handlisterna. I ramen ska hålen vara 40 mm djupa. Dammsug så att borrsmulorna försvinner.

3

Spetsa räckesståndarna (L) en aning i båda ändar. Klicka lite lim i varje hål i ramen och knacka ner rundstavarna (räckesståndarna) i hålen.

4

Med gummihammare knackar du ner handlisterna på de uppstickande rundstavarna. Klicka lite lim på varje rundstav och börja från ena sidan. Annars blir det svårt att styra alla pinnar.

5

Fäst handlisterna (J och K) på stolparna (E) med lim och skruvar. Runda av kortändarna och alla kanter på handlisterna med slippapper.

6

Avsluta med golvläggning. Välj vilket golv du vill ha. Här lägger vi först ett stegljuds- och knarrdämpande underlag av 2 mm skumplast innan vi avslutar med ett 14 mm tjockt klickgolv. Nu kan sovloftet målas eller lackeras.

Material

45 x 195 mm reglar:
• 2 sidor (A) à 260 cm
• 2 gavlar (B) à 171 cm

45 x 95 mm reglar:
• 1 ben (C), 313,5 cm
• 1 stödben (D), 215,5 cm
• 4 stolpar (E) à 98 cm
• 6 golvreglar (F) à 171 cm
• 1 handlist (J), 260 cm
• 1 handlist (K), 111 cm

45 x 45 mm reglar:
• 2 stödreglar (G) à 251 cm
• 10 mellanbitar (H) à 45 cm

15 mm rundstav:
• 30 räckesståndare (L) à 89 cm
• 1 styrtapp, 5 cm

21 x 95 mm hyvlad furu:
• 9 steg (M) à 50 cm

21 x 70 mm hyvlad furu:
• 2 vangstycken (N) à 240 cm

8 x 70 mm hyvlad furu:
• 18 mellanbitar (P), totalt 480 cm

2 x 25 mm eloxerad aluminium:
• 2 beslag à 28 cm (R)

19 mm mdf-skiva:
• 5 golvskivor à 49,3 x 170 cm

Dessutom:
• 15 mm galvaniserat/rostfritt rör (gängat i ena änden), 175 cm
• 15 mm plugg till röret
• 2 st. 15 mm rörhållare
• Trälim
• 2 vagnsbultar à 10 x 160 mm
• 5 x 80 mm skruvar
• 4 x 25 mm skruvar
• 4 x 50 mm skruvar
• 6 x 100 mm skruvar till skivvägg alternativt 10 x 100 mm skruvar med tillhörande pluggar
• Stegljudsdämpande underlag
• Golvbeläggning, här klickgolv

Eventuellt:
• Grundfärg
• Finspackel
• Akrylatfärg (interiörfärg)
• Lack till stegen

Specialverktyg
• Mobilt borrstativ

Tidsförbrukning

2-3 dager (i tillegg kommer tørketiden for malearbeidene)

Pris

Cirka 4000 kroner (pluss gulv)

Svårighetsgrad

Hvis du følger vår anvisning, får du en flott konstruksjon som lages uten vanskelige sammenføyninger.

Ritning

Det tar bara en helg att bygga sovloftet

Som du kan se på ritningen så är konstruktionen mycket enkel. Om du förbereder arbetet genom att i förväg såga alla delar i önskade längder, så kan du säkert sätta ihop och montera sovloftet på en helg. Du klarar dig med endast få verktyg. Det räcker nästan med en såg och en borrmaskin/skruvdragare. Ett borrstativ är till stor hjälp, för du ska borra många hål för räcket.

Det tar bara en helg att bygga sovloftet

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Borra vinkelrätt in i väggen

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Inredning