Sätt nya ståndare i trappräcket

Två av räckesståndarna i trappräcket har knäckts. Det ser inte snyggt ut och det kan dessutom vara farligt. Om ståndarna inte kan lagas måste du göra nya. Rita av profilen på ett papper och beställ nya ståndare eller svarva dem själv. Monteringen går snabbt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 time
Pris
600 kronor

Intro

När det är hål i räcket och en eller två av spjälorna saknas (räckesståndare är korrekt fackuttryck), så kan du sällan hitta en ny som passar. I varje fall inte på brädgården eller byggvaruhuset. Om ståndaren är svarvad måste du svarva en likadan, och är du inte så bra på svarvning, kan du beställa en ny på ett snickeri. Vid beställning är det viktigt att du har gjort en måttsatt ritning av hur ståndaren ska se ut. Det allra bästa är att också komplettera med en eller par bilder av trappräcket. När du sedan har en ny räckesståndare, så är det i regel lätt att sätta den på plats. Du ska bara se till att hålet i handledaren är djupare än det i trappvangen.

PROBLEM:
Två räckesståndare är borta. Det ser inte snyggt ut och är dessutom farligt. Om de gamla inte kan lagas måste du göra nya.

LÖSNING:
Två nya ståndare beställs svarvade och klara för montering i handledare och trappvang. Det arbetet klarar du snabbt själv.

Tidsförbrukning

Två omgångar på vardera cirka 30 minuter.

Pris

Gratis om du svarvar själv.

Svårighetsgrad

Så länge du överlåter en ev. svarvning till någon annan, så är reparationen enkel.

Instruktion

01
Byt en ståndare 5 Steg

1

Börja med att göra en mall. Spänn fast en bräda bakom en av räckes-ståndarna och dra sedan en penna längs ståndaren samtidigt som den ritar av ståndaren på brädan. Det är bäst att använda en penna där stiftet kan tryckas ut långt.

2

Markera på trappvangen och handledaren var räckesståndaren ska placeras. Om den gamla knäckts ska du använda samma hål. Här hade förra ägaren av huset spacklat igen hålen, men vi kunde ana konturen av dem.

3

Hålet i handledaren ska vara djupt, helst 4-5 cm. Undersök först hur djupt du maximalt kan borra utan att borren går igenom. Ståndaren ska först skjutas upp långt i hålet och sedan släppas ner i hålet i vangen utan att den lossnar upptill.

Borra 4 cm in i handledaren, men se upp så att borren inte går igenom. Gör först en anvisning med en mindre borr.

4

Hålet i trappvangen ska inte vara så djupt som det i handledaren. Det räcker med knappt hälften, alltså cirka 2 cm. Tanken är att räckeståndaren ska gå ner 2 cm i hålet i vangen och sticka upp lika mycket i handledaren. Då sitter den fast.

Borra c:a 2 cm djupt i vangen.

5

Sätt räckesståndaren på plats. Första gången gör du bara ett prov. Kan du trycka upp den i handledaren och släppa ner den i vangen? Är den för lång får du korta av den lite. Måla den nya ståndaren före eller efter montering.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa inomhus