Extra kvadratmeter med ett sovloft

Många nyare hus har högt till tak eller har ett vardagsrum med tak som öppet till nock. I sådant fall kan det vara smart att bygga ett sovloft, om man behöver plats för ett skrivbord eller kanske en gästsäng. Möjligheterna är många med ett sovloft.

Bygg ditt eget sovloft

Det är inte speciellt svårt att bygga sitt eget sovloft och på det viset utöka boytan. I vår instruktion visar vi dig, steg för steg, hur du lätt kan bygga ett sovloft på en helg.

Sovloft med smarta detaljer

Om du följer instruktion för hur man bygger ett sovloft får du också förklarat hur du bygger en smart stege som kan fällas ihop och skjutas åt sidan när den inte används. Stegen kan inte avlägsnas från loftet, så du riskerar inte att någon blir fången på på loftet utan möjlighet att ta sig ner.

Sovloftet i vår instruktion har vi valt att klä med ett vackert klickgolv, men du kan också lägga matta på sovloftet. I sådana fall måste du bara se till att fästa mattan, så att det inte finns någon risk för att den glider.

Bygg ett sovloft med enkel konstruktion

Det krävs inte många verktyg för att bygga ett sovloft. Vårt loft kan byggas med ganska få verktyg; en såg, en borrmaskin och en skruvdragare. Utöver det kan det vara en fördel att ha ett mobilt borrstativ när de många hålen till räcket ska borras. Ett mobilt borrstativ kostar som tur är inte jättemycket, och det är oslagbart när man ska borra hål som ska vara helt lodräta och alla ha exakt samma djup.

LÄS OCKSÅ: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinen

Tänk på detta när du bygger sovloft

På samma sätt som vid andra utbyggnader krävs inget bygglov så länge inte sovloftets yta överstiger 15 kvadratmeter, vilket det sällan gör. Däremot kan det räknas som boyta om du väljer att bygga det med en takhöjd på över 1,9 meter. Om du vill inreda sovloft i en hyreslägenhet bör du först få tillstånd av din hyresvärd.

Inred ditt sovloft

Sovloftet kan bli en perfekt myshörna. Det är något speciellt att sitta på ett loft och göra läxan eller läsa en god bok, så se till att inreda ditt nya sovloft så att det blir en härlig plats att vara på.

Under sovloftet har du också plötsligt fått en bra myshörna, som du kan inreda som ett lekrum till barnen. Eventuellt kan du hänga ett draperi från loftet. Du kan även inreda rummet under loftet med en härlig fåtölj och en läslampa. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du inreder ditt nya sovloft.

Hämta bygginstruktionen: Bygg ett sovloft

I instruktionen som du kan hämta här på sidan ger vi dig den kompletta steg för steg-guiden för hur du enkelt kan bygga ditt eget sovloft. Ska ditt sovloft inte stå i ett hörn, som vårt, kan du i bygginstruktionen också se hur du kan bygga ett loft med två ben.