Stabilt räcke framför trappan

Du ska förstås ha koll på vad du gör när du sätter ett räcke framför en trappa. Men du kan tryggt sätta igång om du snickrar det viktiga räcket efter våra anvisningar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.300 kronor

Intro

Tekniken är otroligt enkel och den ger ett mycket starkt och stablit räcke som håller. Även om någon råkar gå rakt in i det. Inte nog med det: den enkla tekniken ger dig en mycket elegant lösning där de starka ramen sätts ihop med bladfogarsom är så exakta att man skulle kunna tro att det är en yrkessnickare som utfört dem och inte du. Men du kan göra dem utan att behöva såga urtag och tappar i delarna.

I stället för att såga och stämma ut delarna sätter du ihop ramen av fyra hyvlade lister. Det resulterar i sig själv i en starkare lösning än om du använder en hel regel. Genom att förskjuta listerna inbördes med en listbredd skapar du de blad eller tappar som behövs till fogarna.

Instruktion

01
Ramens sidor 5 Steg

Vi börjar med att såga till listerna till ramen i två längder. De långa, vågräta listerna A ska vara 182,3 cm och de korta, lodräta listerna kapas till 95,7 cm. Det går snabbt om man har en kap- och geringssåg, men det går lika bra med vanlig såg och geringslåda.

Listerna limmas sedan ihop med förskjutna kortändar så att det bildas blad eller tappar till de starka bladfogarna. Förskjutningen ska vara en listbredd, alltså 43 mm. Eftersom alla lodräta lister är lika långa och de vågräta är lika långa så flätas listerna snyggt in i varandra i varje hörn. Men håll reda på vilka lister som förskjuts.

1

Listerna A och B kapas i längd. Till de långa listerna spänns stoppklossen X fast 182,3 cm från sågklingan och till de korta spänns den fast 95,7 cm från klingan. Men först kapas alla lister i ena änden.

2

Den första listen B1 till de två sidorna förses med en styrkloss Y som hjälper till att hålla övriga lister på plats när de limmas ihop. De korta listerna får en kloss i varje ände medan de långa listerna får ytterligare en kloss på mitten.

3

Nästa list B2 limmas och skruvas fast på den första. Lägg listen med lim ovanpå den första och håll en liststump Z mot kortänden så att den andra listen förskjuts en listbredd. Lås listerna med en 4 x 40 mm skruv på var 30:e cm.

4

Den tredje och fjärde listen, B3 och B4, läggs till på samma sätt som den andra. När den tredje läggs på plats kollar du med en vinkel att den hamnar kant i kant med den första. De flärde B4 ska förskjutas en listbredd. Kolla med listen Z.

5

De vågräta listerna A sätts ihop på samma sätt. Det är dock viktigt att du markerar räckesståndarnas placering på den andra listen A2 så att du inte drar i skruvar där du senare ska borra hål för räckesståndarna.

02
Delarna sätts ihop 7 Steg

När du ska borra hål för alla räckesstån-dare har du stor hjälp av ett borrstativ. Det ser till att hålen borras vinkelrätt ner i träet och på samma avstånd från kanten och exakt lika djupt.

Det går rätt lätt att knacka ner alla rundstavarna en efter en i den ena delen men det är en hel del knepigare att fästa alla på en gång i den andra delen.

När du har kapat alla rundstavar C 95 cm långa rundar du av den ena änden på dem lite lätt. Den andra änden, som ska fästas sist, spetsas på de yttersta 6-7 mm. Arbetet går snabbt om du har en bandslip och spänner fast den och sedan slipar rundstavarna.

1

Rundstavarnas placering överförs från den ena vågräta delen till den andra med hjälp av en snickarvinkel.

2

Hålen för rundstavarna borras 8 mm djupa med spiralborr. Det kan du göra på fri hand men det är lättare och blir exakt om du använder borrstativ.

3

Ramens delar slipas innan de sätts ihop. Det går mycket snabbt med en bandslip. Börja med slippapper korn 60-80 och avsluta med korn 120-150 så eliminerar du de små skillnaderna i tjocklek som listerna kan ha.

4

Rundstavarna C limmas fast i hålen i den ena ramdelen. Klicka lim i hålen och pensla runt i dem innan du knackar ner den lätt avrundade änden på rundstavarna i hålen.

5

Sidorna till ramen limmas fast på den undre ramdelen. Stryk rikligt med lim på delarna, pressa ihop dem och lås sedan fogen med en 4 x 40 mm skruv från bägge sidor när delarna står vinkelrätt mot varandra.

6

Den övre ramdelen läggs ovanpå och knackas ner. Men först ska du ha strukit lim i alla hål och på de två ändarna. Börja i ena änden och få de spetsiga rundstavarna att fånga ett hål i sänder. Till sist knackas delarna ihop och låses med skruvar.

7

Slipa ramen och runda av alla kanter med undantag av dem mot golvet. Det kan göras med handöverfräs, hyvel eller slipmaskin. Grunda alltihop bortsett från undersidan, spackla över skruvarna och måla två-fyra gånger.

03
Räcket sätts fast 5 Steg

Räcket är så stadigt och stabilt att det räcker om det limmas och skruvas fast på golvet och fästs med skruv upptill i den ena änden.

Det förutsätter förstås att det går att limma på golvet och att du slipar det. Du ska dessutom använda ett lim som ska kunna ta upp små rörelser som orsakas av ändringar i temperatur eller luftfuktighet. Du bör därför använda ett monteringslim, t.ex. Sikaflex 11FC.

För att räcket inte ska ge med sig om en vuxen person snubblar mot det, skruvas det dessutom fast genom den ena lodräta sidan och in i en vägg.

1

Sätt räcket på plats och maskera med maskeringstejp på golvet längs den undre ramen.

2

Golvet slipas rent och limmet läggs på. Slipa ner till rent trä så att lack, olja och färg försvinner. Lägg sedan två kraftiga limsträngar innanför tejpen.

TIPS: Slipningen går otroligt snabbt med sliplamell i en vinkelslip.

3

Räcket trycks ner i limmet och skruvas fast med två 5 x 80 mm skruvar i bägge ändarna och på mitten. Den fria änden justeras in lodrätt med hjälp av de två skruvarna som dras åt lite i sänder. Ta bort överflödigt lim och tejp.

4

Räcket skruvas fast på väggen med ett par skruvar. I tegelvägg måste du också använda pluggar.

TIPS: Om skruvarna inte riktigt biter i väggen kan du försöka skruva genom väggen och in i räcket.

5

Nu är det ingen risk att man ramlar ner i trappan från gången och räcket är lika starkt och hållbart som det är snyggt. Om du vill kan räckesståndarna svarvas.

Material

Till ett räcke med 19 ståndare

21 x 43 mm hyvlad furu:
• 8 vågräta ramlister (A) à 182,3 cm
• 8 lodräta ramlister (B) à 95,7 cm

22 mm rundstav:
• 19 räckesståndare (C) à 95 cm

Dessutom:
• Trälim
• Skruvar: 4 x 40 mm och 5 x 80 mm
• Snickarspackel
• Grundfärg och färg för färdigstrykning
• Monteringslim (t.ex. Sikaflex 11 FC)

Specialverktyg

• Borrstativ

Tidsförbrukning

Ett par dagar plus torktid.

Pris

Cirka 1300 kr för ett räcke som är cirka 190 cm.

Svårighetsgrad

Projektet har inga knepiga detaljer så alla kan få ett fint resultat.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Fördela limmet med en pensel

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa inomhus