Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Installera trappan

Skriv ut Spara artikel

Trappan ser kanske elegant och luftig ut, men skenet bedrar. Se till att ha gott om hjälp när du ska lyfta den på plats, annars går det lätt fel. Bestäm i förväg vem som dirigerar, så att ni inte hamnar fel på vägen.

Skyddsmaterialet som tejpades fast under vangstyckena skyddar golvet och inklädnaden i hålet till dess trappan sitter på plats. Hantverkaren börjar med att lyfta upp trappan, så att han kan skruva fast den övre stolpen i vangstycket. Han använder de 28 mm bultar som följer med trappan. Han monterar en uppe och en nertill. Bultarna dras med den medföljande insexnyckeln.

Sedan sänker han ner trappan på sin plats, så att den vilar på stolpens urtag. Han har hjälp av en assistent på nedre plan med att styra den på plats. Nu kan de ta bort skyddspappen som fram till nu har skyddat golvet från repor medan de lyfte trappan på plats.

Hantverkaren stöttar temporärt upp trappan med en träbit som görs fast med en tving. Träet, här en bit mdf-skiva, stöttar upp ett av stegen och står på en pappskiva på golvet. Sedan går han i trappan för att kontrollera att den är stabil. Han noterar också om stolpen sitter rätt i förhållande till inklädnaden. Hantverkaren kollar att stegen sitter i våg innan han fortsätter.

När trappan står som den ska skruvas den fast i väggen. Det görs med hjälp av 112 mm långa karmskruvar med huvud gjorda för att skruvas direkt i betong eller tegel. Det följer med pluggar som ska användas för att täcka skruvhålen. Hantverkaren mäter deras diameter för att kunna välja rätt borr.

Sedan borrar han så att skruven försänks i vangstycket och senare kan täckas med pluggen. Därpå borrar han igenom resten av vangstycket med en 6 mm träborr som han byter mot en 6 mm betongborr när han kommer in i väggen.

Nu kan den långa karmskruven dras i så att den spänner fast vangstycket mot väggen. Skruvens gängning gör att vangstycket sitter i rätt läge utan att dras kloss an mot väggen. Slutligen täcks skruvhålet med en plugg. Samma metod används för resten av skruvarna. Vangstycket ska skruvas fast vid ungefär vart fjärde steg. Kom också ihåg att skruva fast den kortare delens vangstycke i motstående vägg.

Nu sitter trappan fast i väggen och hantverkaren kan ta bort den temporära stöttan. Nu är det dags att sätta ihop trappräcket. Det finns förborrade hål i vangstyckets översida som passar till spjälorna. Hantverkaren lägger på lite trälim på varje spjäla innan han sätter dem i hålen. Sen är det bara att jobba på. Med en fuktig trasa torkar hantverkaren bort eventuellt överflödigt lim innan det torkar.

När alla spjälor är limmade i hålen ska själva handledaren sättas på. Hantverkaren vänder upp och ner på handledaren och lägger i lim i alla hål. Nu ska handledaren sättas på spjälorna. Börja i ena änden. När alla spjälor sitter i var sitt hål bankar hantverkaren ner handledaren med handkraft.

Sedan ska handledaren bara skruvas fast i stolpen. Till det används en av de medföljande skruvarna och insexnyckeln. På samma sätt gör hantverkaren fast handledaren längst ner. Slutligen fixar hantverkaren den sista finishen genom att sätta pluggar i alla hål på vangstycket där stegen skruvats fast.

Nu är trappan installerad och klar. Och vi har fått en snygg och praktisk förbindelse mellan de båda våningarna.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Installera trappan
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka